Литовците са с тежък махмурлук заради драстични мерки за спиртните напитки

Асошиейтед прес

Литовска водка

Една от държавите в света, в която се пие най-много, изпадна в тежък махмурлук. Новият закон на Литва за спиртните напитки повиши законовата възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, забрани рекламирането на алкохол и сериозно ограничи работното време на магазините за спиртни напитки. Законът, който е в сила от 1 януари, предизвиква големи спорове в балтийската страна с 2,9-милионно население.

Според Световната здравна организация консумацията на алкохол на глава от населението сред литовците се е увеличила с над 22 процента за едно десетилетие – от 14,9 литра чист алкохол годишно през 2006 г. на 18,2 литра през 2016 г. Властите прецениха, че са необходими драстични мерки.

„Трябваше да направим нещо по въпроса“, каза здравният министър Аурелиюс Верига, който е главният поддръжник на новото законодателство. (Алкохолизмът) „прави Литва непривлекателна за чуждестранните инвестиции и туризма“.

„Особено потресаващи са проучванията, които показват, че у нас една трета от 15- и 16-годишните редовно консумират алкохол“, отбеляза Верига.

Литва има най-високото ниво на самоубийства в Европа – 36 на 100 000 души, а нивото на самоубийствата сред алкохолиците се запазва високо, показва проучване, проведено от здравни специалисти във Вилнюския университет.

„Това бяха трудни решения“, каза Верига и отбеляза, че противниците на новия закон се опитват да „изкарат глупаци“ поддръжниците му, включително него.

Верига стана министър в края на 2016 г., когато партията му – Литовски съюз на селяните и зелените, спечели повечето места на националните избори. Партията придвижи напред няколко консервативни законодателни промени в семейната политика въпреки обществените протести и разногласията с коалиционните партньори.

На стената на популярен ресторант във Вилнюс Верига е нарисуван като талибански боец с автомат „Калашников“, а над него е написано „Купонът свърши“. Това отразява безпокойството, че Литва навлиза в мрачна епоха на радикални забрани и ограничения.

Някои коментатори предложиха Литва да започне да цензурира класически литературни произведения, в които се описва пиенето на алкохол, а членове на опозицията вече внесоха поправки с цел да отменят най-строгите аспекти на закона. Дори президентът на страната Далия Грибаускайте призова за поправки.

„Това ми напомня за Средните векове и много вреди на образа и репутацията на Литва в чужбина“, каза Грибаускайте, коментирайки ситуация, налагаща да се късат страници от чуждестранни списания.

Издатели се втурнаха да премахват или да закриват с червени лепенки рекламите на спиртни напитки от чуждестранни публикации, разпространявани в страната, за да избегнат глоби от 30 000 евро на реклама.
Анализатори изтъкват, че новите закони се прокарват без никакъв диалог, пренебрегвайки нежеланите странични ефекти, международните практики или дори здравия разум.

„Тяхната политическа програма е сбор от произволни идеи, обвити в месианство и забулени в лицемерие“, каза президентът на Литовския институт за свободния пазар във Вилнюс Жилвинас Шиленас. „Но те водят последователна политика за налагане на забрани, що се отнася до регулирането на личния избор и начин на живот.“

„Партията няма друга отличителна черта освен кръстоносния поход срещу това, което хората слагат в устата си“, добави Шиленас.

Ресторантите също бяха засегнати. Вече не е разрешено след 20 ч. да се показват бутилки с вино, защото етикетите им са смятани за реклама. Сега клиентите могат да избират дали да си купят вино в чаша или да си го поръчат в кана.

„Това е просто нелепо“, каза един от директорите на Литовското сомелиерско училище Арунас Старкус, който нарече новите правила „нерационални и наивни“.

„Нужни са десетилетия, за да се променят навиците на хората, и това трябва да се прави, като се променя културата, а не като се налагат ограничения и наказания“, каза Старкус.

Много барове в центъра все още обслужват посетители, които нямат навършените години, а собствениците са доста скептични към новите регулации.

„Разбира се, че пускаме всички, дори тези под 20 години“, каза управителят на популярен бар във Вилнюс Раминта Руйбите. „Можем да им предлагаме безалкохолни напитки.“

От своя страна, министър Верига е непреклонен. „Никой няма да реши тези проблеми вместо нас“, каза Верига. „Трябва . . . да помогнем на новото поколение да порасне, като не мисли, че алкохолът е главният фактор, който обединява и сплотява нашето общество.“

БТА

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.