50 ползи от членството в ЕС

Според англичаните купуването на имоти в България е сред благата от евроразширението

independent-uk.jpgОт членството на България в ЕС Великобритания е спечелила възможността пенсионерите й да живеят зад граница и да ходят редовно на почивка. Това е приносът на страната ни за британците според статия на вестник „Индипендънт“ по повод 50-ата годишнина от подписването на Римския договор. В текста са изброени 50 неща, които Европа е дала на британците и на осмо място под рубриката “Закони, които улесняват британците да купуват собственост в Европа”, е спомената България.

“Може и да не е добре за околната среда, но възможността за втори дом, достъпен с полет на къси дестинации, осъществи мечтите на милиони британци”, пише изданието. Установяването в чужбина след пенсия или редовните почивки от южна Испания до източна България станаха реалност за много британци, при това напълно законно.”

50-те придобивки за Великобритания от членството в ЕС са:

1.Край на войните между европейските нации.

Ако споровете между Англия, Франция и Германия бяха и са бъдещето на срещите на върха в ЕС, войната между големите сили в Европа днес е немислима.

2. Демокрацията процъфтява в 27 държави

Испания, Португалия, Гърция и десетте бивши комунистически държави в ЕС са парламентарни демокрации. Нито една от тези нации не е била истински свободна в десетилетията след Втората световна война. Днес всички те са демократични и едва ли ще променят курса си.

3. Бедните някога държави като Ирландия, Гърция и Португалия, сега просперират

Добре вложените субсидии на ЕС бяха решаващи за подема на ирландската икономика. През 2005 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението беше 137,1 процента от средния за ЕС.

4. Създаден беше най-големия вътрешен пазар в света

27-те държави от ЕС с близо 500 милиона жители съставляват най-големия търговски блок. За сравнение – САЩ имат население от около 300 милиона.

5. Пазаруването без граници даде на потребителите повече власт

Европейските потребители могат да купуват стоки в която си искат страна от ЕС – лично, по интернет, по телефона или по пощата. И то без да плащат предварително. Конкуренцията намалява цените и повишава качеството на стоките.

6. Сътрудничество в имиграционна политика на целия континент

ЕС е изключително активен в борбата срещу нелегалната миграция и се опитва да отговори на потребностите на пазара на труда на европейските страни. От друга страна, ЕС е все по-непревземаема крепост и много имигранти загубват живота си, опитвайки се да стигнат до континента с лодки от Африка.

7. Сътрудничество в борбата с престъпността чрез Европол

Полицейските сили във всички страни-членки на ЕС могат да използват заповеди за арест, за да изискват заподозрени от една държава в друга, където ще им бъдат повдигнати сериозни обвинения, без да чакат дългите процедури по екстрадикция.

8. Закони, които улесняват британците да купуват имоти в Европа

Може и да не е добре за околната среда, но възможността за втори дом, достъпен с полет на къси дестинации, осъществи мечтите на милиони британци. Установяването в чужбина след пенсия или редовните почивки от южна Испания до източна България станаха реалност за много британци, при това напълно законно.

9. По-чисти реки и плажове в Европа

Натискът от законодателството и контрола на ЕС принуди Великобритания да действа по-чисто – например да вкара в стандартите някога мръсните води на Блекпул. Първите еко-закони в ЕС бяха приети през 1976, а днес качеството на питейната вода може да се проверява в мрежата.

10. Четири седмици платен годишен отпуск за работещите в Европа

Директивата за работното време на ЕС гарантира, че всички европейци ще получават поне четири седмици платен отпуск на година. В САЩ работещите получават две седмици.

11. Отмяна на смъртното наказание

Никоя страна-членка на ЕС не прилага смъртното наказание, а връщането му не е съвместимо с членството в съюза. Дори държави, които не са членки на ЕС, трябва да преразгледат законодателството си, ако искат да получат покана за преговори, и това важи с особена сила за Турция.

12. Конкуренцията доведе до поевтиняване на телефонните разговори

След либерализацията на телекомуникациите през 80-те и отслабването на силата на монополистите цените паднаха. По данни на Европейската комисия от 1984 цената на международните разговори в ЕС е намаляла с 80 процента.

13. По-малка бюрокрация в ЕС (24 хиляди на щат, по-малко, отколкото в Би Би Си)

Въпреки обвиненията на евроскептиците, броят на еврочиновниците е изненадващо малък. След скандала от 1999 година, когато базираната в Брюксел Европейска комисия подаде оставка, бяха въведени нови стриктни правила.

