Маршът Река от светлина носи надежда за бежанците в Гьотеборг + фотогалерия

Нова шведска традиция обединява хората в студената зимна нощ с надежда за по-добро бъдеще

Маршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория Атанасова

В продължение на един месец, ученици, непридружени деца емигранти, семейства и артисти подготвят стотици хартиени фенери за шествието на светлината. Традиционно празниците в Швеция почитат светлината.

Идеята за  Реката от светлина се ражда през 2015 г., когато Швеция посреща огромен поток от новодошли, хората спят на матраци в салона на гимназията за изящни изкуства. От там вече традиционно започва шествието с посланието си за солидарност и защита правата на децата.

Маршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория Атанасова

Маршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория АтанасоваМаршът Река от светлина в Гьотеборг. Снимка: Виктория Атанасова

През 2015 г. кризата с бежанците се задълбочава, те идват в Швеция като страна с висока репутация за зачитането правата на човека и добра образователна система. Според миграционните служби в Швеция 30 000 са непридружените деца без семейства в края на 2015 г. Ситуацията в Гьотеборг също се влошава с недостига на стаи, в които младите хора да отседнат.

Реката от светещи фенери с разнообразни форми като пингвини, сърца и усмихнати лица преминава през централния булевард на града на 20 февруари 2018 г., като поводът е световният ден на ООН за социална справедливост.

Гьотеборг

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.