Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ… Кой ще натопи човката?

Особености на българския икономически модел

ЧЕЗ владее една трета от електроразпределението в България. Снимка: Икономикс

Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ), който притежава електроразпределението в кажи речи една трета от България, и соларни паркове, продава активите си в България, съобщи Ройтерс. А според чешки медии купувачът е българска компания „Инерком груп“, собственост на безнесдамата Гинка Върбакова от Пазарджик. Дребна подробност е, че според в. „Капитал“ тя е кума на енергийната министърка Теменужка Петкова.

По-важно е – откъде Гинка има 380 млн. евро, да си купи ЧЕЗ? По неофициално информация в медиите, цената на сделката е между 320 и 380 млн. евро. Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ е одобрил сделката, според съобщение от директора му Вацлав Пачес. Това, след като 4 български, една румънска и една чешка фирма заявиха намерение да купят ЧЕЗ или активи от нея. Избрана е …Гинка.
Ако разгледа човек фирмата на Гинка „Инерком груп“, тя е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани в сърцето на „световния безнесцентър” на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич. По данни на „Капитал“ фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик.
В съвета на директорите на „Инерком груп“ са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова.

Както и да ги смяташ фотоволтаичните им паркове на предприемчивите дами, те не струват повече от 20-ина млн. евро. И не носят стотици милиони доход, че да си купят с тях ЧЕЗ. Най-малко първите 10-15 години такива фотоволтачини паркове изплащат кредитите, с които са построени. Защото Гинка едва ли ги е построила със семейни спестявания.

Остава да се предполага – Гинка поредната изкуствена патица ли е? Поредното подставено лице, което купува скъпи активи, имоти, а отзад стои друг реален собственик?
Така 20-ина годишни младежи купиха дипломатическия клуб в Горна баня, така Венелина Гочева купи пресгрупата на „Труд“ и „24 часа“, така никому неизвестни излезли от нищото бизнесмени купват дялове във фирми и банки, стават притежатели на хотели, земи, имоти. Без да има нужда да ходят до остров Кипър при Геогиус Георгиу.

Остава да се предполага още кой може да стои зад Гинка? Евентуална нейна връзка с енергийната министърка може да води към ГЕРБ, но има и други версии.
Въпросът е – кой в България може да извади над 300 млн.евро за такава покупка?
Българският модел досега утвърждаваше практиката тези пари да се взимат от банка с връзки, ходатайства, комисиони, подкупи. Така се нароиха кредитни милионери, които не върнаха кредитите си. През 90-те довчерашни келнери, чейнчаджии с благословията на властта получиха предприятия, хотели, банки. И после много банки фалираха. И сега има банки, които наливат многомилионни кредити на тихи и неизвестни фирми и собственици. Но чак над 300 милиона евро?

Карта с монополното разделение на електроразпределението в България.

Има няколко едри играчи у нас, които могат да си го позволят, но те не са в този бизнес и не се крият. Само един голям задкулисен играч у нас има възможности за такива сделки и обикновено е главен заподозрян – Делян Пеевски. Който играе комбина с Бойко Борисов, като се съди по политиката на медиите му.

Има и друга версия, която не изключва дялово участие на споменатите досега. По-рано, за кратко в ръководството на фирмата на Гинка, са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни – фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Тоест, предполага се, че ЧЕЗ продава активите си на едър чешки бизнесмен, скрит зад Гинка, който ще се покаже като купувач по-късно. А кой още участва?

Съвременния бизнес у нас е силно зависим от властта. Затова ползва принципа на разпределение, да дадеш на заинтересовани и те да натопят човката в сладкото.
Ако някой е забравил, в Надзорния съвет на ЧЕЗ държавата е назначила Димитър Стефанов, наричан още Митко Каратиста. Назначен е веднага, след като Борисов идва на власт – на 20.10.2009 г. В медиите излязоха връзки на негови фирми с брата на Румен Николов-Пашата. А иначе човекът е активист на ГЕРБ, за него писаха, че е дясна ръка на Пашата, и един от играчите на групировката СИК. Котилото на Бойко Борисов.
Практиката да се назначават свои хора в управителни и контролни органи на частни дружества с миноритарно държавно участие, беше добре развита именно от властта на Борисов. Така едно дружество, което зависи от властта и от регулационни органи, си гарантира ценообразуване, което иначе е невъзможно. А като разплата някой топи човката и връща услуги.

Кой знае сегашната сделка кога и как е уговорена.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.