Берлускони води кампания срещу популизма

Асошиейтед прес

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Медийният магнат Силвио Берлускони влезе в политиката преди четвърт век, обещавайки да спаси Италия от комунистите. Сега той води кръстоносен поход, за да не допусне италианските популисти да влязат в правителството.

81-годишният Берлускони не може да се бори за четвърти премиерски мандат, нито дори да се кандидатира за депутат на изборите в Италия на 4 март заради присъда за данъчна измама. Той обаче няма да позволи това да го спре, както няма да позволи да го спрат продължилите с години секс скандали или дългия списък с наказателни дела. Той не се съобразява и с влиянието, което годините оказват върху тялото му, претърпяло операция на сърдечна клапа, присаждане на коса и опъване на клепачите.

Берлускони се стреми да попречи на движението „Пет звезди“ да влезе за пръв път в националния парламент. Той се опитва да убеди италианците вместо това да гласуват за неговата десноцентристка партия „Форца Италия“, която създаде в началото на 90-те години на 20 век, за да не позволи на комунистите в Италия да спечелят властта.

„Пет звезди“, което тръгна от гражданско движение в интернет, заклеймява политиците от върхушката като паразити, казва, че Европейският съюз обременява италианците с вредни правила, и уверено очаква предсказвания от него скорошен край на общата европейска валута.

„На тези избори има сила, която е популистка, бунтарска, харесва се на нямащите и изключително опасна. Бих казал дори по-опасна от сегашните посткомунисти“, заяви Берлускони, който с последното имаше предвид бившите комунисти в управляващата в Италия Демократическа партия.

В интервю в едно от дискусионните предавания на неговата телевизионна империя бизнесменът милиардер продължи, описвайки членовете на „Пет звезди“ като „хора, повечето от които никога не са работили“. Той заяви, че движението се отнася „с голяма завист“ към тези, които „със собствен труд са постигнали определено благосъстояние, а това се превръща в омраза към тези, които създават богатство, с други думи, предприемачите, и към богатите“.

„Пет звезди“ обещава, ако бъде избрано, да намали данъците върху доходите, особено за италианските семейства от средната класа с по-ниски доходи и тези, в които работи само един човек.

Берлускони, който някога е бил певец на круизни кораби, изгради бизнес империя, включваща футболен отбор, жилищно строителство, реклама, издателска дейност и най-голямата частна телевизионна мрежа в Италия.

Политически врагове твърдят, че той е влязъл в политиката, за да защитава бизнеса си. Италианците, които явно не бяха уплашени от предупрежденията за евентуални конфликти на интереси, засягащи Берлускони, го направиха три пъти премиер – през 1994, 2001 и 2008 г.

Много социологически проучвания определят движението „Пет звезди“ като най-популярната партия в Италия, но казват, че е малко вероятно то да спечели достатъчно депутатски места за абсолютно мнозинство.

Изборите на 4 март може да доведат до „висящ“ парламент, а политически анализатори прогнозират, че след тях ще има три блока: движението „Пет звезди“, десноцентристката коалиция на Берлускони и левоцентристките сили начело с бившия премиер Матео Ренци.

Кандидатът на „Пет звезди“ за премиер – 31-годишният Луиджи ди Майо, който е с половин век по-млад от Берлускони, настоява, че за да запази политическата чистота на движението, няма да участва в коалиционно правителство.

Затова Берлускони е сочен от политически анализатори като възможна решаваща фигура за управлението, маневрирайки за създаване на „голяма коалиция“ с умерените от средите на демократите, които загубиха много от бившите си комунисти, след като Ренци насочи партията повече към центъра.

Същите социологически проучвания обаче показват, че силите на Берлускони и тези на десните му съюзници – антимигрантската Северна лига, ръководена от Матео Салвини, и много по-малка дясна партия в неофашистки корени, може да успеят да постигнат абсолютно мнозинство.

„Берлускони е в състояние от своето болнично легло да постигне коалиционна победа“, каза политическият анализатор Роберто д`Алимонте. Коментарът на преподавателя от Свободния международен университет за социални изследвания „Гуидо Карли“ за болничното легло беше закачлива хипербола: по-рано същия ден Берлускони каза, че напуска предизборната кампания за няколко дни почивка.

Берлускони си изгражда двойствен образ преди италианските избори. Той се опитва да спечели подкрепата на Брюксел, като се представя за умерена фигура, която ще помогне за задържане на Италия здраво в орбитата на ЕС. Това е драматичен завой в сравнение с 2011 г., когато Берлускони неохотно подаде оставка като премиер, след като финансовите пазари и ръководството на ЕС се разтревожиха, че той не може да опази Италия от кризата със суверенния дълг.

Миналия месец Берлускони се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На пресконференция в Брюксел той заклейми Движението „Пет звезди“, като каза, че то „не е демократична партия, а секта, която зависи от нарежданията, получавани отгоре“. Той посочи основателя на движението – комика Бепе Грило, който остро критикува бюджетните правила на ЕС, защото според него те вредят на италианските граждани.

В Италия Берлускони говори дори по-твърдо от своя съюзник Салвини, който обещава да депортира десетки хиляди имигранти, ако бъде избран.

След като нигерийски наркодилър беше арестуван за смъртта на 18-годишна италианка, чието разчленено тяло беше натъпкано в два куфара, Салвини обеща на предизборен митинг бързо да прати в родината им 150 000 кандидати за убежище.

Няколко дни по-късно Берлускони обеща, че ако спечелят, неговите политически сили ще репатрират 600 000 мигранти, или почти всички от стотиците хиляди, които достигнаха Италия, след като бяха спасени в морето през последните няколко години от контрабандистките лодки на трафикантите на хора.

Берлускони се харесва на много италианци и подобно на трайния му тен това отношение няма да изчезне. Голяма част от подкрепата за Берлускони идва от по-възрастните италианци, много от които са верни зрители на развлекателните програми на неговите телевизионни мрежи.

Разтревожен, че поддръжниците му могат да се затруднят със сложната избирателна система на Италия, Берлускони се появи по телевизията, като стискаше емблемата на своята партия и бавно показваше как избирателите би трябвало да я отбележат с голям „хикс“.

„Електоратът на Берлускони е много издръжлив въпреки факта, че той е много стар, че преживя редица политически скандали и здравословни проблеми“, заяви за „Асошиейтед прес“ анализаторът на „Юрейша груп“ в Лондон Федерико Санти. „Това, че той все още се радва на такава голяма подкрепа, според мен е много показателно за уменията му като политик и за силата на неговата марка.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.