Русия няма да победи: как Украйна ще накаже Газпром

Вече над три години Украйна се съди с руския монополист Газпром и в Стокхолм, и в Киев, настоявайки за отмяна на заробващите условия на газовото споразумение.

„Обозревател“ попита народни депутати от Върховната рада на Украйна и енергийни експерти кой ще бъде победител през пролетта на 2018 година.

Спорно съдебно решение

Украйна, в лицето на Нафтогаз, се съди с руския Газпром в Стокхолмския арбитражен съд още от 2014 година. И то едновременно по два договора: за транзита на руския газ за Европейския съюз и за покупката на руски газ от Украйна.

На 31 май 2017 година Стокхолмският арбитраж обяви временното си решение, удовлетворявайки искането на украинската компания да бъдат преразгледани цените по договора, сключен през 2009 година, за закупуване на газ, от 2014 година. Съдът отмени задължението на Украйна всяка година да купува 52 милиарда кубични метра газ или да плаща стойността му (според принципа „вземай или плаща“). Освен това напълно отмени забраната, обявена от Газпром, за реекспорт на синьото гориво.

Тогава обаче страните не успяха самостоятелно да изчислят сумите за компенсациите и затова за определянето им се наложи да се чака спорното решение на съда от 22 декември 2017 година.

Защо спорно? Защото и Нафтогаз обяви „пълна победа“, и руският Газпром съобщи, че са удовлетворени исканията му, а Украйна е претърпяла фиаско. Всяка страна трябва да изплати компенсации, но все пак по-големи плюсове и бонуси еднозначно получи Нафтогаз.

Според решението на съда Украйна наистина е успяла да намали до 47 милиарда кубични метра задължителния обем на закупувания газ и да докаже, че цената от 485 долара за 1000 кубични метра, при която Газпром й доставя синьо гориво, е несправедлива. Въпреки това обаче Нафтогаз, според решението на съда, ще трябва да плати на Газпром до 2 милиарда долара за газа, получен през 2013-а и 2014 година.

Макар това все още да не е факт. Окончателната точка ще бъде поставена през пролетта на тази година, когато се очаква решение по договора за транзитирането на газа.

Членът на комитета по въпросите на топливно-енергийния комплекс, народен представител от групата на Общоукраинското обединение „Баткившчина“ („Отечество“) Алексей Рябчин коментира пред „Обозревател“, че в действителност решението не е спорно, а компромисно.

„Арбитражът винаги намира компромисни решения. Трябва обаче наистина да изчакаме окончателното съдебно решение през февруари тази година по транзита, а не да се ръководим от победоносните изявления на Нафтогаз или Газпром“, каза той.

Не е само Стокхолм

Съдебните страсти с Газпром кипят не само извън пределите на Украйна.

Само преди две години Антимонополният комитет на Украйна (АМКУ) излезе с решение руският монополист да бъде глобен с 85 милиарда гривни. А през 2015 година пак АМКУ призна Газпром за монополист на пазара по транзитиране газа през 2009-2015 година, а това пък позволи компанията да бъде санкционирана с до 30% от оборота й или с 3 милиарда долара.

„АМКУ заведе съдебно дело. Но и то не е приключило“, каза пред „Обозревател“ ръководителят на отдела за връзки с обществеността и взаимодействие с медиите Олга Жернова.

Тя припомни, че Киевският търговски съд е удовлетворил иска на АМКУ, но сега руската страна се опитва да оспори това решение на апелативна инстанция. И докато не бъде поставена голяма точка по това дело, АМКУ няма да завежда нови искове.

„Мисля, че Русия няма да спечели обжалването. Това вече е ясно. Решението на украинския съд ще бъде потвърдено. Нещата са ясни, на територията на Украйна не останаха толкова много активи на Газпром, че да ги запорираме. А сумата от 85 милиарда гривни е сериозна. Затова дали Украйна ще продължи по този път и ще настоява за изземване на имущество на Газпром извън пределите на страната ни – това ще се решава от тактиката и стратегията на компанията. Мисля, че и този въпрос много ще зависи от решението в Стокхолм, поясни пред „Обозревател“ експертът по енергийните проблеми Валери Боровик.

Има ли светлина в края на „газовия тунел“?

Експерти твърдят, че тази светлина може да бъде окончателното решение по договора за транзит на газа, което се очаква в съд в Швейцария до края на февруари 2018 година.

Затова Нафтогаз иска от Газпром до 16 милиарда долара по „транзитния“ иск. Ако Украйна спечели това дело, то плюсовете, просто казано, ще покрият компенсациите от 2 милиарда долара, наложени на Украйна, от първото решение на съда в Стокхолм.

„Искам да видя решението от 22 февруари, то ще бъде решаващо. И чак след това трябва да се анализира заключението на съда в Стокхолм като цяло“, каза Рябчин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.