Експерт: Изявленията Путин за новите руски оръжия са „самохвалство“ и „химера“

„Невидима“ ракета на Путин е насочена към уязвимостта на САЩ“, извежда в заглавие „Ню Йорк таймс“ за огласените вчера от руския президент нови руски въоръжения, сред които междуконтинентална крилата ракета и ядрено торпедо, които могат да надхитрят цялата американска отбрана.

В четвъртък след речта на руския президент САЩ обвиниха Москва в разработването на дестабилизиращи оръжейни системи в нарушение на договорите от времето на Студената война. По специално говорителят на държавния департамент Хедър Науърт визира нарушаване на договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег, с разработването на ракети, изстрелвани от земята.

САЩ отдавна обвиняват Русия в нарушаването на този договор и твърдят, че въпреки, че и те модернизират арсенала си, това става в рамките на договора.

„Със съжаление гледахме видеоанимацията, в която се демонстрираше ядрена атака срещу Съединените щати“, добавя Науърт.

Германският експерт в областта на ракетната технология Робърт Шмукер определи ракетните планове на руския държавен глава като „съвършено неправдоподобни“, предаде „Дойче веле“.

В близко бъдеще Русия няма да е в състояние да разработи крилата ракета с ядрена енергийна установка, увери професорът по авиационна и космическа технология от Техническия университет на Мюнхен.

По думите на Шмукер, учените са проучвали този въпрос преди няколко десетилетия. Преимуществото на подобен тип ракети е в продължителността на полета. Идеята е в това, че двигателят на ракетата произвежда огромна енергия, която й позволява да лети с много висока скорост под радарите на противника и да достигне цел във всяка точка на земното кълбо. Защитата от подобен тип оръжие е изключително трудна, тъй като тя е „способна да лети в продължение на дни“, обясни Шмукер.

Експертът определи изявленията на Путин за новите руски оръжия като „самохвалство“ и „химера“.

Презентацията на Путин включваше видеоанимации, изобразяващи разделящи се бойни части, насочени срещу Флорида, където президентът Тръмп често ходи в имението си“Мар а лаго“. Това рязко ще ескалира военните нападки между двете страни и вещае нова и скъпа надпревара в ядреното въоръжаване.

Въпреки, че Путин може би блъфира с тези оръжия, както твърдят някои експерти, той интелигентно се съсредоточи върху уязвимостта на разработените в САЩ отбранителни системи. А именно: те се базират на предположението, че вражеските ракети с ядрени бойни глави летят нависоко и е възможно да бъдат унищожени, преди да достигнат целите си. Новият клас руски оръжия, каза Путин, летят ниско, незабележимо, надалеч и бързо – прекалено бързо, за да реагира защитаващият се, пише вестникът.

Като че ли главната цел на твърденията на Путин в неговото
годишно обръщение към нацията бе да повдигне патриотичния дух на
руснаците в момент, когато той се е устремил към кампания за
своето преизбиране. Въпреки че победата му е сигурна в
надпревара с един кандидат, отбелязва нюйоркското издание.

Според него Путин е използвал речта си, за да увери своите
съграждани, че въоръжаването се осъществява, въпреки че
правителство харчи големи средства за подобряване на качеството
на техния живот. Но централно място в словото му заемаха
оръжията, които Путин описа като отговор на отказа на САЩ от
контрола върху въоръженията и плановете им за внушително
превъоръжаване.

Речта на Путин добави към охлаждането на отношенията между
САЩ и Русия, констатира „Вашингтон пост“. Според експерти,
цитирани от вестника, с обявяването на новите руски оръжия,
които според Путин ще пробиват американската отбрана, шансовете
за продуктивен диалог между двете страни намалява.

Може би все още сме далеч от дълбините на Студената война,
но вчерашната реч на Путин за „невидимите“ ракети снижи с още
няколко градуса хладните отношения между двете страни. Малцина
експерти и от двете страни са на мнение, че новите оръжия (ако
се допусне, че съществуват наистина и са дислоцирани) ще
променят баланса на силите между САЩ и Русия, които вече
разполагат с потенциала да се унищожат взаимно много пъти.

Същевременно е налице широко разпространено мнение, че
реторичните атаки, замрялата дипломация и военната ескалация,
които стават все по-присъщи на американско-руските отношения, са
непродуктивни за глобалната сигурност. Русия и САЩ имат много
теми за разговор, като контрола върху въоръженията,
кибератаките, Украйна, Сирия и още много. Но не е лесно да се
каже как да да се извърши пробив в това наглед неумолимо
затъване в мразовити отношения, пише в заключение „Вашингтон
пост“.

Западът реагира нервно на речта на руския президент Владимир Путин, пише руското електронно издание „Газета.ru“. Чуждестранната преса обсъжда посланието на Путин пред Федералното събрание на Русия, значителна част от която президентът отдели на описанието на най-новите руски супероръжия.

Много западни медии тълкуват изявлението му, особено за наличието на „непобедими оръжия“ у Москва, като пряка заплаха за западните страни и даже обявяване на нова Студена война.

Почти една трета от речта на Владимир Путин бе посветена на последните достижения на отбранителната промишленост на страната. Тя особено разтревожи чуждите журналисти, пише изданието.

Путин говори за „непобедимата“ тежка междуконтинентална ракета „Сармат“, авиационно-ракетния комплекс „Кинжал“ и даже за лазерни и хиперзвукови оръжейни комплекси. Речта му беше съпроводена с видеоматериали, които бяха показвани на делегатите.

Американските издания били много разтревожени от видеоматериалите, на които се виждала траекторията на ракетите, които биват изстрелвани от територията на Русия, заобикалят всички препятствия в Атлантическия океан и включително нос Хорн и удрят западното крайбрежие на САЩ.

Британският вестник „Телеграф“ (The Telegraph) пише, че в една от видео демонстрациите ракетен дъжд попада върху Флорида. Вестникът обръща внимание, че в своята реч Путин отбелязва, че Русия увеличава въоръжението си „в отговор на едностранното напускане на САЩ на договора за противоракетна отбрана и практическото разполагане на такава система не само на територията на САЩ, но и в чужбина“.

Тези изказвания довели американските издания до разсъждения, че посланието на руския лидер е било директна заплаха за САЩ. Западните журналисти заявили, че изявлението на руския президент се явява обявяване на нова надпревара във въоръжаването.

САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договорите от времето на Студената война, предава Франс прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.