Кои са най-големите играчи в света на криптовалутите?

Невидимите милиарди

Илюстрация: OneCoin

Някои ги отричат, други ги боготворят, а трети просто мечтаят да ги имат – криптовалутите са новата мания в света на парите и високите технологии и беше просто въпрос на време да се появят и първите милионери, забогатели благодарение на тези невидими пари.

Наскоро Forbеs публикува и първия официален списък на милионерите, забогатели благодарение на криптовалутите. Изданието не назовава точното богатство на тези умни мъже, но показва диапазона на сумите, които са „припечелили“ благодарение на дигиталната валута. Ето и кои са „големите риби“ в “морето” на криптовалутите:

Крис Ларсен

Първият в класацията на Forbes е съоснователят на Ripple Крис Ларсен. Неговата криптовалутна платформа се занимава с банкови транзакции, използвайки блокчейн технологията, а състоянието му се оценява на $7.5-$8 млрд.

Джоузеф Лубин
Второто място заема Джоузеф Лубин. Той е основател на платформата за криптовалута ConsenSys, която има близо 600 служители в 28 страни. Състоянието му е между $1 милиард и $5 млрд. Освен със собствена платформа, той се гордее и със създаването на собствена цифрова валута Еthereum. Но състоянието и бизнес размахът му не са случайни – все пак роденият в Торонто Лубин е бивш високопоставен мениджър от „Голдман Сакс“. Явно просто навреме е прозрял силата на дигиталните пари.

Чанпенг Чжао
Под номер три е легендата Чангпенг Чжао. Той е шеф на борсата за обмен на криптовалута Binance и притежава състояние от около $1.1 млрд.(а според някои информации и над $2 млрд). В света на дигиталните пари той е известен с инициалите си CZ (Changpeng Zhao), а борсата, която създава, е най-голямата в света с над 6 милиона потребители. И понеже е наистина силен играч – той се опасява от проблеми, затова Чжао мести компанията си в три различни държави, за да избегне регулациите, които биха могли да изложат на опасност бизнеса.

Близнаците Уинкълвос

Четвърти в списъка са братята близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос – красиви, богати и успешни – те са сред най-желаните мъже в света, благодарение на прозорливата им инвестиция в криптовалута. 36-годишните хубавци са определяни като първите в света биткойн милиардери. Тяхното състояние се определя между $900 милиона и $1.1 млрд.

Матю Мелън
За разлика от двамата братя близнаци, които поделят своя милиард, 54-годишният Матю Мелън не го дели с никого. Той е под номер пет в списъка на Forbes и притежава състояние като на братята Уинкълвос. Неговият бизнес нюх не е съвсем случаен. Мелън е потомък на една от най-известните банкерски фамилиии зад океана. Е, това не му пречи да посещава сбирки на „Анонимните алкохолици“, но сега признанието му вече звучи така: „Здравейте, аз съм Матю и направих милиард от криптовалута”.

В този списък с милиардери има и българска следа, д-р Ружа Игнатова. Тя е предприемач от световна класа, създателка на криптовалутата OneCoin, както и на компанията OneLife Network и основaтел на OneWorld Foundation. OneCoin сред криптовалутите е продукт, който съчетава качествата и преимуществата на новите технологии, със съществуващата нормативна база. OneCoin е напълно централизирана, без възможност за извършване на анонимни транзакции и е сред най-бързо развиващи се и популярни криптовалути, с изградена стратегия за развитие и стабилизиране на международния пазар. Технологията и структурата на блокчейна на OneCoin позволява бързина на транзакциите и е подходяща основа за развитие на бъдещето на разплащанията с криптовалути. В съчетание с подходящо образование, този сегмент от световната икономика придава коренно различен облик на продукта и е способен да допринесе много повече, отколкото чистото съществуване на различни криптовалути.

„Независимостта” на криптовалутите всъщност идва от прилагането на елементарен и всепризнат механизъм, отлично познат на икономистите по цял свят, а именно т.н. саморегулиращ се пазар, където цената на определен продукт се определя от търсенето и предлагането. Именно там е и ценността на продукти като криптовалутите, където качеството и ползваемостта им определя тяхната стойност.Това обаче, не би следвало да се възприема като заплаха от страна на традиционните финансови институции, тъй като тази нова технология е способна да работи взаимодействие с тях, като се извлекат най-ценните характеристики и на двата модела.

И макар противниците на криптовалутите да им предричаха бърз крах, в световен мащаб все повече хора инвестират в пари, които са независими от банки, институции и държавна политика.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.