14. Французите отново ядат британско говеждо

След като отмина кризата с болестта „луда крава” и британското месо беше обявено за безопасно, съдът принуди Франция да поднови вноса. Франция протестира срещу решението, но накрая нямаше избор. САЩ например запазиха ембаргото.

15. Признаване и защита на езиците на малцинствата, като ирландския, уелсския и каталонския

Езиците на малцинствата получават по-голяма роля благодарение на ЕС, който дори има специален комисар в тази сфера. През тази година ирландският стана официален език в ЕС. Съюзът – с 23 официални езика – прави много, за да съхрани малцинствените езици.

16. Европа помага да спасим планетата с редовното намаляване на емисиите на въглероден двуокис

ЕС оповести амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисиите и обеща до 2020 да намали стойностите от 1990 с поне една пета.

17. Единна европейска валута от Бантри (Ирландия) до Берлин (без Великобритания)

Еврото е единствената алтернатива на долара. С него може да се пътува в 13 държави.

18. Общоевропейска възбрана за тирани като Робърт Мугабе

ЕС прие санкции за президента на Зимбабве и обкръжението му, които не му позволяват да пътува във всичките 27 страни-членки. Въпреки че страните имат различно виждане за това, как да се подхожда към правителството в Хараре, всички те се съгласиха да удължат санкциите с още една година.

19. Два пъти по-голяма помощ за развиващите се държави, в сравнение със САЩ

През 2005 г. ЕС е платил повече от 43 милиарда Евро помощи на развиващите се страни. Това е еквивалентът на 0,35 процента от брутния вътрешен продукт на 25 страни-членки, и е по-висок от помощта на САЩ.

20. Строги мерки за сигурност в авиацията

Считаните за несигурни авиолинии имат забрана за влизане в страните-членки на ЕС. Последната забрана беше за пакистанския национален превозвач.

21. Безплатна медицинска помощ за туристите

Всички граждани на Европа могат да получат безплатна медицинска помощ, ако са болни или са претърпели инцидент. Ако разполагат със съответния формуляр от националната здравна каса, помощта е гарантирана.

22. Омиротворители на ЕС по целия свят

ЕС поддържа омиротворителни сили, които например поеха операцията в Босна от НАТО. Те са били на мисии в Африка, оказвайки помощ при хуманитарни кризи.

23. Благодарение на либерализацията на въздухоплаването easyJet and Ryanair могат да летят навсякъде, без да бъдат ограничавани от националните закони в защита на скъпите превозвачи

Всички авиолинии, получили сертификат за сигурност и други необходими условия, могат да летят навсякъде в ЕС. Меджу 1992 и 2000 година цените на евтините полети са паднали с 40 процента.

24. Въвеждане на паспорти за домашните любимци

От 2004 година стана по-лесно да се пътува с домашните любимци. Освен паспорт със сертификат за ваксинация, те трябва да имат идентификация – татуиран код на кожата или микрочип.

25. Скоро благодарение на Eurostar от Лондон до Париж ще се стига за два часа

Въпреки че тунелът през Ламанша и високоскоростните влакове във Франция и Великобритания не са европейски проекти, те премахнаха бариерите между Острова и континента. С откриването на последния участък от високоскоростната линия до St Pancras през тази година, до Париж ще се стига за два часа.

26. Възможността за членство в ЕС ускори модернизацията на Турция

Модерните сили в Турция успяха благодарение на подкрепата от Запад да настроят избирателите за промени. Тези промени се осъществяват чрез обещанието за европейско бъдеще.

27. Несравними права за европейските потребители

Всеки потребител може да върне обратно стоката, ако тя се счупи или повреди в рамките на две години. Производителите често настояват на 12 месеца гаранция, но законите на ЕС постановяват друго и потребителите се борят за правата си.

28. Образователните програми и евтин превоз означават по-голяма мобилност за европейската младеж

Чрез програмата Еразъм през учебната 2003/2004 година 7500 британски студенти са били между три и 12 месеца в университети в други държави от ЕС.

29. Етикетите на храните са много по-ясни

Всички съставки, използвани за производството на храните, трябва да бъдат изписани на етикета. Трябва да бъдат изброени и оцветителите, консервантите и други химически добавки.

30. Край на пресичането на граници (с изключение на Великобритания)

Граничните постове между 15-те шенгенски държави са изоставени, а европейците дори не трябва да показват паспортите си. Скоро към тях ще се присъединят и новите страни-членки.

31. Компенсации за закъснели полети

Пътниците трябва да получат незабавна помощ, ако полетът им закъснее с повече от няколко часа, ако е отменен без предупреждение или не са допуснати на борда, тъй като има много резервации. В зависимост от закъснението трябва да бъде осигурена храна и напитки, а ако е необходимо – и хотел.

