Германия и Франция подават ръка на САЩ за Близкия изток

Официален домакин на международната мирна конференция за Близкия изток в Анаполис (САЩ) е държавният секретар Кондолиза Райс. Тя е поканила 49 държави, институции и личности. Снимка: Ройтерс

Германия и Франция, които за разлика от САЩ се ползват с добра репутация в арабския свят, предприеха дипломатическа инициатива, за да помогнат за успешното провеждане на инициираната от САЩ мирна конференция за Близкия изток, която ще се проведе по-късно този месец. Този нов съюз, немислим преди четири години, отразява промяната в отношението към проблема и от двете страни на Атлантика, казват анализатори и държавни служители.

Вашингтон осъзна, че ако иска да постигне каквото и да било в Близкия изток, се нуждае от широка европейска подкрепа, а Берлин и Париж вече демонстрират желание да помогнат на Съединените щати да си възвърнат част от загубения престиж в проблемния регион.

Валтер Пош, анализатор към базирания в Париж Институт на Европейския съюз по въпросите на сигурността, отбелязва, че много хора не осъзнават до каква степен американската репутация е пострадала в Близкия изток след нахлуването в Ирак през март 2003 г. „Ако иска да постигне нещо в Близкия изток, Америка се нуждае от европейски партньори, в случая Франция и Германия, за да засили доверието в себе си“, смята Пош.

Представители на висшите управленски кръгове в Израел и в арабските държави са поканени на среща в Анаполис, щата Мериленд, на 26-27 ноември. Те ще обсъждат създаването на палестинска държава.

В подготовката за срещата в Анаполис германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер проведоха редица срещи с висши арабски държавници, за да ги убедят, че участието им е от решаващо значение за постигането на траен мир. „Участието на арабските държави е от първостепенна важност“, каза говорителят на германското правителство Томас Щег. „Затова през последните две седмици канцлерът проведе интензивни разговори с представители на страните членки на Арабската лига“.

Говорителят на Щайнмайер, Мартин Йегер каза, че външният министър е лобирал за участието на арабски държави като Саудитска Арабия, Египет и Сирия в срещата в Анаполис, за да се гарантира, че взетите там решения ще получат широка подкрепа в региона.

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт (вляво) и палестинският президент Махмуд Абас се ръкуват в Шарм ел-Шейх през юни т.г. Двамата ще се срещнат и на мирната конференция на 27 ноември, където се очаква да се положи основата на нови преговори за решението за две държави. Снимка: Ройтерс

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ВОЙНАТА В ИРАК

Въпреки че Съединените щати безспорно са най-влиятелният играч на близкоизточната сцена, дипломати и анализатори твърдят, че Берлин и Париж могат да окажат въздействие там, където това не е по силите на Вашингтон – отчасти заради противопоставянето им срещу войната в Ирак. Френско-германските лобистки усилия имат пълната подкрепа на Вашингтон и бяха обсъдени с американския президент Джордж У. Буш при неотдавнашните посещения на Меркел и на френския президент Никола Саркози в САЩ, сочат дипломати. „Ние се ползваме с доверие в арабския свят, което американците нямат“, коментират пред Ройтерс френски държавен служител.

Противопоставянето на Германия и на Франция на войната в Ирак влоши за години отношенията между Париж, Берлин и Вашингтон, но Меркел и Саркози положиха сериозни усилия да възстановят трансатлантическите връзки. И двете държави са заявявали, че мирът в Близкия изток е приоритет за Европа. Те обединяват усилията си с Вашингтон, също като британският министър-председател Гордън Браун, който подкрепя разговорите в Анаполис и се разграничава от американската политика в Ирак.

Патрик Мюлер, експерт по близкоизточните въпроси от германския Институт за международна политика и сигурност, отбелязва, че Германия е една от малкото европейски държави, които имат стабилни отношения и с Израел, и с палестинците.

„Израел по традиция е много скептичен към приемането на други посредници освен Съединените щати“, отбелязва той. “В рамките на Европа Германия е една от малкото страни, които наистина се ползват с доверието на Израел… Израелците смятат, че Германия разбира интересите им по-добре“. Освен това Германия е най-големият донор за палестинските власти измежду страните членки на Европейския съюз, което според Мюлер, й дава известно влияние сред палестинците.

Франция също е много активна. Външният министър Бернар Кушнер посети Израел и палестинските територии два пъти за три месеца. „С Израел в момента сме като в меден месец“, каза министърът.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.