Руснаците намаляват водката и цигарите

В нито един момент след падането на Съветския съюз руснаците не са консумирали толкова малко алкохол, колкото сега. Това е в резултат от над 10 години борба срещу алкохолизма и тютюнопушенето, водещи до драстични последици за здравето, но също така и от тенденцията към по-здравословен начин на живот.

При все че водката продължава да е национално питие, със средна консумация от 12,2 литра годишно на човек, руснаците пият по-малко от французите (13,3 литра), португалците (12,6 литра) и германците (13,4 литра) според Световната здравна организация. Това представлява спад от над 20 процента, в сравнение с 2012 година.

Както консумацията на алкохол, така и пушенето на цигари бележи „наистина рязък годишен спад, особено ако погледнете откъде сме тръгнали“, коментира за АФП Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

Според нея тенденцията се дължи на все по-рестриктивната политика на властите през последните 10 години: край на продажбите на алкохол след 23 часа, въвеждане на минимална цена и забрана за рекламиране на спиртни напитки.

„Което функционира другаде, функционира и тук. Ще чуете едни и същи аргументи в много страни, например това, че пиенето е част от националната ни идентичност, но това е мит“, уверява тя.

Властите опитват да обърнат страницата след драматичната здравна криза от годините след разпадането на СССР през 1991 година. Тогава намалява средната продължителност на живота и населението се стопява – проблеми, с които страната още се бори.

През 1990 г. консумацията на алкохол на човек бе под 12 литра след годините на ограничителни мерки, въведени от Михаил Горбачов. След това се увеличаваше до 2007 г., когато кривата отново се обръща, казва СЗО.

Две евро за кутия цигари

Тютюнопушенето също бележи спад от 20 процента в броя на пушачите от 2009 до 2016 година. Сега „само“ 30 процента от руснаците пушат според данни на организацията.

Цените на цигарите, която е близо две евро, остава много под средните европейски цени. Но Мелита Вуюнович приветства програмата за борба срещу тютюнопушенето, която по думите й е „една от най-добрите в света“. Има стриктни ограничения за пушенето на обществени места.

Елена Дмитриева, директорка на руската неправителствена организация Фондация за развитие и здраве, смята, че правителствените мерки са изиграли значителна роля. Тя обаче констатира, че има цялостна тенденция към по-здравословен начин на живот, особено в големите градове.

„На мода са спортните клубове и грижата за здравето, за тялото и духа. Всичко това е по-модерно от преди“, подчертава тя. „Кулинарните тенденции и тези по отношение на здравето се променят в целия свят, а руснаците обичат да следват западните тенденции“.

Промяна в културата

Антон, 32-годишен московчанин, който организира турнири по бойни изкуства в руската столица, не е близвал алкохол от две години. Преди е страдал от алкохолизъм.

„Все повече хора от приятелския ми кръг не пият алкохол“, констатира той пред АФП. „Когато тренирате сериозно, правите всичко възможно да сте в перфектно здраве. Не ви се пие и не ви се приемат други неща“.

Той обвързва това течение с нарастващата популярност в Русия на появилото се в САЩ през ’80-те движение „Стрейт едж“, отхвърлящо наркотиците, алкохола, цигарите и правенето на секс, когато няма чувства.

Самият руски президент Владимир Путин се представя като аматьор спортист и не пие. Той стана защитник на връщането към моралните ценности, скъсване с упадъка от ’90-те и с предшественика му Борис Елцин, известен със страстта си към алкохола.

Ярослав, 26-годишен руснак, работещ в сферата на изобразителните изкуства, е спрял цигарите при въвеждането на забрана за пушене в барове и ресторанти. Според него на пушенето се гледа с все по-лошо око.

„Мисля, че когато бяха ученици, всичките ни учители пушеха, може би без учителя по физкултура“, спомня си младият мъж, който е отраснал в Мурманск (Севернозападна Русия). „Нещата действително се промениха. Знам няколко бара, в които се пуши и няма да отида там за нищо на света“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.