Очертава се битка за природния газ в Черно море

в. Ромъния либера

Румънска сонда за газ в Черно море. Снимка: фирмен сайт

Компанията О Ем Ви Петром вече започна да търси клиенти за природния газ, който планира да добие от Черно море. Същевременно унгарски официални представители разбуниха духовете, след като заявиха неотдавна, че са резервирали целия капацитет на основния газопровод за износ.

* * *

Лека-полека се очертава все по-ясно една „битка“ за значителните ресурси от природен газ в Черно море, които според последни данни възлизат на над 200 милиарда кубически метра – достатъчно, за да покрият цялото ни потребление за около 20 години.

Скандалът се разрази, след като унгарският премиер Виктор Орбан заяви неотдавна, че Унгария ще подпише в скоро време споразумение, което ще позволи на Будапеща да внася годишно по 4 милиарда кубически метра природен газ от Румъния през следващите 15 години. Обемът е сходен с транспортния капацитет, който ще има най-важният газопровод за износ, който се строи от румънския оператор на газопреносната система Трансгаз, тоест БРУА – газопроводът, който ще свързва системите на България, Румъния, Унгария и Австрия.

„Епохата на монопола на руския газ върви към своя край за Унгария, при условие че ще можем да покриваме повече от половината от вноса от други източници – в този случай от румънски източници“, заяви Орбан. Изявленията му идват в контекста, в който миналата година Унгария заяви, че вече не проявява интерес към продължаване до Австрия на този газопровод, смятан за един от важните проекти за Европейската комисия, която отпусна грант от 179 милиона евро за Румъния от общо над 560 милиона евро, колкото ще струва тръбопроводът на територията на страната. По този начин бяха разпалени спекулации, че Унгария ще бъде основният печеливш от инвестициите, които се правят в този газопровод, както и в сондажите в Черно море.

Огромни залежи в дълбините

В момента всички погледи са вперени в основния инвеститор в Черно море – консорциумът О Ем Ви Петром – Ексън Мобил, единствените които досега са правили сериозни проучвания в дълбоководната зона на морето и които съобщиха за потенциални залежи до 84 милиарда кубически метра. Мариана Георге, изпълнителен директор на О Ем Ви Петром, потвърди миналата седмица, че компанията вече проучва пазара в търсене на клиенти. „В този период анализираме пазарите в съседство, но трябва да бъдат осигурени и възможности за транспорт. Нямаме никакъв договор за продажба на евентуалната продукция на газ от участъка Нептун (в Черно море)“, заяви Мариана Георге.

Тя уточни, че О Ем Ви Петром води тези дискусии независимо от американците от Ексън Мобил, а не в консорциум. „Ще бъдем конкуренти с Ексън на газовия пазар“, посочи директорката на Петром. Според нея проучването на пазара се прави, за да се вземе окончателно решение за инвестиции в залежите в Нептун. „За окончателното решение за инвестицията ще трябва да вземем предвид каква е потенциалната цена, на която можем да продадем газа. На първо място гледаме към румънския пазар. Според цифрите ще бъдат количества по-големи от тези, които можем да продадем на румънския пазар, и затова правим различни анализи за цената, обема и наличността на инфраструктура“.

Ще станем нетни износители на газ

Според данните, представени от компанията, О Ем Ви Петром е произвела през 2017 г. 5,18 милиарда кубически метра природен газ, с лек спад спрямо предишната година, когато е добила 5,29 милиарда кубически метра. Сорин Гал, генерален директор на Националната агенция за минерални ресурси, заяви, че годишната продукция на Ексън Мобил – О Ем Ви Петром (от блок Нептун в Черно море от 2020-2021 г. – бел.ред.) ще бъде около 6 милиарда кубически метра годишно. (До 2025 г. се очаква Румъния да започне да произвежда 18-20 милиарда кубически метра газ от Черно море – бел.ред.)

Ако двете компании си поделят „пая“, това означава, че Петром ще стигне до годишна продукция от общо 8 милиарда кубически метра, тоест три четвърти от годишното потребление от 11 милиарда кубически метра газ в Румъния, при условие че вече покриваме от собствени източници почти цялото потребление. Държавната компания Ромгаз е основният производител.

Очертаващи се транспортни маршрути

Основният маршрут за експорт ще бъде БРУА, фаза 2, след като газопроводът, който излиза от България през Гюргево бъде свързан със залежите в Черно море чрез газопровода Тузла-Подишор. На този етап капацитетът за експорт към Унгария ще бъде 4,4 милиарда кубически метра и той вече е резервиран изцяло чрез търг, организиран от Трансгаз в края на миналата година. Споразумението е предварително, като следва да бъде финализирано през декември.

Същевременно националната газопреносна система предстои да бъде свързана с международните транзитни газопроводи в Добруджа, създавайки по този начин нов вход за газа от Черно море към вътрешната мрежа. Освен това, друг стратегически проект е обръщането на газовия поток по магистралните транзитни газопроводи от Исакча, което би създало маршрут за износ към Украйна.

Лакрамиоара Дякону-Пинця, член на борда на директорите на О Ем Ви Петром, заяви, че газопроводът БРУА е само един от възможните маршрути за износ. „Със сигурност има и други, на север или юг, като се използват съществуващите транзитни газопроводи, само че трябва да бъдат свързани с Черно море“, посочи тя, като уточни, че Украйна, Молдова, България и Турция са други потенциални пазари, които се анализират.

Огромна печалба за австрийците

Групата О Ем Ви Петром е регистрирала през 2017 г. нетна печалба на стойност 2,489 милиарда леи (еврото се разменя за 4,66 леи), близо 2,4 пъти (140 процента) по-голяма от нетния резултат, обявен през 2016 г., според публикуваните от компанията данни. От тази печалба сумата от 1,1 милиарда леи ще бъде разпределена като дивиденти съгласно предложението на мениджмънта. Австрийската група О Ем Ви е мажоритарен акционер на Петром с участие от 51,01 процента, а министерството на енергетиката притежава 20,64 процента от акциите на О Ем Ви Петром.

Според парламентарни източници Партия Народно движение на бившия президент Траян Бъсеску възнамерява да поиска създаване на анкетна комисия по въпроса за газа. Комисията ще трябва да разбере по-конкретно какъв е бил мандатът на Трансгаз в преговорите за газопровода БРУА, защо е била извадена Австрия от играта (оставайки само БРУ) и дали става дума за политическа договорка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.