Лидерът на лейбъристите: Да се вземат мерки срещу руските олигарси

Джереми Корбин. Снимка: от тв екрана

Въпреки критичните гласове в собствената му партия, лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин предупреждава в статия във в. „Гардиън“ премиерката Тереза Мей да не избързва с действия, преди да е получила доказателства за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри. За да служи на националните интереси, правителството трябва да подходи спокойно и методично към Русия и да избягва стъпки, приближаващи го към нова Студена война, призовава британският политик.

Корбин изразява съгласие с мнението на премиерката, че Русия или е извършила нападението с нервнопаралитичен газ, или е допуснала трети лица да се сдобият с това вещество, както и с решението й да прогони 23 руски дипломати. Кой от тези варианти е истинският, трябва да определят професионалистите от полицията и службите за сигурност, подчертава лейбъристкият лидер.

От руските власти трябва да се търси отговорност въз основа на доказателствата, а отговорът на Лондон трябва да бъде както решителен, така и пропорционален. Това обаче не означава, че Великобритания трябва да се примири с нова Студена война с нарастващи разходи за въоръжение, конфликти по цял свят и макартистка нетолерантност към инакомислещите – вместо това тя трябва да поддържа своите закони и ценности и да води външна политика, стремяща се да намали напрежението и конфликтите, когато е необходимо.

Сегашната британска дипломация, подкрепяща безусловно президента на САЩ Доналд Тръмп и приемаща радушно саудитски министри, вместо това увеличава заплахите срещу страната, пише Корбин. Той призовава да се вземат мерки срещу руските олигарси във Великобритания, за да се премахне влиянието на руски капитали върху британската политическа система. Подобни мерки биха имали далеч по-голямо отражение върху руския елит, подчертава политикът, изразявайки готовност да подкрепи допълнителни санкции, но само след като разследването на нападението в Солсбъри представи резултати.

Емоциите и прибързаните решения по време на международна криза неведнъж са водили до негативни резултати, предупреждава лейбъристкият лидер, напомняйки за инвазията в Афганистан и Ирак и нападението срещу Либия. Вместо това трябва да се предприемат съвместни действия с други страни, основаващи се на международните закони и дипломацията, за да се избегнат конфликти, да се потърси отговорност от извършителите на нападението в Солсбъри и да се гарантира, че подобно престъпление няма да се случи отново.

С агресивното използване на тайни операции за уреждане на сметки, руският президент Владимир Путин накара международната общност да вземе мерки, пише в. „Вашингтон пост“. След отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му, към Великобритания се присъединиха Франция, Германия и САЩ, осъждайки използването на забраненото химическо вещество Новичок. В съвместно изявление страните определиха нападението като първото нападателно използване на нервнопаралитично вещество в Европа от Втората световна война и го нарекоха нарушение на международните закони. Подобен твърд език оправдава действия от страна на ООН и НАТО, смята американското издание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.