Пътниците в руския самолет пред избора да умрат от бомба на терорист или по заповед на Путин

Иво Инджев

Признанието на Путин в един предизборно рекламен за него документален филм, че е наредил да бъде свален пътнически самолет с много невинни хора заради (фалшив) сигнал за бомба на борда се превърна в световна новина. Защо?

Какво ново има в цинизма на Путин, че Ройтерс видя в това новина?

Освен фалшивите новини има и такива, които са напълно верни, но не са никакви новини. Да кажеш, че Путин е казал нещо ново, след като отдавна е доказал с думи и действия, че човешкият живот няма никаква стойност за него, стига да прецени, че има цел, която да оправдае средствата, използвани за решаване някакъв проблем без значение дали ще загинат невинни хора и колко ще бъдат на брой.

Така беше при наредената от него акция (уж) срещу чеченските терористи в московския театър “Север-юг” през октомври 2002 г., където загиналите заради бруталните действия на екзекуторите, изпратени от Путин, бяха в пъти повече от отровените с газ терористи. Така беше и в кавказкото градче Беслан. Там на 3 септември 2004 г. “обезвреждането” на терористите в едно училище струваше по официални данни живота на 344 цивилни, от които 186 деца. Самият Путин си остана непоклатимо и невъзмутимо на власт и до ден днешен след тези касапници.

За сваления малайзийски самолет над Украйна Путин (все още) не се е похвалил, но международното разследване вече се е произнесло достатъчно ясно, че следите водят към Кремъл.

Бившият колега на Путин от спецслужбите на Русия Александър Литвиненко си заложи главата с разкрития, според които Путин и главорезите му стоят зад взривяването на жилищни блокове в Русия, за да се създаде атмосфера, подходяща да бъде смазана Чечня. Заложи си Литвиненко главата и плати с нея.

Ако за малайзийския боинг и взривените жилищни сгради Путин яростно отрича, то за смазването на Чечня се хвали. Постигна целта си без да жали средствата – бомбите и снарядите- с асиметрична военна злоба срещу столицата Грозни, която напълно съответства на едно от знаменитите му изявления за това как смята да се бори с тероризма: като “издави терористите в клозета”. Именно в клозета!

Този цинизъм на кремълския путинизъм получава електорални аплодисменти в Русия вече 18 години. Явно се “кльопа” от достатъчно много хора в страната, където човешкият живот не струва нищо, а държавата и нейното олицетворение начело е всичко.

Кажете ми на фона на тази бегла ретроспекция какво пък чак толкова ново е казал Путин?

Аааа, да: признал си е, че е наредил да бъде свален пътнически самолет. Обаче не се е стигнало до изпълнението на тази заповед и Путин е спокоен, че може отново да се похвали с проявената твърдост. За да гласуват за него и да спят спокойно (като него), онези руснаци, които имат алтернативата да бъдат взривени от терорист с бомба в самолета или от ракета на изтребител, изпратен от Путин – в случай, че имат нещастието да са изправени пред такъв избор. Биха били еднакво мъртви и в двата случая, но си е друго да пукнеш от патриотично насочена ракета по заповед на любимия вожд с цел предотвратяване на смъртта ти от терористичен акт.

Горе-долу такъв е изборът и на президентските избори в Русия: между Путин и Путин.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.