Интернет мами с лотарията Зелена карта

Банер, отвеждащ към посреднически сайт.

“Спечелете Зелена карта”, “Живейте и работете в САЩ”, “Вашата страна е в списъка за лотарията”, приканват рекламни банери в българското Интернет пространство. Писма с подобно съдържание заливат електронните пощи. В момента облъчването с подобни реклами е в апогея си, тъй като срокът за участие в тазгодишната лотария за Зелена карта изтича след дни (б. р. – до 2 декември т. г.).
Десетки сайтове предлагат посреднически услуги срещу заплащане при кандидатстване за Зелена карта, въпреки че лотарията по принцип е безплатна и регистрацията става в сайта www.dvlottery.state.gov. Срещу сума от порядъка на 50-100 долара те обещават да попълнят документите вместо вас, да ви съдействат в процеса на кандидатстване и дори да ви подарят самолетен билет в случай, че спечелите. Други наблягат на факта, че именно вие сте специално избран да се възползвате от тяхната оферта. Повечето от тях съмнително наподобяват официалния правителствен сайт на лотарията. С дребен шрифт на незабележимо място някъде на страницата е отбелязано, че става въпрос за организация, която не е свързана с американското правителство. Или пък са обяснени предимствата на посредническия сайт в сравнение с държавния (съдействие по телефона, постоянна комуникация с експерти от фирмата и т. н.) За кандидатстване чрез такъв сайт се изисква да предоставите личните си данни, включително номера на кредитни карти, с които обикновено се осъществява плащането. Условията за ползване на услугите на съответната фирма обикновено са неясни и крият уловки. Гаранцията, че данните ща бъдат използвани по предназначение е почти нищожна, а рискът от злоупотреба с лични данни е сериозен. Ако човек не е наясно с реалните условия на лотарията, лесно може да бъде подведен.

www.dvlottery.state.gov – Това е оригиналният сайт на Държавния департамент на САЩ. Който знае поне малко английски, може да попълни в него документите си напълно безплатно.

Лотарията Зелена карта представлява официална лотария на Държавния департамент на САЩ за разнообразяване на емигрантския поток. По тази програма всяка година се издават 50 000 постоянни визи на чужденци от държави с по-нисък емиграционен поток към САЩ. Визите се разпределят на случаен принцип и дават право за постоянно жителство и работа в САЩ. За България от общата бройка се падат около 2500-3000. На официалния сайт на лотарията http://www.dvlottery.state.gov/ приемането на документи става в строго определени срокове всяка година. Формулярите за участие се попълват онлайн и участието е напълно безплатно.

www.usabulgaria.org – Този сайт наподобява по вид официалния сайт на правителството на САЩ и дава инструкциите за документите на български. Той предлага услугата да попълни вместо кандидата документите в официалния сайт срещу заплащане. Всеки сам преценява дали да ползва услугите му. В сайта на Държавния департамент попълването на документите е безплатно.

Много от кандидатите за Зелена карта в България не знаят английски. За да могат да попълнят документите в оригиналния сайт на държавния департамент на САЩ, те ползват преводачи, приятели и др. Посреднически фирми използват това и чрез свои сайтове дават инструкциите за документите на български и предлагат да попълнят документите вместо кандидата. Това е вид услуга, както много други, стига да се ограничи дотам и цената да не е спекулативно висока.

www.americagreencard.org – Сайтът наподобява по вид официалния сайт на правителството на САЩ.

Интересът към Зелената карта е голям и предприемчиви фирми се вреждат като посредници. По неофициални данни всяка година кандидатстват около 60-70 хил. българи. Но в българските Интернет сайтове има рекламни банери, които водят не само към посреднически сайтове на български, но и на английски. Много от тези сайтове са имитации на официалния правителствен сайт на САЩ.
Точно затова в официалния (оригиналния) сайт на лотарията са публикувани следните предупреждения:

www.usafis.org – Сайтът наподобява по вид официалния сайт на правителството на САЩ.

“Забележка: Съществуват фалшиви сайтове, наподобяващи официални сайтове на американското правителство. Фирми, твърдящи че действат от името на американското правителство, искат пари, за да “попълнят” формулярите за участие в лотарията. Изтеглянето и попълването на електронния формуляр за участие в програмата е напълно безплатно. Държавният департамент уведомява печелившите чрез писмо, а не по електронна поща.”. Попълването на документите става на самия сайт и отнема не повече от 5-10 минути. Сайтът е достъпен само в периода, в който се приемат документи. В момента тече набиране на документи за 2009 г., а срокът е 03 октомври – 02 декември 2007 г.

www.usagcls.com – Сайтът наподобява по вид официалния сайт на правителството на САЩ.

