Тръмп в Давос: обещания и нападки

Доналд Тръмп в Давос през 2018 г.. Снимка от тв екрана

Американският президент Доналд Тръмп обеща днес на света приятелството и сътрудничеството на Съединените щати, предаде Франс прес. В реч, която произнесе през последния ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Тръмп подчерта, че „Америка на първо място не означава Америка сама“. „Тук съм, за да представлявам интересите на американския народ и за да потвърдя приятелството и сътрудничеството на Съединените щати за построяването на един по-добър свят“, обяви той.

В същото време Тръмп предприе яростна атака срещу „хищническите“ търговски практики, предупреждавайки че САЩ повече няма да толерират нечестната търговия.“САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране“, заяви държавният глава.

Въпреки това речта му контрастираше на целите на Световния икономически форум в Давос за сътрудничество и глобализация, отбелязва БиБиСи.Тръмп каза пред аудиторията от политици и лидери в промишлеността, технологиите и финансите, че през първата година от неговия мандат САЩ са по-привлекателни от всякога за чужди инвестиции.

САЩ могат да се върнат към преговорите за свободна търговия

„Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои държави се възползват от системата за сметка на други“, заяви американският президент и добави, че САЩ подкрепят свободната търговия, но тя трябва да е честна и реципрочна.

По думите му САЩ са готови да сключат взаимноизгодни търговски споразумения с всички страни в името на създаване на търговска система, която би била от полза не само за САЩ, но и за целия свят.

Тръмп каза, че Вашингтон може да се върне към преговорите за свободна търговия с държави от двете страни на Тихия океан.

По-рано тази седмица 11 страни от Тихоокеанския регион приключиха преговорите по регионално споразумение за свободна търговия без САЩ, след като Вашингтон се оттегли от преговорите за Транстихоокеанско партньорство миналата година, припомня ДПА.

Бихме обмислили да преговаряме с тях поотделно или може би като група, ако търговските условия могат да бъдат направени по-изгодни за САЩ отколкото в първоначалния пакт, заяви Тръмп.

По-малко регулации и повече работни места

Той използва изявлението си пред политическите и бизнес лидери на конференцията, за да представи работата на администрацията си за реформиране на данъчната система и намаляване на регулациите.

Тръмп заяви, че работата му започва да се изплаща, отбелязвайки 2.4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Епъл (Apple) да инвестират милиарди в САЩ.

Президентът отбеляза, че постига напредък в това да даде на американците мечтата за „страхотна работа, сигурен дом“ и „по-добър живот“ за техните деца.

Фалшивите медии

Американският президент продължи и войната си с медиите. „Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите“, каза Тръмп в Давос, след което бе освиркан от публиката. Той систематично обвинява някои от най-големите и авторитетни медии в САЩ в производството на фалшиви новини.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.