Сделката с ЧЕЗ се проваля. Стана ясно, че лъжат и Борисов, и Гинка, и банките

Премиерът е забъркал голямата каша – и преди, и сега

Гинка Върбакова, Бойко Борисов. Снимки: от тв екрана

Двама шефове от ЧЕЗ в разстояние на седмица казаха неща, които в друга държава биха предизвикали политическа криза и оставки в правителството.  Не и у нас.
Най-малкият проблем е, че заради намесата на премиера Борисов сделка може да няма и ЧЕЗ да избере друг купувач. А премиерът слънце се държи все едно, че е решил проблема. Тупнал по масата и иска държавата да купи дялове. Готово. И оставката на министърката Теменужка е върната. Тя и Гинка си разменят комплименти през телевизиите. Има стабилност, медиите не смеят много да чоплят по въпроса. Само че…

От чешката компания в разстояние на седмица

разкриха няколко скандални обстоятелства:

– Лично премиерът Борисов е причина ЧЕЗ да напуска България.
Това го съобщи председателят на надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш първо в интервю за БНР, след това и за Би Ти Ви. „Ръководството на ЧЕЗ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България…”, заяви Пачеш пред БНР (виж тук). Като причина за отношението на Борисов към ЧЕЗ Пачеш посочи, че е паднало правителството му през 2013 г. заради протести за цената на тока.

– „Почти невъзможно” е влизането на държавата в сделката на ЧЕЗ с Гинка и нейния „Инерком”. Така се изрази Пачеш, въпреки уверенията му, че правните екипи работят по казуса. Не е възможно, защото ЧЕЗ съди България в арбитражен съд във Вашингтон „за много голяма сума пари – много по-голямата, отколкото сделката с „Инерком“ – казва Пачеш. Това е юридически проблем – няма как някой да съди сам себе си. И Пачеш смята, че държавата може да влезе в сделката, чак когато арбитражът приключи. Всички експерти твърдят, че в този арбитраж България ще загуби, а става дума за сума към 500 млн. евро. ЧЕЗ очакват държавата да се споразумее с тях и арбитражът да бъде прекратен. Това означава държавата просто да плати (по-голямата) част от сумата, за която ЧЕЗ я съди във Вашингтон. Чак тогава може да има сделка между държавата и ЧЕЗ (виж тук). Финансовият министър Горанов каза пред Би Ти Ви, че правителството няма да поема ангажименти за арбитражното дело. Това неминуемо проваля участието на държавата в сделката.

Вацлав Пачеш, председател на надзорния съвет на ЧЕЗ. Снимка: сайт на ЧЕЗ

Всичко е надробено от премиера Борисов. Неговото правителство с „неизпълнените си ангажименти” (по израза на Пачеш) е довело до сегашния арбитраж. Сега Борисов иска държавата да купи дял, а самата тя – второто правителство на Борисов – продаде остатъчния дял от 34% на ЧЕЗ.

– „Българското правителство на няколко пъти е отказвало предложение да стане част от сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ” – това пък заяви в интервю за чешкото издание „Лидове новини” вицепрезидентът на компанията Томаш Плескач (виж тук).

– Оказван е натиск върху банките, които са имали намерение да финансират сделката, казва Пачеш. „В този случаи компанията няма да успее да плати и всичко дотук вероятно ще отиде напразно”, казва още той пред Би Ти Ви. И смята, че ще се обърнат към следващите купувачи, подали оферти.

Какво се разбира от всичко това?

Най-напред, след като изтече документ от Чехия, със схемата на финансиране на сделката, стана ясно, че Гинка Върбакова откровено лъже за финансиране от голяма чужда банка, а също, че няма „оШФорки”, както тя се изрази. Оказа се, че има две офшорни компани, които дават почти половината от парите, а останалите са три български банки – „Уникредито Булбанк”, Първа инвестиционна и държавната Българска банка за развитие. Най-малък е делът на самата Гинка с нейните фирми. Заради което премиерът на пресконференция заяви, че „Госпожата ще остане с по-малко от 10%” (ТОЙ разпределя процентите…).

С прессъобщение ПИБ отрече да участва в сделката, държавната ББР чрез шефа на надзорния си съвет Мавродиев също отрече. Той първо каза, че са получили предложение, което още не е разгледано, после допълни, че са дали писмо, ама то не било ангажиращо. Тоест, двете банки излъгаха, че нямат нищо общо. Защото и чешкият, и българският премиер потвърдиха верността на изтеклия документ за финансирането – всички се позоваха на него. Потвърдиха верността му и от ЧЕЗ, като казаха, че проучват как е изтекъл.

Така стана ясно също

върху кои банки е оказан натиск

да се оттеглят. Което ще провали финансирането и ще доведе до избор на друг купувач, според Пачеш. Заради намесата на Борисов сега е възможно индийска компания да купи ЧЕЗ у нас, тъй като втората оферта е нейна. Дали това е добре или зле, но резултатът е в нечий интерес.

Стана ясно още, че самият премиер лъже за обстоятелства по сделката. Първо заяви, че това е договор между две частни компании, държавата няма нищо общо. И как тогава държавната Българска банка за развитие участва? Без знанието на премиера? Борисов се меси за много по-дребни неща в държавата, та ще остави да продават ЧЕЗ без той да е в течение? При това негово лично отношение към ЧЕЗ? Фирмата купувач на Гинка е известна като един от възможните участници от поне половин година. ББР, с човека на Борисов там – Мавродиев – няма как да се ангажира дори с „неангажиращо” писмо, без да знае премиерът. След това Борисов призна, че той е посъветвал министърката на енергетиката да подаде оставка, след като е близка с купувача Гинка Върбакова.

Когато избухна обществено недоволство от това, че някаква малка фирма на Гинка от Пазарджик с неясна схема на финансиране купува ЧЕЗ, Борисов смени тона и нарече хората, които стоят зад сделката, едни „гадове”, същите от 2013 г., които искали пак да му свалят правителството чрез тока, но той този път няма да се поддаде и да подава оставка и ще ги „разнищи“. И демонстративно привика Гинка Върбакова на разговор да включи държавата в сделката, в опит така да успокои общественото мнение. „Премиерът иска да има пълен контрол върху сделката и върху дружеството”, заяви Върбакова пред медиите след среща с премиера, както вероятно й е казано да заяви.

От застрашителните обвинения на Борисов се разбра, че „гадовете” са ЧЕЗ, банките и др., които финансират. Сякаш сделката е направена специално да свали неговото правителство. Отделен е въпросът за връзките на Върбакова със съпругата на т. нар. Митко Каратиста, човек от групировката СИК, назначен от Борисов през 2009 г. в надзорния съвет на ЧЕЗ в България, също и връзките на съпруга на Върбакова със СИК и т. н., за които имаше публикации (виж тук).
По-важно е, че в резултат на хаотични действия на правителствата на Борисов и преди, и сега, България най-вероятно ще загуби към 500 млн. евро от арбитражно дело, сделката на гинкиния „Инерком“ с ЧЕЗ ще се провали, ще влезе като купувач втората най-добра оферта – индийска компания, по думите на Пачеш те са „доста по-силни финансово от „Инерком” на Гинка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.