Защо протестите за доктора в Пловдив трябва да са за оставки в МВР и прокуратурата

Ами ако и циганите излязат на протест?

Д-р Иван Димитров при освобождаването си от ареста. Снимка: от тв екрана

Случаят с доктор Иван Димитров, убил рецидивист край дома си в Пловдив, съвсем логично първо предизвика протести в негова защита. Изтеклата първоначална информация подвеждаше, че го нападнали крадци в дома му, ранили го, било самозащита и т. н. Съпругата му каза пред медии, че три пъти влизали крадци в дома им. Общественото мнение натежа на страната на доктора, но вече е разделено.

След като прокуратурата обясни как е стрелял цял пълнител по крадеца, когото дебнал половин час без да вика полиция, с незаконно притежаван пистолет, как заличавал улики, прибирал гилзи, не съобщил на 112, настроенията се промениха. Но не съвсем. Продължава подписка в негова защита. Самият доктор искрено обяснява пред камерите, че не е убиец, макар да е извършил убийство.

Преди няколко години общественото мнение беше по-благосклонно към такива „самозащити”. Когато и последна инстанция осъди „иконописеца” Йордан Опиц за убийство и трябваше да влезе в затвора, скочиха в негова защита известни личности, партии като ВМРО и др. И повечето телевизионни репортажи бяха в негова защита.
А т. нар. иконописец беше социопат, направил си самоделно оръжие, с дебалансирани куршуми, излязъл и заключил външната врата на блока като капан, за да причака две момчета, които съмнително обикаляли по стълбището, но не са влизали в ничие жилище. Едното опитва да отвори вратата, качва се на първия етаж и скача през прозореца. Опиц го застрелва от упор, без да има някакво стълкновение. Чисто предумишлено убийство. И съдът беше благосклонен. Осъди го първо на 10 г., после на 5 г., излежа 2 и го освободиха. Присъденото обезщетение на родителите на убитото момче (т. нар. кръвнина) Опиц не я платил. Адвокатът на майката съобщи, че е заложил апартамента си срещу кредит в банка, банката му го взела и толкоз.  Той се е оправил с парите.

В сегашния случай има поне влизане на крадци в гараж, стълкновение между доктора и крадец. Но това е

саморазправа и убийство,

каквито и смекчаващи вината обстоятелства да има. Няма как да застреляш човек и да не съобщаваш в полицията… Това, че си убил рецидивист, чийто прякор е Плъха не е смекчаващо вината обстоятелство, както някои си мислят. Поведението на доктора е очевидно наивно, повлияно и от гледане на филми със заличаване на улики. А трупът лежи на предния капак на кола на улицата.
Сигурно докторът няма да получи тежка присъда, не само заради обществените настроения. Съдът е милозлив и към по-тежки убийства и престъпления. А полицията и прокуратурата имат интерес да се размине с лека присъда, за да няма недоволни.

Преди години вътрешният министър Цветанов публично защити полицаи, убили човек в Благоевград без никаква сериозна причина, пребит с белезници при арест (виж тук). Имаше съмнения, че прикриват следи за корупция в полицията, като го премахват. Съдът ги оправда. Тогава натискът на Цветанов беше силен. МВР години наред с прессъобщенията си налага едни внушения, че някой пострадал от полиция е „криминално проявен” и т. н., с което сякаш иска да каже – щом е такъв – може и да го убият. И това влияе на обществото като цяло и провокира настроения, че може да се убиват престъпници.

А главната вина

за инцидентите със саморазправа от страна на граждани е на полицията и прокуратурата. Те са буквално безхаберни, противодействат на престъпността по-скоро формално. От това престъпниците стават все по нагли, хората се чувстват безсилни и прибягват до саморазправа. И обществото защитава саморазправата. Не става дума за расизъм в случая, както побързаха да тълкуват някои. Да обвиняват доктора, че е мутра, расист, свързан с мутри и т. н.

А какво ще стане, след приказките за расизъм, ако излязат на контрапротести на цигани, които не искат да ги стрелят като дивеч? Преди години в Монтанско с ловна пушка убиха циганин и раниха друг, че крадат орехи в частен имот. И това е саморазправа и израз на безсилие, резултат от пълния отказ на полицията да се занимава с кражби на дребно. Впрочем, тя и с кражбите на едро не се справя.

Ако трябва да се насочи някакъв обществен гняв по повод случая в Пловдив, той трябва да е срещу прокуратурата и полицията. Срещу Цацаров и срещу Бойко Борисов, чийто избор е. „Ти си го избра – както каза един бивш прокурор на Борисов за Цацаров. С което изясни за каква демокрация става дума в България.

И МВР е под контрола на Борисов и Цветанов вече 9 години, с малко прекъсване (а и не е сигурно дали е имало прекъсване). Тоест – имаме стабилно управление, трети кабинет Борисов, а очевидно приоритетите на МВР са другаде, не в лов на крадци и престъпници.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.