Докладът за „гьола” АЕЦ „Белене” пълен с грешки и манипулации

Според него в България ще живеят 8,45 млн. души през 2040 г. – завишение с 2 млн. души спрямо прогнозите на ООН и НСИ

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ „Белене“ през 2008 г. Снимка: Булфото

Скандали непрекъснато съпътстват кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на координация между институциите, пренебрегване на обществеността, подмолни действия в полза на олигархия и във вреда на обществото, корупцията на всички нива, зависими и пасивни медии, ролята на всевластния вожд, който държи всички ресурси и лостове – това са част от причините за перманентната скандалност в управлението.
През януари водещи бяха три теми: европейското председателство, протестите заради решението на Министерски съвет за още сеч и застрояване на НП „Пирин” (все още от устата на премиера, политици, лобисти и в медиите продължава да тече манипулацията, че протестите са срещу втори кабинков лифт) и нарочно изкривеният дебат за Истанбулската конвенция. Някак в периферията остана темата за увеличаването на цените на тока за бизнеса и домакинствата. А близката до нея тема за доклада на БАН за АЕЦ „Белене”, който беше публикуван на 3 януари, почти изчезна.
Докладът на БАН за АЕЦ „Белене”, въпреки скандала около него, не само не получи никакво внимание от медиите с национален обхват, включително обществената телевизия – нормално би било да поканят за дебат авторите на доклада и неговите критици. Публичната манипулация с този доклад е много подобна на тази за „втория лифт” и „третия пол”, като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лева и поставяне на живота и здравето на поколения българи и румънци в реален риск. Междувременно научихме, че изграждането на нова атомна централа е включено в Стратегията за национална сигурност. А миналия петък председателят на „Булатом” Богомил Манчев  представи в предаването „Лице в лице” по bTV нов доклад в подкрепа на АЕЦ „Белене”, който уж бил писан от международни експерти. Нито една партия или депутат не взе отношение по тези въпроси, което значи, че всички те са съгласни с генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, която също в петък им говори в Парламента, че България трябва да ускори изграждането на нова ядрена мощност (виж тук).
Изглежда кабинетът Борисов 3, заедно с парламентарни партии, ядрени експерти и учени от БАН, са съучастници в най-мащабната лъжа на прехода – че България трябва да гради нова ядрена мощност. Ако хората повярват в тази лъжа, те ще дадат път на най-голямата кражба в новата ни история, поне 5 пъти по-голяма от кражбата в КТБ – рестартирането на проекта АЕЦ „Белене”. Зависимите медии, включително обществените БНТ и БНР, ще са основен фактор хората да повярват в тази лъжа.
Да погледнем към докладите. Написаното в тях най-ясно говори за мега-измамата, за която става въпрос.

Анонимният доклад на БАН

Докладът на БАН за АЕЦ „Белене” беше поръчан от правителството чрез Българския енергиен холдинг в началото на миналата година, маскиран със заглавието „Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)“. Той трябваше да излезе в края на август, отложен беше за края на септември но не беше готов и тогава. Резюме от него беше представено на 16 ноември, което мина за официално представяне на доклада. Министър Теменужка Петкова заяви, че според учените проектът може да бъде икономически жизнеспособен. (На 25 октомври бях първият, който каза в медиите, че този доклад не е излязъл в заявения срок, защото правителството го е върнало на учените за преработване, така че проектът да бъде изкаран жизнеспособен).
След изтичането на т. нар. „междинен доклад” в „Болканлийкс” на 4 декември ръководителят на проекта проф. Тасев заяви, че не му е оказван натиск и поиска от БЕХ да разреши БАН да публикува целия доклад. Едва един месец по-късно на 3 януари в сайта на БАН бяха публикувани две части „Междинен доклад  1” и „Междинен доклад 2”, които обаче представляват само 1/3 от целия заявен обем на доклада. Важно е да отбележим също, че за период от около две седмици през януари в сайта на БАН нямаше достъп до докладите. Текстовете на публикуваните на 3 януари две части доказват твърдението, че на групата от БАН е поръчано да направят доклад в полза на рестартирането на проекта АЕЦ „Белене”. Енергийният експерт и бивш председател на Националния ядрен регулатор проф. Георги Касчиев подробно коментира публикуваните две части в две публикации (виж тук и тук).
Ето накратко най-важното:

