Борисов сам си поръча големия шантаж – да не се чуди, че му върти съответните номера

Иво Инджев

Дългогодишните слухове за противопоставянето между Първия и Втория по влияние в ГЕРБ за първи път са потвърдени от съуправляващ с партията фактор, цитиран от проправителствена медия.

„Цветан Цветанов е основният двигател, който движи и налага приемането на скандалната Истанбулска конвенция. Не премиерът Борисов, защото той е наясно с настроенията на хората. Цветанов е човекът, който в Парламента и извън него настоява и въздейства да се придвижи Истанбулската конвенция в България, а медиите са инструментът му.

Трябва да е ясно на всички българи, че той тика и налага ратифицирането и приемането й в Народното събрание”. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров в студиото на „Неделник” по Телевизия „Алфа”.

„Ако някой събори правителството, това ще бъде Цветан Цветанов, заради този подход и начин, по който се опитва да прокарва неща, които не се харесват и не се приемат от българския народ . Той също така се опитва да влияе и на коалиционния ми партньор Валери Симеонов, с когото се чуват по няколко пъти на ден”, коментира още лидерът на АТАКА Волен Сидеров в неделното предаване по Телевизия „Алфа. ( БЛИЦ)

В предаването си Сидеров атакува Цветанов и по въпроса за дългоочакваното, но омразно на носталгиците по времето на съветската окупация изучаване на комунизма в учебниците по история. Вината на Цветанов била в това, че възложил задачата на преподаватели от Нов български университет, а не на колегите им от БАН и Софийския университет (с което Сидеров казва на практика, че в БАН и СУ работят прокомунистически преподаватели). Дали историците, посочени като “правилни” от Сидеров, приемат това за комплимент, е въпрос на конкретен с(ъ)ветоглед.

Ден по рано Сидеров, който не слиза от екраните на всякакви телевизии, заплаши пред БНТ с разпадане на коалиционното управление в случай, че бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. Подобни намеци и прокоби валят отвсякъде, но изваждането на интригата с противопоставянето между виновния Цветанов и невинния Борисов, която плете Сидеров, е нова крачка към задълбочаването на противоречията в коалицията. Досега погледите бяха насочени към караницата в рамките на триумвирата Сидеров- Каракачанов – Симеонов, но атакистът отвори нов фронт, опитвайки се да привлече Борисов в окопа си.

Самият Борисов мълчи пред избора насред Председателството да се окаже антиевропеец, ако нареди на депутатите си да не гласуват за конвенцията или обратното: заради солидарността с европейските изисквания да взриви руските мини под своето кресло, където сам ги монтира.

Метафората с руската мина употребявахме за Лютви Местан по повод прогонването му от ДПС, но е валидна и за Борисов в сегашната ситуация. Не е нужно да си Чехов, за да знаеш, че играта на руска рулетка (и по кремълски правила в страната, дадена на концесия на московската пета колона „за да не дразним Путин”) рано или късно води до изстрел и той може да прати куршума и в най-самонадеяната глава.

Човек може и да не се интересува от политика, за да си няма неприятности, но политиката се интересува и от аполитичните хора. Така е и с Путин: можеш да се опитваш да не го дразниш, но той винаги може да пожелае не само да те подразни, но и да те похарчи с едно натискане на дистанционното управление на заложените в България мини (с макси ефект). Като си вкараш путинофилски таралеж в гащите и Цветанов не може да ти помогне.

Положението изглежда такова, че да вземе човек да го съжали смълчания ни премиер. Защото без съмнение е подложен на шантаж. Че политиката си е “голям шантаж”, е известно не само на шантонерките, но подобно нещо не му се беше случвало на потребителя на техните услуги: той им плаща (с постове) за обслужването. Очаквано те му се отплащат в отплащат с това , което си знаят – могат само да му извъртят някой …да не казвам какъв номер, за да не заприличам на Кошлуков във вербализацията на нещото, за което всички се досещат, но не всеки е готов да го изговори поради придържане към някакво приличие и лична хигиена в приказките.

Иначе казано, с Борисов момента постъпват като тенекиджията от вица, който обяснявал на една персона от втория пол: „да бях поет, да ти напиша поема; да бях художник, да ти посветя картина, а аз съм само тенекиджия и мога единствено да те из…”.

От ivo.bg

_черновиМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.