В Италия избират 630 депутати и 315 сенатори по смесена система. Берлускони води предизборно

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

По последни проучвания на общественото мнение коалицията на Силвио Берлускони е фаворит за парламентарните избори в Италия, които ще се проведат на 4 март.
YouTrend обобщава данните от 7 социологични агенции за последната седмица и според тях блокът на Берлускони води с 37,2%. Следва го популисткото движение „5 звезди“ (M5S) с 27.8%. Лявата коалиция, включваща управляващата Демократическа партия, е трета с 27,4%.

В рамките на коалицията се очаква дясноцентристката партия на Берлускони Forza Italia да вземе 16,8%, антиимиграционната Северна лига – 13,2% и крайно дясната Fratelli d’Italia (Италиански братя) – 4,7%.

81-годишният Берлускони няма право да се кандидатира, тъй като беше осъден за данъчна измама.

Гласуването ще се проведе по нов изборен закон, приет миналата година и още не изпробван в практиката, което прави прогнозирането много трудно, но едно може да се каже, че ако резултатът на дясната коалиция се окаже около 37%, той няма да е достатъчен за парламентарно мнозинство. Законът е доста сложен. Законодателният орган на Италия е двукамарен: Камара на депутатите (или Долната камара) с 630 членове и Сенат (или Горната камара) с 315 членове. За да бъде приет един закон, трябва да е одобрен и от двете. Така е навсякъде, където законите се коват от двукамарни парламенти.

По новия изборен закон гласоподавателят разполага с два гласа – по един за всяка от камарите. Може да гласуват шарено, тоест за сенатор от една партия, а за депутат в Долната камара – за кандидат от друга партия.

Общо 37% от местата във всяка камара се разпределят чрез системата „first-past-the-post“ (с пряко избиране) и 63% чрез косвено избиране въз основа на партийните списъци (пропорционално). Така че някои места се заемат от кандидати, избрани директно и представляващи своя избирателен район, а останалите се разпределят пропорционално в зависимост от представянето на партиите или коалициите в национален мащаб.
В долната камара 232 места се разпределят мажоритарно и 398 пропорционално, в горната – съответно 102 на 213.

Гласувайки за една камара, избирателят упражнява едновременно два вота – мажоритарен и пропорционален, гласува доверие на определен кандидат, но тъй като той в повечето случаи е и партиен кандидат, гласовете, подадени за една партия, се натрупват и после в рамките на цялата страна се разпределят пропорционално. За другата камара е същото, така че всъщност избирателят реализира 4 вота.

Гласовете от чужбина се разпределят отново пропорционално, но въз основа на отделни списъци и дават право на 12 места в долната камара и на 6 в горната.
За да участват в пропорционалното разпределение, партиите трябва да са получили най-малко 3% от гласовете, подадени за двете камари, а коалициите – 10%.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.