Олимпийските игри – златна витрина за ски индустрията

Запазени за любителите по обичайното за тях време, зимните спортове привличат погледите на целия свят през зимните олимпийски игри, чието поредно издание се открива в петък в Пьончан. Олимпиадите са единствено по рода си маркетингово представяне за ски индустрията, най-вече в Азия, където тя тепърва трябва да търси своя растеж.

„Олимпийските игри са единственият момент, когато имаме достъп до цели свят. Това са над 1 милиард телевизионни зрители. Нищо общо със световните купи, които достигат само до специализираните среди“, подчертава пред АФП Кристиан Фризон-Рош, председател на групата компании, които доставят ски екипите на френския отбор.

Кадрите със скиори с медал на врата, вдигнати ски и лесно забележимо лого, които обикалят света: залогът е от първостепенно значение що се отнася до маркетинга за производителите на екипировка.

„Краят на цикъла на разработване на един продукт са олимпийските игри. Тогава се показват най-новите технологии, нашето ноу-хау се материализира посредством медалите, марките се свързват със спорта“, добавя Фризон-Рош.

„Както във Формула 1 за един автомобилен конструктор, така за нас игрите са платформа за авторитета на марката, доказателство за нейното представяне в очите на широката общественост и на средите“, потвърждава Дени Льове, който отговаря за алпийските ски в Salomon.

Зрели пазари срещу нововъзникващи пазари

Ако производителите на екипировка са познати на потенциалните потребители в страните, където мнозина карат ски, то отражението е „много по-голямо на нововъзникващите пазари, които не познават (съответната) марка“, отбелязва Льове.

И ето от там идва цялото това значение на Зимните олимпийски игри в Пьончан сега и в Пекин през 2022 година, тъй като „центърът на тежестта на зимните спортове е доведен в тяхната зона“, подчертава той. Регион, на който компаниите от сектора гледат като на своето бъдеще.

„На зрелите пазари (Европа и Северна Америка) много ясно се забелязва застой“ на броя на скиорите. „Ските бяха спорт, практикуван масово от хората от поколението бейби бум, а новите поколения днес са по-малко запалени“, обяснява швейцарският консултант Лоран Вана, който всяка година публикува международен доклад за туризма, свързан със зимните спортове.

„За сметка на това (ските) преживяват бурен растеж в Китай, който получи още по-голям тласък от (получаването на домакинството на) Игрите през 2022 година“, продължава той.

Този спорт на практика претърпя свръхбързо развитие в Китай. Докато малкото курорти в страната бяха посещавани в средата на миналото десетилетие предимно от начинаещи с колеблива техника, сега, 10 години по-късно, ските са се превърнали в любимо зимно хоби за младите градски жители, които вече имат впечатляващи умения да карат ски или сноуборд.

Пьончан, трамплин за Пекин

Китай вече има около 500 места, където може да се карат ски – от микрокурортите с една проста писта до луксозните комплекси с петзвездни хотели, които няма кой знае за какво да завиждат на своите конкуренти в Алпите.

„Днес всички работят върху азиатските страни. Залогът е да бъдат спечелени дялове от китайския пазар. В тази страна ски индустрията е в началото на своята история, целият сектор отива там. Това са хората, които ще отидат на ски утре“, подчертава Кристиан Фризон-Рош.

До игрите през 2022 г. Пекин си е поставил за цел да превърне 300 милиона китайци (малко над 20 % от населението) в любителите на зимните спортове. Само при скиалпийските дисциплини задачата е да има 120 милиона скиори, срещу 15-18 милиона сега, според Лоран Вана.

Ако днес пазарът е само „в процес на изграждане“, „потенциално утре той може да бъде еквивалентен на (пазара във) Франция“, един от най-големите ски пазари в света наред с Австрия и Съединените щати, и да възлиза на до 50 милиона дни годишно, срещу около 15 милиона в момента, иска да вярва Дени Льове.

И през призмата на тази перспектива Пьончан ще бъде „трамплин за Игрите в Пекин“, прогнозират и Кристиан Фризон-Рош, и Дени Льове.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.