Словакия върви към хаос след убийството на журналист

Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: позорблог

Словакия изглеждаше като стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната от хаос след безпрецедентни убийства на разследващ журналист и неговата годеница.

В реч миналия месец президентът Андрей Киска говори за страната си като за „успешна, горда и уверена в себе си“. Но на 4 март заяви, че Словакия е изправена пред „сериозна политическа криза“, предизвикана от застрелването на Ян Куцяк и Мартина Кушнирова. Полицията каза, че убийството на Куцяк и приятелката му, изглежда, е свързано с работата на журналиста. Телата им бяха намерени на 25 февруари и се развихри същинска политическа буря.

На фона на разгорещена размяна на реплики между управляващата коалиция и опозицията конспиративни теории, разпространени от премиера Роберт Фицо и неколкократните му словесни нападки срещу Киска, все повече хора започнаха да застават срещу правителството на Фицо, заплашвайки дори съществуването му.

В последната си непубликувана статия 27-годишният Куцяк пише за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните ѝ връзки с хора, близки до Фицо. След това дойде новината, че словашките власти са били информирани от италианските си колеги за това, че мощен италиански престъпен синдикат действа в Словакия. Седем членове на групата са заподозрени за убийствата. Миналата седмица те бяха задържани, а по-късно освободени.

Когато миналата седмица десетки хиляди се включиха в Словакия и в някои градове в чужбина в шествия в памет на Куцяк, мнозина поискаха оставки на словашки министри. За днес са планирани масови демонстрации – този път насочени пряко срещу правителството.

„Много хора осъзнаха, че ситуацията става критична“, каза Михал Вашечка, анализатор от мозъчния тръст Братиславски институт за политика. „Започна борба да не се допусне Словакия да се превърне в поредната Унгария, автокрация, контролирана от малка група олигарси.“ Реагирайки на народните настроения и засилващите се протести, Киска призова към съществени промени в правителството или предсрочни избори като изход от кризата.

„Има голямо недоверие към държавата“, каза Киска. „И мнозина не вярват на правоприлагащите органи… това недоверие е оправдано. Преминахме границата, нещата отидоха твърде далеч и вече няма връщане назад“, каза той.

Фицо отвърна на удара, като обвини президента, че дестабилизира страната с помощта на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, с когото Киска проведе частна среща през септември в Ню Йорк. Сорос отхвърли внушенията на Фицо, че може да е свързан по какъвто и да е начин с президентските предложения и с антиправителствените протести.

Анализаторът Вашечка каза, че твърденията на Фицо за някаква конспирация вероятно ядосват някои хора и укрепват решението им да се включат в протестите, защото ги връщат към 90-те години и управлението на премиера автократ Владимир Мечияр, който постави страната в международна изолация. Мечиар също обвиняваше Сорос. „Това напомня на хората за Мечиар и за комунистическото управление. А голяма част от обществото е много чувствително по тази тема“.

Посланикът на САЩ Адам Стърлинг каза в изявление, че „в момент, в който словашкото общество се бори с последиците от това престъпление, ние призоваваме всички страни в конфликта да се въздържат от използване на конспиративни теории и да не прибягват до дезинформация“.

Малка партия от управляващата коалиция призова за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк като условие за оставането ѝ в правителството. Миналата година хиляди протестиращи настояваха за оставката на Калиняк, след като той бе свързан с предишни корупционни скандали. Ръководството на партията „Мост-Хид“ се събира днес, за да реши каква да е ролята на партията в коалицията.

Междувременно опозицията поиска вот на недоверие към правителството в парламента, но дата още не е насрочена. Фицо отново нарече искането на опозицията „опит за преврат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.