За лъвчета има протести, като закриват детска кардиология – не

В министерството на здравеопазването даже не могат да разберат проблема с Националната кардиологична болница

Техника в кардиологичната болница има, добра или лоша, но няма медицински сестри и тя трябва да затвори врати. Снимка: архив

Националната кардиологична болница е единствената за страната за деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ). Сега тя е застрашена от затваряне поради недостиг на медицински сестри. Оттам предупредиха, че до края на март Детската кардиохирургия и кардиология ще затвори врати, ако не се намерят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

Лъвчета? Ок. Пирин? Да, разбира се. А за децата? Защо има реакция заради застрашените десетки животи само от страна на родители на децата с ВСМ, а не масови протести?
“Ежегодно хоспитализираме около 900 деца, извършват се операции при около 250, сърдечни катетеризации при 350, интервенционални процедури при над 100. В диагностично-консултативния център за деца амбулаторно се проследяват над 10 000”, съобщават от болницата.

Оттам през последните години чрез Фонда за лечение на деца канят специалисти от чужбина операции, като така спестяват на държавата огромни средства.

Най-честите кардиологични вродени дефекти са с честота 8-10 на 1000 живородени деца, тоест около 1%. Около половината от децата с ВСМ имат нужда от оперативно лечение до 18-годишна възраст, като в половината случаи то е във възраст до една година. Без своевременно лечение една трета от тях ще умрат преди да навършат една година.

Тези деца нямат алтернатива за лечение в България, добавя ръководителят на Клиниката по детска кардиология към НКБ проф. Анна Кънева. Алтернативата е в чужбина, което би изисквало много повече средства и време (а времето е също така скъпо за сърцето на едно дете). Кънева, която е специализирала във водещи центрове по кардиология, добавя, че в края на миналата година на среща в Народното събрание, комисията по здравеопазване е била информирана за критичното състояние на детската кардиология в страната.

Затварянето на такава профилирана болница е равнозначно на катастрофа и ужасяваща деградация на здравеопазването у нас. Поначало затварянето на всяка една болница в определено населено място е симптом не само за региона, а и за нас като общество. А това се случва все по-често, и то вече не само в слабонаселени места!

Изумително е, че флегматичните реакции на властта не предизвикаха засилени коментари из медиите и социалните мрежи. Нямаше достатъчно силен дебат, за да се разбере защо стигнахме дотук. А този въпрос е изключително важен. Вместо това заместник-министърът Жени Начева е цитирана от Zdrave.net да казва пред БНТ, че „категорично е изненадващо недоволството, което се изразява в лечебното заведение. Няма недофинансиране, болницата няма просрочени задължения към днешна дата“.

„Това означава, че цялостно трябва да се промени начинът на управление на болницата – като човешки ресурси, оптимизиране на дейностите, на административния персонал, който работи в лечебното заведение, на използването на сградния фонд, на използваемостта на леглата. Клиниката по кардиохирургия за възрастни и съдова хирургия, по данните, които са предоставени от лечебното заведение, имат използваемост на леглата около 30-40%. В детската кардиохирургия и кардиология използваемостта на леглата е над 63%. Това показва, че тези звена са най-добре работещите и именно те следва да бъдат подкрепени“, е цитирана още тя.

Защо, вместо да се посочват рутинни проблеми (сякаш смяната на служителите човешки ресурси ще поправи нещата), не се изследва и атакува истинският проблем, а именно –недостигът на медицински сестри. Той е хроничен за цялата страна.

И министерството смята да подготвят насоки за правила за управление на финансите, както и за определяне на средствата за възнаграждение на това и други лечебни заведения. Но ще назоват ли с колко ще е увеличението или то ще предвижда обидните 10 лв., каквото бе наскоро в може някои болници в страната?

Зам.-министърката е цитирана да казва още, че „липсата на медицински сестри пък можело да се предотврати чрез инвестиции в млади специалисти по медицински грижи, тъй като НКБ е университетска база“. В момента е налице и политиката по обучение на млади кадри „по-скоро в посока висшия медицински персонал, а не толкова медицинските сестри“. Какви са изводите от всичко това?

Нека съпоставим за себе си реакцията с информация от страна на болницата за съществуващите проблеми:

„За съжаление липсата на специално обучение за детски сестри, тежката патология, неадекватно заплащане и  откриването на много частни лечебни заведения доведе до  напускане на обучени и опитни медицински сестри, които търсят професионална реализация в болнични структури с по-добро заплащане. Намаляването на персонала доведе до намаляване на активността и крие риск за  здравето и живота на децата с ВСМ“.

Положението може и да го осъзнаят в министерството, ако настъпят спешно протести – не само от родителите на децата, а и от всички. Както и от страна на медицинските сестри. Тези специалисти у нас са подложени на професионално изтребване (виж тук) – поради условията на труд, заплатите, както и отношението към тях. Докато в ЕС заплащането по правило е оценено по достойнство, у нас средната заплата в държавния сектор е около 550 лв. ориентировъчно. И всичко това на фона на недостига на медицински сестри у нас, а и в Европа, откъдето ги изтеглят от нас за много по-добри условия. Второ, крайно време е да започнем да мислим и за медицинските сестри като за висш медицински персонал, както и за болниците – като национална ценност.

За момента трябва силно да се надяваме кардиологичната болница да не затваря врати, защото това би било равнозначно на потъването на „Титаник“. А освен да се надяваме, е необходимо и да протестираме. Шумно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.