Ролята на поляците в Холокоста – след 75 години споровете продължават

Порталът на концлагера Аушвиц (Освиенцим) с надписа „Работата те прави свободен“ над портала. През лагера са минали стотици хиляди евреи, поляци, цигани и хомосексуални. Убитите или загинали тук са 340 хил., но във втория лагер Аушвиц-Биркенау убитите са 1,1 млн., от които 1 млн. евреи. Снимка: ЕПА/БТА

Полша – основната сцена на трагедията с геноцида над евреите, извършен от германците – още се опитва да отхвърли обвиненията в съучастие, поради което буди подозрения, че иска да отрече всякакво участие на поляци в Холокоста.

Седемдесет и пет години след Холокоста закон, подготвен от консервативното националистическо правителство във Варшава и целящ според неговите автори да извади от употреба израза „полски лагери на смъртта“, смятан на несправедлив и неточен, безпокои израелците и американските им съюзници. В него те съзират опит да се забрави и дори отрече ролята на отделни поляци в избиването на евреи.

В сряда Държавният департамент на САЩ предупреди, че новият закон, гласуван от двете камари в полския парламент, но все още неподписан от президента Анджей Дуда, може да има последици върху „стратегическите интереси и отношения на Полша, включително със САЩ и Израел“.

Вчера Варшава отхвърли тези критики и изрази желание полско-американското „стратегическо партньорство“ да бъде съхранено.

Преди началото на войната през 1939 г. Полша е дом на най-голямата еврейска общност в света – над 3 милиона души, които представлявали 10 процента от населението й.

През войната и окупацията са избити 6 милиона полски граждани, половината от които – евреи. Ако убитите поляци неевреи били 10 процента, според института „Яд Вашем“ в Ерусалим избитите от еврейската общност били 90 процента, какъвто бил крайният замисъл на Хитлер, осъществен от нацистка Германия.

Евреите умирали от насилствена смърт главно в гетата и в шест лагера на смъртта, намирали се в окупирана от 1939 до 1945 г. Полша: Хелмно, Белзец, Собибор, Треблинка, Майданек и Аушвиц-Биркенау (Освиенцим-Бжежинка).

Екзекутирани доносници

Полската държава в изгнание и полската съпротива се опитвали да помагат на евреите чрез специална създадената нелегална организация „Жегота“. Евреите доносници били съдени от нелегални трибунали и екзекутирани. Съпротивата се опитала също, без особен успех, да алармира Съединените щати за масовото избиване на хора. За разлика от няколко други окупирани страни, в Полша нямало каквото и да било институционална форма на колаборационизъм.

Германия създала същинска индустрия за изтребление, а лагерите, с газовите камери и крематориумите, били фабрики за смърт. Смята се, че жертва са станали 5,7 милиона души, около половината от които били полски евреи.

Хиляди евреи (точният брой трудно може да се установи) обаче са били убити от поляци, най-вече в провинцията, в повечето случаи – за да бъдат ограбени или да им се отнемат земите и къщите, като в село Йедвабне в североизточната част на страната, станало печално известно в последните години. Няколкостотин евреи в селото били затворени в плевня и изгорени живи от полските си съседи.

Оттогава историците установиха още около 15 подобни престъпления, макар и с по-малко еврейски жертви, извършени в същия район.

Ламтеж за пари

В някои случаи целта на местните била да се отърват от подслонени и укривани евреи (често – срещу заплащане), след като научели, че германците не се колебаят да екзекутират всяко замесено в подобно нещо полско семейство. Убийците били движени от ламтеж за пари и насърчавани от нацистката пропаганда, намерила плодородна почва в общество, настроено в голямата си част антисемитски от десетилетия, както впрочем било и в други европейски страни.

В същото време хиляди други евреи били спасени от поляци, рискували живота си за тях. Полша е единствената страна от окупирана Европа, където всеки, оказал помощ на евреин, бил наказван със смърт.

По време на Холокоста „в Полша е имало невъобразим героизъм и най-долно предателство, както и целият поведенчески спектър между двете“, каза за АФП интелектуалецът Константи Геберт, един от именитите сътрудници на в. „Газета виборча“. „За спасяването на един евреин било нужно участие средно на пет до седем поляци“, казва Геберт.

Поляците са нацията с най-много представители (6700 души) в монумента „Яд Вашем“ в Ерусалим, посветен на „Праведниците“ – хората, спасили евреи.

Според „Яд Вашем“ евреите, оцелели благодарение на поляци, са около 35 000, което се равнява на 1 процент от полското еврейско население отпреди войната.

Антисемитизмът не изчезва с края на войната. През 1946 г. в Келце, Централна Полша, е извършен погром, взел около 40 жертви. Негова мишена били главно евреи, върнали се от СССР.

През 1968 г. той отново избива на повърхността, когато полските комунистически власти, подемат „антиционистка“ кампания, накарала около 15 000 поляци от еврейски произход, учени и артисти, да емигрират.

След рухването на комунизма новите власти в независима Полша изградиха сърдечни отношения с Израел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.