1. Двете части са публикувани анонимно – няма никакви имена на екипа от автори, които са ги писали. Екипът не беше представен и на официалното представяне на резюмето в Централата на БАН на 16 ноември. И до днес никой не пита кои са тези хора, получили за текстовете от БЕХ по неофициална информация между 2 и 5 млн. лева.
2. Двете публикувани части от доклада са с общ обем  от 367 страници – само 1/3 от пълния обем, който беше обявен, че е 1000 страници. Огромна част от информацията остава скрита за обществото, въпреки лицемерното настояване на анонимните автори, че докладът трябва да се чете в цялост.
3. Много данни в частта за АЕЦ „Белене“ (Междинен доклад 2) са заличени, например данни за разходите за изграждане, макар че не съдържат търговски или други тайни. Значителна част е посветена на маловажни части или известни факти.
4. Съществени грешки, противоречия и недостатъци, които изкривяват и манипулират резултатите от изследването.

Край на демографската криза?!

Силно манипулирани са данните за един фантастичен демографски прираст на населението, в противоречие с резултатите на Националния статистически институт и на ООН. Тези манипулации водят до нереално завишаване на битовото електропотребление, заявено в доклада.  Според анонимните автори от БАН към 2040 г. у нас ще има около 8,463 млн. души. Според НСИ населението през 2040 г. ще е най-много 6,378 млн. и още по-малко според ООН. Докладчиците цитират разработка на Института за изследване на населението и човека при БАН „Прогнози за демографското развитие на България 2015-2040 г.”, която не се намира нито в сайта на същия институт, нито в сайта на Института за икономически изследвания, нито в сайта на БАН, или където и да било в интернет.
Нереални са прогнозите, че борсовата цена на електроенергията през 2020 г. ще бъде около 61 Евро/МВч, а през 2040 г. – вече 84 Евро/МВч. Още повече, независимо от драстично нарастващите цени, според неизвестните учени населението ще потребява все повече и повече електроенергия. Докладът твърди, че при максималния сценарий битовото електропотребление ще скочи до 10,7 млрд квч през 2020 год. и 12,8 млрд квч през 2040 г. В книгата от 2009 г. „Електроенергетиката на България” от екип учени от БАН, застанали зад труда си с имената си, за разлика от анонимните наемници, пише, че битовото потребление ще нараства слабо, като през 2020 г. ще бъде 9,4 млрд квч, а през 2030 год. – 9,5 млрд квч (виж тук).

Доклад, който сам не вярва на себе си

При анализа на мощностите в Дейност II от доклада е взето предвид развитие на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), като към 2030 год. се предвижда да достигнат дял 27 % от общото производство. Неясно защо е разработена и алтернатива, при която делът на ВЕИ нараства съвсем слабо – от сегашните 18 % до 21 % през 2030 год. Това е смущаващо, след като ЕС поставя за цел към 2030 г. делът на ВЕИ да е 27 % и се обсъжда повишаването му до 35 %. Специална директива в тази посока е предмет на обсъждане в рамките на настоящото председателство на България! Нереални са и прогнозите за ранно спиране на ТЕЦ-овете. Изобщо не е отразено обявеното в края на миналата година одобряване от КЗК на продажбата на ТЕЦ „Варна”, и обявеното от собственика модернизиране на неговите блокове 3, 4 и 5 за работа на газ и построяване на модерна паро-газова централа на площадката 1-3 блок.
Според Плана на Електроенергийния системен оператор за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2017-2026 г. до 2026 г. ще започнат работа планирани 1506 МВт нови централи. Така, заедно с обявения рестарт на ТЕЦ „Варна”, и без АЕЦ „Белене”, ще са осигурени много повече от предвидените от БАН мощности.
А най-интересно е следното: нереалните сценарии в Дейност II от доклада за нуждата на страната ни от нови мощности влизат в противоречие с таблица IV.5 от Дейност IV Препоръки, където е написано, че до 2040 г. вътрешното потребление е балансирано, т.е. няма нужда от нови мощности и има огромен потенциал за износ. Това ни навежда на мисълта, че анонимните автори вероятно са предавали поотделно частите от доклада и някой ги е сглобил, като никой от тях не е чел написаното от другите.

