Без програма, без дебати и без солиден опонент – минималната кампания на Путин

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Без програма, без дебати и без солиден опонент – с кампания, сведена до минимум, Владимир Путин разчита да спечели президентските избори на 18 март и да получи четвърти мандат.

Посещение в завод в Ростов на Дон, среща с учени в Новосибирск, проява в памет на съветската победа над нацистка Германия във Волгоград… силният човек в Русия, какъвто е вече над 18 години, зачести публичните появи като държавен глава, но старателно избягва всякакви обещания, всякакви срещи с народа и предизборни митинги.

„Путин не води предизборна кампания. Той изпълнява президентските си задължения, което всъщност е и неговата кампания – обяснява политологът Андрей Колесников от центъра „Карнеги“. – Той е единственият кандидат без програма. Това буди силна тревога, защото издава пренебрежение към своя народ.“

Основният съперник на сегашния лидер Алексей Навални бе отстранен заради влезли в сила присъди и изходът от вота не буди съмнения: ще е огромна изненада, ако Владимир Путин не бъде преизбран за мандата до 2024 г. Тогава ще се навърши почти четвърт век, откакто бе посочен от Борис Елцин за негов приемник.

Месец преди изборите се очаква да го подкрепят над 71,5 на сто от избирателите, сочи анкета, чиито данни разпространи в сряда близкият до правителството център ВЦИОМ. Това надхвърля неговия резултат от 2012 г. (63,6 на сто) и оставя конкурентите му далеч назад.

Владимир Путин отказа да участва в каквито и да било дебати със своите съперници и да използва ефирното време, отредено на кандидатите. Но неизменно остава в обектива на телевизиите, които следят какво върши.

Няколко предизборни плаката из улиците го показват, позиращ скромно пред карта на федерацията под лозунга „Силен президент за силна Русия“.

По-многобройни плакати на избирателната комисия приканват руснаците да гласуват с призива „Нашата страна, нашият президент, нашият избор!“.

Основното предизвикателство пред Владимир Путин е да осигури достатъчна активност пред урните, за да легитимира резултата от предстоящите избори, който изглежда предрешен.

„Върнахме се към нещо, което се надявахме да загърбим след краха на съветската власт – към ритуалните избори, които не решават въпроса за властта, защото резултатът е програмиран“, пише политическият хроникьор Фьодор Крашенинников в опозиционния седмичник „Ню Таймс“.

„Цивилизована“ кампания

Най-запомнящ се образ в тази предизборна кампания, лишена от съспенс, остава кадърът с Владимир Путин, който се потапя в заледено езеро на Богоявление.

Всяко събитие с негово участие бе старателно организирано, медиите – държани на разстояние, а поканените – убедени симпатизанти. Щом Путин посети например форум, събрал кметовете на малки градчета, един от тях прочувствено заяви, че близнаците му са родени на същия ден като президента.

Според журналиста Олег Кашин от новинарския сайт Republic.ru Владимир Путин „всъщност няма желание да прави каквото и да било – ето основната новина от тези президентски избори“.

Политологът Николай Калмиков от лагера на прокремълските наблюдатели приветства „цивилизованата“ кампания.

Президентът върши „истинска, конкретна работа и тя води до по-добри резултати от популистките изпълнения за печелене на точки“, смята този експерт от Руската академия за народно стопанство и държавна служба.

Нови съперници

В отсъствието на Алексей Навални, който успя миналата година да изведе на улицата десетки хиляди младежи и призова за бойкот на вота, Владимир Путин ще се изправи срещу двама нови съперници – либералната опозиционерка Ксения Собчак и Павел Грудинин, бизнесмен милионер, издигнат от комунистическата партия.

Бивша звезда от телевизионно риалити, после журналистка от опозицията, Ксения Собчак претендира да обедини недоволните от путинския строй като въплъщение на вота „против всички“ (отменена през 2006 г. графа от руските изборни бюлетини, б. пр.).

Тя впрочем признава, че разчита едва на 3 процента от гласовете – но е прочута с много сурови критики срещу руския президент, необичайни за масовите медии.

Кандидатът на компартията Павел Грудинин, директор на совхоза „Ленин“ – плодово и млекопроизводително стопанство край Москва, в момента е на втора позиция въпреки твърде негативното медийно отразяване. По данни на ВЦИОМ за него смятат да гласуват 7,3 на сто от избирателите.

Според експерта Андрей Колесников същинската „интрига“ на сегашната кампания се крие в тези две фигури – по-точно в изгледите Ксения Собчак да формира либерална партия след президентския вот, а Павел Грудинин да поеме ръководството на компартията от Генадий Зюганов, неин лидер след краха на Съветския съюз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.