Това обаче не пречи в други електронни сайтове да се предлага целогодишно кандидатстване за лотарията. Един от най-популярните сайтове, към който отвеждат банери на български език, е www.usafis.org. Интересно е, че на сайта е обявена лотарията за 2008 г. Набирането на документи за 2008 г. обаче отдавна е изтекло. В момента официално тече кандидатстването за 2009 г. Кандидатстването чрез въпросния сайт струва 49 долара за една година, 69 за две и 119 долара за четири поредни години. Сумата трябва да бъде преведена чрез кредитна карта. В сайта изрично подчертават, че ако предоставите номер на чужда или фалшива кредитна карта, ще бъдете дисквалифицирани от лотарията за вечни времена. Тоест сайтът се опитва да говори от името на организаторите на лотарията – правителството на САЩ – и да заплашва с дисквалифициране. Дори и да използвате истинска карта обаче, въобще не е ясно къде ще отидат парите и личните ви данни.

Банер, отвеждащ към посреднически сайт.

От сайта www.usagcls.com искат горе-долу същите суми. Парите могат да се платят и по банков път или чрез Western Union. И от тази фирма изкушават с безплатен самолетен билет за печелившите участници. С малки букви в долната част на сайта е пояснено, че фирмата всъщност осигурява до 500 долара от стойността на билета. Подобни услуги и промоции предлагат и сайтове като www.greencardexperts.org, www.usagc.org, Съществуват и български сайтове, на които се предлагат подобни услуги. Цената за обработка на документи е значително по-ниска – 10-20 лв. за попълване на формуляр. Част от тях предлагат да попълнят формулярите на място, пред самия кандидат, което гарантира изпращането на документите.
Непрекъснато изникват и нови страници с подобно съдържание. Дори и част от тях да предлагат реални услуги, рискът кандидатът да попадне на сайт-менте остава голям. Освен това, ако човек знае поне малко английски, подобни услуги са напълно излишни.

www.usagc.org – Сайтът наподобява по вид официалния сайт на правителството на САЩ.

Заради зачестилите случаи на измами в Интернет, свързани с лотарията за Зелена карта, на страницата на Федералната търговска комисия на САЩ са публикувани предупреждения и съвети за предпазване от подобни измами. Ето как звучат те:

Измами, свързани с лотарията за Зелена карта

Според федералната търговска комисия на САЩ (FTC), национална организация за защита на потребителя, фирми и адвокати заблуждават за услугите, които предлагат, твърдейки че:

– Имат договорни отношения с американското правителство.
– Разполагат с експертни знания или специални формуляри, необходими за участие в лотарията.
– В тяхната фирма не е имало отхвърлен кандидат за Зелена карта.

www.usimmigrationsupport.org – Един от многото посреднически сайтове, които предлагат да попълнят документи за Зелена карта.

– Фирмата им може да увеличи шансовете за спечелване на лотарията.
– Граждани на държави, които не са включени в лотарията, все още могат да кандидатстват.
В допълнение, някои фирми могат да застрашат шанса на кандидата да участва в лотарията, изпращайки няколко формуляра. Могат и да поискат значителни суми от спечелилите кандидати, за да завършат процеса по кандидатстването.

Поредният банер, рекламиращ посредническа фирма.

Как да се предпазите

Според FTC най-добрият начин да се предпазите от измами е да разберете механизма, по който се осъществява лотарията на Държавния департамент.

>> За участие в лотарията не се плаща такса. Можете сами да попълните формуляр/да влезете в сайта на Държавния департамент (www.dvlottery.state.gov). Ще трябва да отговорите на няколко въпроса и да предоставите дигитална снимка паспортен формат. Ще получите потвърждение от Държавния департамент след като сте подали формуляра.
>> Да наемете фирма или адвокат за попълване на документите е ваше решение, но човекът, на когото ще платите, ще извърши същата процедура. Шансовете да ви изберат са едни и същи, независимо дали сам ще попълните документите или някой друг ще го направи вместо вас.

>> Подайте само един формуляр. Ако пуснете повече от един, ще бъдете дисквалифицирани.

>> Селекцията се осъществява на случаен принцип. Съпрузите могат да кандидатстват отделно. Ако единият спечели, другият може да замине с неговата зелена карта. Това е единствената реална възможност значително да увеличите шансовете си.

>> Внимавайте за страници, обещаващи да подготвят документи за пътуване или жителство онлайн или по електронна поща. Освен за самото кандидатстване в лотарията, повечето кандидатствания за визи, паспорти, зелени карти и и други документи за жителство или пътуване се попълват лично пред служител на американското правителство.

>> Помислете добре на кого изпращате личните си данни. Освен ако нямате сериозни контакти с фирмата, не изпращайте актове за раждане, паспорти, шофьорски книжки, брачни свидетелства и др., съдържащи личните ви данни, на фирми, обещаващи да попълнят документите ви за пътувания или жителство. Зад всичко това може да крие опит за кражба на лични данни.

>> Внимавайте за сайтове, които наподобяват официалните страници на американското правителство. Те могат да имат домейни, подобни на тези на правителствените агенции, официално изглеждащи емблеми (орли, знамена или други американски символи като Статуята на свободата например или Капитолия), официални печати, лога и линкове към други правителствени сайтове, да съдържат пощенски адреси с “Washington, D. C.” Ако домейнът не завършва на “.gov,”, сайтът не е правителствен. Фалшивите сайтове могат да поискат пари за официални формуляри. Не плащайте, такива формуляри и инструкции за попълването им се предоставят безплатно от съответната правителствена агенция, която ги издава.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.