Как ни лъжат за растеж на икономиката. Инвестиции менте

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) за 2017 г. са нараснали с 37% в сравнение с 2016 г., съобщават повсеместно медиите. Изглежда голям растеж, но само на пръв поглед.
Реално, според данните на БНБ, ПЧИ за 2017 г. са 901,9 млн. евро. Това е направо мизерно число за една икономика, която е в оживление.

За сравнение, при предишното оживление през 2005-2008 г. ПЧИ достигнаха пик от 9 млрд. евро (за 2008 г.). От 2009 г. насам спадат до около 1-1,5 млрд. евро годишно, а за 2016 г. са 660 млн. евро.

Сегашното уж увеличение не е за хвалене, защото не е реално. Ако му разгледаме структурата, ще се окаже, че то дори не е увеличение. Най-големият дял в тези ПЧИ за 2017 г. е заради увеличение на кредитите, взети от наши фирми от чужди банки. Също и от преструктурирани кредити, заради по-изгодна лихва.

Реално дяловият капитал (тоест участието на чужди фирми в български дружества) спада. Спада и реинвестираната печалба на чужди инвеститори.
Дяловият капитал през 2017г. е намалял почти три пъти в сравнение с 2016г., а реинвестираната печалба през 2017 г. е намаляла с над 30% в сравнение с 2016 г.

Новите инвеститори са малко, а кредитите растат, защото старите инвеститори си рефинансират стари кредити с нови на ниски лихви. Това са кредитни суапи за печелене от лихвен арбитраж между стари и нови лихви по съществуващи кредити. Фирмите си оптимизират лихвените разходи. Банките отчитат ръст в корпоративно кредитиране. Това да се представя като преки чужди инвестиции е несериозно.

България стана дестинация за лоукост инвеститори и за нискобюджетни инвестиции с малко капитал и ниска добавена стойност.

Всички са щастливи, и всичко е точно, ама не съвсем…
Пропагандата ни проглушава ушите с демагогия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.