Путин, защото няма друг

Путин гласува. Снимка: от тв екрана

Той е ненавиждан от Запада, който го обвинява за анексирането на земите на едни и за намеса в изборите на други. В Русия обаче Владимир Путин си остава един обичан и подкрепян президент, който е сигурно, че ще спечели нов президентски мандат на 18 март.

Путин може да разчита на около 70 процента от гласовете на предстоящите президентски избори, сочат прогнозите на ВЦИОМ. Критиците на Путин го обвиняват, че е консолидирал властта си чрез контрол върху медиите и ограничаване на обществените свободи по време на осемнадесетте си години на власт.

На основния опонент на Путин – Алексей Навални – беше например забранено да участва до 2024 година поради осъдителна присъда. Навални твърди, че процесът е бил режисиран от Кремъл.

Въпреки това за милиони руснаци Владимир Путин е човекът, донесъл стабилност след политическия и икономически хаос на деветдесетте години на миналия век. Според тях Путин е този, който възстановява авторитета и ролята на Москва на международната сцена, загубени след унизителния крах на Съветския съюз.

„Путин е огледало и всеки вижда в него, каквото желае“, отбелязва пред Франс прес политическият анализатор Константин Калачов. „За някои той е човекът, вдигнал Русия отново на крака, възстановил доброто състояние на армията и военната индустрия. За други той е подобрил жизнения стандарт и гарантирал изплащане на пенсиите без забавяне“.

В чужбина е обратното: Владимир Путин е на първите страници на изданията като въплъщение на абсолютното зло.

„Фактът, че го възприемат като главния противник на Запада, е потвърждение за статута му на важен политик“, отбелязва Калачов. „Щом се страхуват от вас, значи ви уважават“.

„Един силен президент“

Репутацията на Владимир Путин в чужбина беше помрачена от ролята на Русия в украинския конфликт. Това го постави под ударите на санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 година насам.

Русия често е сочена с пръст и заради военната подкрепа, която оказва на режима на сирийския президент Башар Асад. А разкриването на голяма система за допинг на руските спортисти, довело до изключването на Русия от Олимпийските игри през 2018 година, не спомогна за покачването на популярността на руския президент.

Гледната точка на Владимир Путин по всички тези обвинения е, че всъщност те показват безпокойството на Запада от една силна Русия. „Силен президент за силна страна“ е и лайтмотивът на кампанията на Путин за президентските избори на 18 март.

В началото на март в реч във Федералното събрание той представи новите „непобедими“ оръжия на Русия, обръщайки се към Запада: „Сега вече ни слушайте!“.

Президентът играе ролята на „ос на злото“, около която Западът „се сплотява и мобилизира“, обяви с угодническа усмивка руски журналист, който интервюира Путин по телевизията. „Представете си какво ще правят без Вас!“.

Без избор

Освен ако не се случи нещо много изненадващо, на 18 март Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, който ще му осигури власт до 2024 година. Съгласно социологическите проучвания, кандидатът, който ще събере най-много гласове на изборите в неделя след Путин, е милионерът Павел Грудинин, издигнат от Комунистическата партия на Руската федерация. Той се очаква да получи около осем процента.

Путин „умело използва всички страхове и комплекси на населението“, казва Константин Калачов, добавяйки, че основният страх на руснаците е завръщане към нестабилността на деветдесетте години. „Хората се страхуват, че ще изгубят това, което притежават. Този страх е изключително силен в провинцията, където животът е труден“.

По време на кандидатпрезидентската кампания през 2012 година, когато беше премиер при президента Дмитрий Медведев, Путин обещаваше да подобри живота на руснаците. Но в крайна сметка, последният му мандат беше белязан от икономическа рецесия и влошаване на качеството на живота.

За Алексей Навални седемдесетте процента очаквана подкрепа за Путин на изборите всъщност не означават истинско одобрение на неговата политическа програма, а по-скоро показват усещане за липса на истински избор.

В провинцията „си казват (…) няма друг освен Путин, за него ще гласувам!“, заяви Навални наскоро в интервю за Франс прес.

В Москва по време на проява в подкрепа на президента, поддръжниците на Путин изглежда споделяха същото чувство.

„Не виждам друг човек, който може да бъде наш върховен главнокомандващ“, заяви кинорежисьорът Никита Михалков пред стохилядната тълпа. „Той е единственият. Путин е нашият президент“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.