Мрачни хоризонти пред Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху. Снимка: от тв екрана

От ден на ден хоризонтът все повече се смрачава за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който сега е изправен пред перспективата от потенциално унищожителни показания на негов близък сътрудник в едно от разследванията на корупция, които застрашават дългото му управление, предава агенция Франс прес.

Натрупването на тежки удари започва да поражда все по-предизборна обстановка. Незаменимият премиер, който е на власт от общо почти 12 години, не е официално подследствен по никое от поне шестте дела, които го засягат пряко или косвено. Обкръжението му обаче е взето на мушка.

На 13 февруари полицията препоръча да се повдигнат обвинения на Нетаняху в две разследвания за корупция. В неделя бяха арестувани седем души, сред които двама негови близки сътрудници, по друго дело, а във вторник бе започнато разследване за опит за подкупване на съдия в замяна на прекратяване на проверки за съмнителни действия в резиденцията на премиера.

Според медиите от вторник вечерта Нетаняху е застрашен от евентуална бомба със закъснител.

Един от арестуваните в неделя, бившият генерален директор на министерството на комуникациите Шломо Филбер, представян като един от малкото доверени хора на Нетаняху, е сключил със следователите споразумение за сътрудничество в замяна на статут на защитен свидетел, който му гарантира, че няма да влезе в затвора, съобщи местната преса. Говорител на полицията отказа да потвърди тази информация.

„Ако Шломо Филбер наистина е сключил споразумение, това е краят на една епоха“, написа във в. „Маарив“ Бен Каспит, автор на публикувана неотдавна книга за Нетаняху.

„Филбер е най-близкият и най-доверен агент по скрити операции, които Нетаняху е имал от поколения. Винаги в сянка, винаги лоялен, ефикасен, дискретен и мотивиран. Биби (прякорът на Нетаняху) знаеше, че може да разчита на Момо. До вчера“, добавя Бен Каспит.

Според него Филбер е един от архитектите на победата на Нетаняху, противно на прогнозите, на парламентарните избори от 2015 г.

След това Нетаняху го назначи за генерален директор на министерството на комуникациите, откъдето Филбер бе отстранен от длъжност.

Според пресата полицията подозира Филбер, че на тази длъжност е бил посредник между семейство Нетаняху и Шаул Елович, шеф на най-голямата израелската телекомуникационна компания Безек и на влиятелния информационен сайт Уала.

Полицията иска да знае дали семейство Нетаняху се е опитало да си осигури благоприятно отразяване в Уала в замяна на привилегии от правителството, които може да са донесли стотици милиони долари на Безек, казва пресата, редовно подхранвана от изтичания на информация с неустановен произход.
Освен Филбер, друг сътрудник на семейство Нетаняху, бившият им личен говорител Нир Хефец, както и шефът на Безек, генералната директорка на компанията и още трима души бяха арестувани в неделя.

Нетаняху заявява, че е невинен по всички обвинения и обяви твърдото си намерение да остане на власт.

Опозицията иска оставката му. Миналата седмица всички лидери на партиите в коалицията му, на която се опира смятаното за най-дясно правителство в историята на Израел, останаха солидарни с него и казаха, че ще изчакат решението на главния прокурор за евентуално повдигане на обвинения на Нетаняху. Неговата партия Ликуд продължава да го подкрепя.

Коментаторът на държавното радио Йоав Краковски, който цитира политически представители, смята, че потенциално компрометиращите показания на Шломо Филбер може да предизвикат предсрочни избори преди края на тази година. Редовните са през 2019 г.

Под заглавие „Дъх на избори“ смятаният за про-Нетаняху вестник „Израел Хайом“ даде повод за размисъл както на опозицията, така и на коалиционните партньори с публикуването вчера на допитване, според което Ликуд би спечелила 34 от 120 места в парламента, в сравнение със сегашните 30.

„Израел Хайом“ не съобщи методиката на допитването, нито данни за анкетираните. Обаче Нетаняху, който критикува водения според него от медиите и опозицията „лов на вещици“, го пусна във Фейсбук и се позова на евреите в Стария завет: „Колкото повече ги потискаха, толкова повече се множаха и разпростираха.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.