Стивън Милър ли е новият сив кардинал на Тръмп?

Стивън Милър. Снимка: от тв екрана

Президентът Доналд Тръмп се обръща за съвет към редица хора – и от Белия дом, и извън него. Но най-изтъкнатият и може би най-влиятелният от тях е Стивън Милър.

По време на финансовата парализа на федералната администрация през уикенда един от препъникамъните, осуетили споразумението, бе въпросът какво да прави Конгресът с имигрантите, вкарани незаконно в САЩ в детска възраст от своите родители. Според сенатора републиканец Линдзи Греъм старшият политически съветник Милър не е искал президентът да отстъпва. „Докато Стивън Милър отговаря за преговорите по имиграцията, ние сме наникъде“, казва Греъм.

След това говорителката на Белия дом Сара Сандърс отвърна на удара. Милър следва дневния ред на президента, а не своя, обясни тя.

И тъй, доколко Милър има влияние върху Тръмп? Той и другите съветници работят по черновите на речите, така е прието, така бе и при предишните администрации. Но досега всички президенти на САЩ са били преди това на изборна или държавна работа или са служили във въоръжените сили. Бизнесменът Тръмп няма такъв опит в политиката, казва Матю Далик, автор на книга за Роналд Рейгън.
Така че Тръмп се обръща за помощ към Милър.

Трийсет и две годишният Милър превръща идеите на Тръмп в политически речи и ги прави достъпни за „лаиците“, казва Джей Бергман от Щатския университет в Централен Кънектикът.
Той познава и публиката си.

„Милър разбира базата на Тръмп и като реторика, и като политически възгледи“, казва Мат Маковяк, републикански консултант и председател на републиканците в окръг Травис, Тексас. „Ето защо е толкова ефикасен за едни и опасен за други“, казва той.

Четири подхода, помогнали на Милър да въздейства на президента

1. Възхваляване на лидера

Тръмп изненада хората с издържаната в мрачни краски реч при встъпването в длъжност и със споменаването на „американската касапница“. Речта бе написана от бившия главен стратег Стивън Банън, Милър и други. Според някои наблюдатели, като обрисува така Америка, Тръмп просто казва истината за една страна, която е изгубила пътя. Но критиците имат друга гледна точка.

Апокалиптичните визии са типични за авторитарни лидери, казва Рут Бен-Гиат от Нюйоркския университет, автор на книга за Мусолини. Основната идея е, че обществото е в упадък и разложение и трябва да бъде пречистено.

С оттеглянето на Банън сега Милър има повече власт в Белия дом като хардлайнер по имиграцията и национализма. Той засили позициите си с подкрепата за президента.

Миналата година той каза по телевизията, че решенията на президента „не подлежат на съмнение“ и освен това описа Тръмп като „най-талантливия политик на нашето време“.

Методология: Милър подсилва самомнението на президента с „възвеличаване на лидера“, казва Бен-Гиат, и подчертава ключовото послание: „Той е вашият спасител“.

2. Подсигуряване на границите

В речта, която президентът трябваше да произнесе през декември във Флорида, Милър добави няколко реда за случая с Катрин Стейнли – жена, убита от мексикански имигрант без документи. Представител на администрацията обясни, че Милър е искал да види как ще реагира на тези изречения благоразположената аудитория на митинга.

„Той каза, че не е знаел, че това е пистолет“, каза тогава Тръмп по повод твърдението на адвоката, че стрелбата от 2015 г. е била нещастен случай. Президентът добави, че САЩ са изправени пред наркотици и банди, „стичащи се в нашата страна“. Тръмп продължи темата, като спомена, че „ние сме започнали процес за изграждане на стена по границата“. Тълпата изрева.

След това Милър се качи в „Еър форс уан“ и говори с колегите си за речта. Той бе доволен от реакцията на тълпата, каза един от тях.

Методология: Милър подбира езика на президента, като изпробва пасажи пред публика от локални привърженици, преди да ги използва в речи пред национална аудитория. В този случай той насърчи президента да поднови призива си за стената – популярен мотив сред симпатизантите му.

3. Атаки срещу медиите

Милър подкрепя президента, като подсилва критиките му срещу медиите. През януари Милър се появи по Си Ен Ен и в яростна размяна на реплики с Джейк Тапър обвини телевизията в „сензационни и смущаващо неверни репортажи“. Милър отказа да отговори на въпросите му, твърди водещият, като заявил, че телевизията „сега я е грижа само за един зрител“. Интервюто рязко приключи. Скоро след това Тръмп написа в „Туитър“, че Тапър е бил „разбит“ в интервюто.

Методология: Милър като рупор усилва критиките на президента и го насърчава да действа по-агресивно спрямо медиите.

4. Прокламиране на Америка на първо място

Милър помогна да се оформи политиката на президента към Европа, като изтри текст от негова реч за НАТО въпреки желанието на други съветници в Белия дом. Като привърженик на националния суверенитет, подкрепил Брекзита (той се появяваше на обществени места с Найджъл Фараж), Милър махна от речта редовете, в които се изразява ангажираност към член 5 от Севернотлантическия договор (обещание да се помогне на съюзници, изложени на агресия), казват приближени на Милър.
Член 5 е ключов принцип в 70-годишния пакт за взаимна отбрана. Тръмп спомена член 5, но не наблегна на това, че държи на него, както искаха неговите съветници.
След това репортерите се събраха в едно от помещенията в централата на НАТО в Брюксел и питаха дали ангажиментът на САЩ към алианса отслабва. В това време Милър крачеше из залата, явно раздразнен от въпросите.

Методология: Чрез отстраняването на изречения от речта Милър принуди президента да покаже публично и по нов начин своето двойствено отношение към НАТО.

Възходът на Милър

– израснал в либералния анклав Санта Моника, Калифорния с родители демократи;
– още в гимназията изразява десни възгледи и страст към огнестрелните оръжия; списва консервативна рубрика в Университета Дюк в Северна Каролина;
– работи за сенатора Джеф Сешънс (сега главен прокурор и министър на правосъдието); сближава се със Стив Банън,тогавашен шеф на „Брейтбарт нюз“;
– през януари 2016 г. влиза в предизборния щаб на Тръмп, пътува с кандидата и е „подгряващ“ оратор на митингите му.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.