Кухата опорна точка

Една от най-повтаряните опорни точки за рестарта на АЕЦ „Белене” е, че централата е нужна, защото ще печелим от износа на ток. В Дейност III от доклада е пълно с неверни твърдения. Например на стр. 177 се твърди: „Делът на изнесената от България от общо произведената електрическа енергия е 35 % през 2015 г.“
Официалните данни за 2015 г. (например на КЕВР) обаче са: Брутно производство – 49,097 млрд кВтч, износ – 10,538 млрд кВтч, което е 21,5 % от общото.
Друг пример – според БАН (стр.164) износът на електроенергия заема все по-голям дял, има устойчиво нарастване на износа (стр. 168). Фактите обаче са съвсем други – през 2015 г. са изнесени 10,5 млрд кВтч, през 2016 год. износът намалява до 6,4 млрд кВтч, а 2017 год. – до 5,5 млрд кВтч. Тенденцията продължава – през първите три седмици на 2018 г. има спад с 15 % спрямо същия период на миналата година.
На стр. 215 е отбелязано, че при сегашните мощности могат да се изнасят 10,5 млрд кВтч годишно, но авторите не коментират защо това не става и защо са сигурни, че в бъдеще регионът ще купува много повече електроенергия. Още повече, че според повечето търговци на ток страната няма конкурентни предимства при износа (стр. 171).
Тезата за огромната полза от износа на ток не се потвърждава от фактите.  През последните 10 години цената на износа силно  пада – от близо 6,6 евроцента/кВтч през 2008 г. до 4 евроцента/кВтч и до 3,65 евроцента/кВтч през 2016 г. (стр. 166). Намаляват и приходите от износ на ток – през 2016 год. те са били 353 млн. евро, само 1,5 % от общия износ на страната (който е 23,6 млрд. евро според Българска стопанска камара).

Все пак отрича нужда от АЕЦ „Белене” в заключението си

Анализът на доклада от проф. Георги Касчиев съдържа повече доказателства по тези въпроси. Манипулации и неверни факти за регионалните енергийни проекти и пазар. Изумително е, предвид огромната сума, която е платена от БЕХ. Докладът съдържа и тип елементарни ученически грешки например на мерни единици и всеизвестни факти. Сбъркали са тераватчас с гигаватчас в една таблица, в друга блокове 1 и 2, съответно блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” са описани с половината от общата мощност на всяка от двете двойки – 440 МВт, вместо 880 МВт.
От най-важната част обаче – Дейнност IV Препоръки става ясно, че за разлика от широко разгласяваните в медиите внушения на политици и „експерти”, основните изводи от доклада на БАН на стр. 268 са: „Референтният сценарий за производствените мощности и средният сценарий за електропотреблението в страната най-реалистично отразяват очакваното развитие на електроенергийната система.” В Таблица IV.5 (на син фон) е показано, че до 2040 г. вътрешното търсене е балансирано (тоест няма нужда от нова голяма мощност), като до 2035 г. съществува възможност за износ до 9 млрд. кВч, до 5 млрд. кВч извън зимните месеци. Тези изводи са направени без да се отчита рестарт на ТЕЦ „Варна”, чиято работа ще доведе до още по-благоприятни резултати за електросистемата.

(Следва – За връзката между увеличаването на цената на тока и опитите за рестарт на проекта АЕЦ „Белене”; За анализа на риска на различните варианти за проекта АЕЦ „Белене”).

* Авторът е експерт  връзки с обществеността в ИЕФЕМ – БАН, специалист по публична комуникация на проблеми, рискове и кризи, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на ПП „Зелените“. Работи и като журналист на свободна практика. От 2007 г. изследва публичната комуникация в областта на ядрената енергетика.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.