Поколението Путин: как ще гласуват на президентските избори младите руснаци?

Зрителски въпрос към Путин: Кога ще престанете да нарушавате Конституцията, която разрешава два президентски мандата? Снимка: от тв екрана

Кремъл има един проблем: студентите. Много млади руснаци са недоволни от президента Путин, който е бил на власт през по-голямата част от живота им.

Сега руското ръководство се опитва да спечели гласовете им. Как гласуващите за първи път виждат бъдещето на страната?

Тълпата крещи, ръкопляска и припява, като че ли е на рок концерт. Руският президент Владимир Путин ентусиазира младите гласоподаватели на предизборна среща в Москва. Когато той говори, 20-годишната Елена почти обезумява.
„Не го ли обичате?“, възкликва тя. Държи плакат с надпис „Путин е най-добрият“ в рамка от бяло-синьо-червено сърце, цветовете на руското знаме. Заедно с хиляди други млади руснаци, тя гордо пее националния химн.
Тези студенти, тийнейджъри и младежи са „поколението Путин“ – израснали са, докато той е бил на власт. Путин е президент или премиер на Русия от близо две десетилетия.
„Путин ми дава сигурност. Той прави страната ни силна“, заявява Елена, която е пристигнала от Курск, намиращ се на около 500 км южно от Москва, за да присъства на събитието.
Много други млади гласоподаватели са съгласни с Елена. През последните години Путин запазва рейтинг на популярност в страната от около 70 на сто.
Но има и скрита тенденция на съпротива срещу дългото управление на Путин. Хиляди младежи подкрепят един от най-острите му критици, политическия активист Алексей Навални.
Навални не беше допуснат до участие на изборите в неделя заради присъда за финансови измами, която според него е произнесена по изфабрикувани обвинения.
Той беше арестуван няколко пъти и за организиране на неразрешени митинги.
Путин стана президент за първи път през 2000-та година. Родените през тази година руснаци вече могат да гласуват.
Такъв гласоподавател е 18-годишният Михаил, който иска да направи кариера като дизайнер или илюстратор. Според него перспективите пред страната му са „и вълнуващи, и плашещи“.
„Искам да оставя следа в страната си, но нищо не се движи напред“, казва по телефона младият московчанин.
Руснаците просто искат да печелят достатъчно и да живеят спокойно“, обяснява той. „Държим на тази стабилност и не осъзнаваме колко сме парализирани“.
Тийнейджърът е посетил две от демонстрациите на Навални, където е видял как полицаи задържат протестиращи и ги прибират в камионетки.
„Тогава ми стана ясно: истинската демокрация работи само там, където президентите имат конкуренти“, казва той.
Той обмисля да бойкотира гласуването, както посъветва Навални. „Гласът ми се чува само на улицата“.
Младата фотографка Даря казва, че „политиците са проблемът. Те не обясняват значението на своите закони. Те не ни представляват“.
Никой от кандидатите за президент „не казва нещата, които биха били от значение за младите хора“, заявява 22-годишната, отпивайки от капучиното си в кафене в центъра на Москва.
Достъпът до добро и достъпно образование е рядкост, както и работните места за млади научни работници, а държавната здравна система е съсипана, казва Даря.
„Ако имате пари, в Москва можете да си купите всичко сами. Но държавните услуги като цяло не са на ниво“, заявява тя. Тя е мислила дълго кого да избере в кабината за гласуване.
„Ще гласувам за кандидата на комунистите“, казва младата жена. „Той има най-добри шансове да отнеме гласове от Путин“.
Изборите в неделя ще бъдат възможност „да покажем на Путин силата на опозицията“, казва Даря. „Ако хората са открити и смели, ще има промяна и истинска стабилност за всички“.
БТА
Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.