32. Строга забрана за опити с животни за козметичната индустрия

От ноември 2004 година ЕС забрани опитите с животни за козметични продукти.

33. По-голяма защита за европейските диви животни

Европейското право защитава птиците, флората и фауната, но въпреки това законите се нарушават и например в Малта всяка година се отстрелват два милиона мигриращи птици, включително 80 защитени видове.

34. Фондовете за регионално развитие подпомагат изостаналите части на Великобритания

Най-бедните региони на Великобритания се възползваха от помощите на ЕС, които бяха използвани за възстановяване на някои от най-западналите райони.

35. Всеобща валидност на шофьорските книжки в Европа

Шофьорските книжки, издадени в една европейска страна важат във всяка друга, ако са със снимка и отговарят на стандартите на ЕС.

36. Британците се чувстват много по-малко изолирани на острова

Преди време във вестниците можеше да се види заглавие като „Мъгла в Ламанша. Достъпът до Континента отрязан”. Членството в ЕС не само „пресуши” Канала, но помогна да се премахне психологическата бариера между Великобритания и континента.

37. Европейските банани остават криви, въпреки страховете на скептиците

Внушението, че ЕС иска да въведе прави банани, или сини банани, или да забрани всички, освен карибските банани, е един от най-старите европейски митове. Манията по хармонизацията на правилата и нормите в Европа е част от миналото.

38. Голям икономически растеж – по-голям отколото на растежа на САЩ през последната година

Амбицията на Европа да изпревари Америка в икономическо отношение беше обект на подигравки. Днес Европейската комисия заявява, че очаква икономиката на 27-те държави на ЕС да има растеж от 2,7 процента, което е повече от очакваните 2,5 процента в САЩ.

39. Единният пазар осигури на Великобритания най-добрите футболисти на континента

Правилото „Босман” и други разпоредби освободиха трансферите на футболисти. От Ерик Кантона до Тиери Анри и Кристиано Роналдо, британските фенове се радват на най-добрите таланти в Европа за последните 15 години.

40. Законодателството по правата на човека защитава правата на индивида

Съставянето на закони за правата на човека осигуряват правна защита срещу злоупотребата със сила.

41. Европейският парламент осигурява проверки за демократичността на всички европейски закони

Правомощията на Европейския парламент, който се съставя чрез директни избори от 1979 година, все повече се увеличават. Той има значително влияние върху решенията, касаещи проблеми от околната среда до правата на животните.

42. ЕС гарантира по-голяма, а не по-малка независимост на отделните нации

Швейцария и Норвегия, две независими държави, всъщност са по-малко суверенни, отколкото страните-членки на ЕС. Британците имат повече възможности за контрол върху собствената съдба в сфери от международната търговия до опазването на околната среда и правата на потребителите.

43. Развитието на ЕС е адекватният отговор на сили като САЩ и Китай

Развивайки обща външна и отбранителна политика, ЕС става по-силен. Интересите на Европа и на САЩ, както и на други големи сили като Китай и Индия, понякога се сблъскват, а друг път съвпадат. Дали интересите на Великобритания щяха да бъдат защитени, ако страната беше изправена сама срещу останалите държави?

44. Европейската имиграция стимулира британската икономика

Стотици хиляди поляци пътуват всекидневно между Полша и Великобритания. Изненадващо, но икономиките и на двете страни са във възход. Икономиката на Великобритания печели от наплива на добре образовани и високо мотивирани работници.

45. Обща програма за научно-изследователска работа в ЕС

Възможностите за работа и достъпът до образование в цяла Европа означават, че европейците наистина разбират нуждата да говорят поне три езика.

47. Британските ресторанти днес са по-космополитни заради влиянието на Европа

Великобритания стана по-континентална през последните 34 години. На британците вече не им все едно какво ядат и това е видимо по качеството и разнообразието на храната, предлагана в ресторантите.

48. Мобилност на професионалистите в цяла Европа

Националните дипломи на професионалистите – от лекари до архитекти – се признават в целия ЕС. Езиковите и културните бариери ще бъдат винаги проблем за тях, но вече няма чисто протекционистки пречки за кариера в друга страна от ЕС.

49. Европа направи революция в отношението на Великобритания към храната и готвенето

Въпреки огромните пречки, общата селскостопанска политика позволи и на малки семейни ферми да се развиват добре. Нейната подкрепа доведе до появата на т.нар. Slow Food movement и на пазари в британските градове, предлагащи качествена продукция.

50. Списъци като този подлудяват евроскептиците

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.