И жените имат частни клубове в Лондон

„Джентълмените“ намират убежище в тях от векове, но от няколко години жените, на свой ред, също имат частни клубове в Лондон, възраждайки британската традиция в борбата за права на жените, по-актуална от всякога в разгара на движението #MeToo („Аз също“).

На няколко крачки от „Оксфорд стрийт“, голяма търговска улица в центъра на британската столица, се намира елегантна пететажна тухлена сграда в джорджиански стил, типична за лондонската архитектура. Точно тук се помещава клуб „ОлБрайт“ (AllBright), най-новият от поредица частни клубове, посветени на женското благоденствие.

400 дами членуват в клуба, основан от 43-годишната Деби Уосков, бивша собственичка на стартъп-компания, и 42-годишната Анна Джоунс, бивш директор на британското подразделение на медийна група „Хърст“. Клубът има дълъг списък от чакащи и претендира да е изцяло посветен на „активните жени“ и професионалното им развитие.

„Опитахме се да създадем място, което да чества и служи на жените. От жените и за жените – място, каквото досега липсваше“ в Лондон, казва за АФП Анна Джоунс.

Обединеното кралство има, наистина, жена премиер (Тереза Мей), но е още далече от равенството между половете. Жени са едва една трета от парламентаристите, подчертава Деби.

„Положението на работещите жени във Великобритания трябва да се промени и според нас „ОлБрайт“ е част от решението“, отбелязва тя.

Джаз и кафе

Тук изобщо няма помещение за пушене на пури или тапицирани кресла – отколешни атрибути на мъжките клубове. Обстановката е уютна, изчистена и приятна, между британския шик и скандинавския дизайн. Тя предразполага към отпускане с дълбоките си канапета и към работа с многото маси, готови за споделяне.

На приземния етаж „ОлБрайт“ предлага ресторантски кът с топли напитки и готови салати, а на последния етаж има бар в стил ар деко. Атмосферата в салоните на останалите етажи е работна и за това свидетелства едва чуващото се щракане по клавиатурите на лаптопите на фона на джазова музика.

Ленайз Брадърс е дошла към 10 ч. Тя си е взела кафе и работи сред купчина папки. Според тази 38-годишна диетоложка клубът е идеалното място за разширяване на клиентелата и създаване на контакти.

„Специализирала съм се в работата с жени и за мен е логично да бъда на такова място“, обяснява жената с канадско-британски произход, афроприческа и черна риза с бродирани цветя.

„Различно е когато си сред жени. Това не значи, че присъствието на мъже е нещо лошо, но местата, предназначени за жените, са като че ли по-топли и приветливи“, допълва тя.

„Собствена стая“

Предлагайки на жените място, където могат да се посветят на свои си занимания, „ОлБрайт“, както и други открити неотдавна подобни средища в Лондон (като „Уи харт мандейз“, отворен в края на 2017 г. и фокусиран върху споделеното работно пространство), допринасят за възобновяване на традицията на женските частни клубове.

Макар никога да не са можели да съперничат по численост и влияние на мъжките клубове, съществуващи в Лондон повече от три столетия, дамските клубове имат не по-малък дял в историята на града и, по своему в борбата за правата на жените.

Един от най-известните – основаният през 1892 г. от Емили Масингбърд „Пайъниър клаб“ – бил смятан по онова време за авангардистки и феминистки културен кръг.

В общество, в което дълго време определяща роля са играли мъжете, тези клубове „били за жените опит за отвоюване на място в обществото, особено в градовете“, обясняват Дейвид Дугън и Питър Гордън в посветена на темата книга със заглавие „Жени, клубове и сдружения във Великобритания“.

Тези места представлявали „убежище за жените от средната класа“, глътка въздух от семейните и обществените им задължения, или както обобщава заглавието на есе на Вирджиния Улф – „Собствена стая“.

Не е чудно, че целият цитат от есето на британската писателка („Една жена трябва да има пари и собствена стая“, /ако иска да пише проза) е изписан на витрината от матово стъкло на входа на клуб „ОлБрайт“.

Движението #MeToo породи динамика в защитата на правата на жените. Смятам, че ние сме част от нея, подчертава Анна Джоунс.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.