Честна частна сделка – ама вие сериозно ли? Кога заспалия електорат ще ги измете?

1. От повече от две години чешката CEZ и българската държава се съдят в арбитражен съд във Вашингтон. Причината е прозаична – държава сменя правила в движение, притиска инвеститора, променя регулации и ред други причини.

2. От повече от една година чешката CEZ обяви, че иска да се раздели с бизнеса си в България.

3. От близо шест месеца тече официална процедура по приемане на предложения.

4. От поне три месеца ред журналистически публикации спрягат феномена Гинка за краен победител в процедурата на CEZ.

5. След всичко това CEZ обявява, че избрала да продаде бизнеса си на феномена Гинка.

6. Това толкова много изненадва цялата държава, че министърът на енергетиката, която била приятелка с феномена Гинка от 20 години, хвърля оставка. Отнякъде из Европа, мащабният европейски геостратег, играещ по някаква перверзна случайност и ролята на български премиер Бойко Борисов, нещо мучи как ДАНС и НАП веднага почват да проверяват купувача.
Ама то нали знаете – честна частна сделка, ние по принцип няма какво толкова да направим…

Има само един въпрос. Абе, вие сериозно ли?

Значи за всичките тия месеци ако ДАНС не са били в постоянен контакт с чешките служби, администратори и т.н. и не са проверили кандидатите, ако не са поискали данни за купувачите, ако не са проверили с какви финанси и в какви връзки е избирания купувач – значи държава няма.

Ако някой се опитва да ни обясни, че държавата няма механизъм, по който да контролира до кого достига стратегически за националната сигурност актив, бизнес, който е обект на тежка регулация – значи държава няма.

Че в България държава няма е ясно от много време.

Само едно не е ясно, кога заспалият зимен сън народ, обично назоваван електорат, ще ги измете с все мутренските им преториански държавноохранителни системи?


От Фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.