Защо американски компании връщат милиарди долари в САЩ

Данъчната реформа действа, но не както се надяваше Тръмп

Доналд Тръмп изпълни обещанието от предизборната си кампания. Данъчната реформа, предложена от него и приета малко преди Коледа, оказва въздействието, което обещаваха поддръжниците й.

Американските компании, които от години държаха милиарди долари в чужбина, за да избегнат облагането им с данъци у дома, сега връщат парите в САЩ. Най-новият пример е компанията за мрежово оборудване Cisco, която обяви, че връща в САЩ 67 млрд. долара.

Парите обаче не се използват за изследователски проекти, създаване на нови производствени бази и работни места, както се надяваха Тръмп и републиканците. Точно това бе целта на данъчната реформа, приета като част от големия план „Да направим Америка отново велика“.

Идеята бе, че по-ниските данъци за компаниите и потребителите ще стимулират потреблението и инвестициите и по този начин отново ще бъде подхранен икономическият растеж на най-голямата световна икономика.

Както изглежда обаче печелившите са финансовите пазари, тъй като голяма част от средствата, спестени от данъци, отиват към акционерите. Cisco например ще задели 25 млрд. долара за обратно изкупуване на собствени акции.

По-малко акции означават намаляване на предлагането и вдигане на котировките. Съответно, в бъдеще печалбата на акция ще се увеличи, тъй като ще бъде разпределяна сред по-малко дялове. Това пък ще направи баланса на компанията по-атрактивен. Дивидентите също ще се разпределят сред по-малко акции, така че акционерите ще получават повече дивиденти за ценните си книжа.

При Cisco през изминалото тримесечие американската данъчна реформа първоначално доведе до загуби. За печалбата, получена от чужбина, концернът отчете еднократен разход от 11,1 млрд. долара. Така второто тримесечие на финансовата му година, приключило в края на януари, завърши със загуба от 8,8 млрд. долара.

Досега компаниите плащаха данъци върху чуждестранните си печалби, едва когато ги прехвърлят в САЩ. Предвид досегашните високи данъчни ставки от 35% много компании се възползваха от възможността да оставят парите си в чужбина. След реформата върху резервите трябва да се плати много по-ниска ставка, стигаща до 15%. По последни данни Cisco имаше парични резерви от 74 млрд. долара, от които над 70 млрд. бяха извън САЩ.

Кабелният оператор Comcast неотдавна обяви, че през 2018 година планира да изкупи обратно свои акции за най-малко 5 млрд. долара.

Най-големите парични резерви в световен мащаб са на Apple. Гигантът, производител на iPhone, иска да върне в САЩ голяма част от чуждестранните си парични запаси от 250 млрд. долара.

Apple обаче също намекна, че щедро ще се отплати на акционерите, най-вече под формата на обратно изкупуване на акции. Шефът на концерна Тим Кук планира да обяви подробностите след няколко седмици, заедно с предварителните резултати за второто тримесечие.

Още много други американски концерни през идните месеци ще засилят популярността си сред акционерите, убедени са експертите.

Анализаторът на Deutsche Bank, Лойд Уолмзли, препоръчва да се купуват акции на онлайн търговеца Ebay, тъй като се очаква през идните тримесечия обратното изкупуване на ценни книжа да заема все по-важна част от инвестиционната история. Благодарение на данъчната реформа може да стане достъпен капитал от над 8 млрд. долара, закотвен в чужбина.

Междувременно за тенденцията могат да се намерят исторически паралели. Когато през 80-те години на 20 век американският президент Роналд Рейгън прокарва през Конгреса най-голямата до онзи момент данъчна реформа, това води до първия бум в обратното изкупуване на акции.

И тогава правителството насърчава концерните да върнат у дома натрупаните в чужбина парични резерви чрез облагане с изгодни данъчни ставки. Последицата е, че много концерни изкупуват обратно собствените си дялове, а инвеститорите отговарят с купуване на акции. Борсовият бум продължава с години, докато през октомври 1987 година индексът Dow Jones само за един ден изгубва близо 25% от стойността си – най-голямата дневна загуба в дългата история на американските борси.

Новата данъчна отстъпка на стойност 1,5 трлн. долара, предоставена от Тръмп на компаниите и потребителите, е най-голямата реформа от времето на Роналд Рейгън. Правителствената инициатива дойде през период, когато борсите след девет години отново са във възход. Бумът изглежда отново се удължава, тъй като благодарение на данъчната реформа компаниите публикуват мащабни програми за обратно изкупуване, ощастливявайки акционерите.

В момента американски фирми са натрупали в чужбина рекордните над 1 трлн. долара. Cisco, Apple и компания подхранват спекулациите, че историята може да се повтори.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.