Ядрените хвалби на Путин едва ли ще променят баланса на силите

Асошиейтед прес

Твърдението на Русия, че е разработила нови стратегически оръжия, недосегаеми за отбраната на Запада, едва ли ще промени баланса на силите в света. Руските ядрени ракети вече разполагат с потенциала да анихилират САЩ, а стратегията на американската отбрана е основана главно върху сдържащата заплаха с масиран ядрен отговор, а не върху непробиваем щит срещу руските ракети.

Някои анализатори казват, че изявленията на президента Владимир Путин за новите въоръжения може би ще ускорят зараждащата се според тях надпревара със САЩ във въоръжаването. Миналия месец САЩ назоваха Русия като главната причина за необходимостта да се разработят две нови ядрени оръжия: бойна глава с малка мощ за изстрелвана от подводница балистична ракета и ядрени крилати ракети с морско базиране.

Администрацията на Доналд Тръмп обеща да увеличи ядрената мощ на САЩ, като същевременно критикува увеличаването на ядрената мощ на Русия. Малко вероятно е думите на Путин да променят това уравнение или да отклонят администрацията на Тръмп от пътя за модернизиране на целия ядрен арсенал на САЩ, което ще струва стотици милиарди долара, като същевременно се разширява противоракетната отбрана.

Във вчерашната си реч в Москва за състоянието на страната, произнесена дни преди той да спечели, както се очаква, пореден шестгодишен президентски мандат, Путин каза, че сред неговите нови оръжия са задвижваните от атомна енергия крилата ракета, подводен дрон с ядрен двигател, които могат да носят ядрени бойни глави, както и хиперзвукова ракета, която няма аналог в света.

Наскоро Пентагонът спомена за разработването от Русия на две от тези оръжия: подводния дрон с междуконтинентален обсег и хиперзвуковия „плъзгащ се летателен апарат“, каквото оръжие разработват също Вашингтон и Пекин. Пентагонът не е говорил публично за споменатата от Путин крилата ракета с ядрен двигател. Тя напомня за разработките в САЩ през 60-те години на подобно оръжие, наричано „Голямата тояга“, който проект накрая е бил изоставен.

Белият дом омаловажи думите на Путин. „Президентът Путин потвърди нещо, което отдавна е известно на правителството на Съединените щати, но което Русия отричаше“, каза говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс като реакция на речта на Путин.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт отбеляза, че Путин е говорил преди изборите на 18 март. „Смятаме, че той иска да се хареса на публиката“, каза тя и добави, че хвалбите на Путин са безотговорни. Тя каза, че за нея е било „жалко“ да гледа руската видеоанимация, показана от Путин по време на речта му, изобразяваща, както каза тя, „ядрена атака срещу Съединените щати“. Тя назова тази анимация „безвкусна“.

Независимо, че Путин каза, че неговите съобщения целят да привлекат вниманието на Америка, той каза също, че е отворен за диалог със САЩ.

„Ние не сплашваме никого, няма да нападаме някого, ние нямаме намерение на отнемаме нещо от някого“, каза той.

Путин твърди, че неговите нови оръжия ще направят безполезни отбранителните системи на САЩ и Европа, намеквайки за рязко повишаване на залозите в продължителната борба за стабилност в света след Студената война. Москва отдавна заплашва, че ще намери технологичен начин да преодолее западната система за противоракетна отбрана, която възприема като заплаха срещу себе си и която Западът отрича да е насочена срещу Русия.

Томас Карако, експерт по противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изявленията на Путин са в унисон с по-широкия модел на руските идеи за ядреното оръжие и ролята на Русия в света. Администрацията на Тръмп тълкува руските изявления и действия от последните няколко години, вкл. анексирането на Крим и военната намеси в Източна Украйна, като изискващи засилване на възпиращата ядрена мощ на САЩ.

Говорителката на Пентагона Дейна У. Уайт заяви, че САЩ ще продължават да настояват, че противоракетната отбрана на САЩ не е заплаха за Русия. „Тук не става дума за отбрана; това е за възпиране“, каза тя и добави, че министерството на отбраната не е изненадано от изявленията на Путин за оръжията.

Според Микаела Додж, експерт по противоракетна отбрана във Фондация „Херитидж“, изявленията на Путин потвърждават, че администрацията на Тръмп е била права да изгради обявената си наскоро оценка за политиката си за ядрените оръжия около безпокойството, което буди Русия.

Становището на администрацията се свежда до това, че руската политика и действия съдържат потенциала да създадат погрешна преценка, която да доведе до безконтролна ескалация на конфликт в Европа. В частност тя изтъква руската доктрина, известна като „ескалирай, за да деескалираш“. Тази доктрина предвижда Москва да използва или да заплашва да използва ядрено оръжие с малка мощност в ограничен конвенционален конфликт в Европа с идеята, че като прави това, ще принуди САЩ и НАТО да отстъпят.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.