Що значи „Народът протестира“

Румен Белчев

Понякога изпитвам носталгия по наивните трикчета на вестниците от 90-те години да привличат читатели с тайните на фотошопа – със снимки на двуглава майка с двуглаво бебе, на четирикрака скиорка или на тайнствено племе с динозавърски израстъци по гърба.

Днес любопитните новини са по-интелигентно направени, без никакъв фотошоп, само с истината и нищо друго освен истината.

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ отеква в „СТАНДАРТ” по любопитен начин – тъй като всички се съмняват в платежоспособността на дамата, която тупна половин милиард на масата (или поне обеща да го тупне), всекидневникът е потърсил факти, с които да ни избоде очите – „Гинка с хитова чанта на „Ермес”! Въпросната чанта, с която въпросната Гинка е благоволила да посети българския парламент, била „черна чанта от Ермес, според познавачи на модните марки. Справка с цените на бранда показва, че моделите варират между 8 и 30 хил. долара”.

Да си я носи със здраве! С ЧЕЗ барабар!

„МОНИТОР” опитва да ни весели с криминална хроника и смъртоносни злополуки – „25 токсикомани опечени в Баку” – гласи заглавието на пълната със съчувствие към жестоката смърт на завързаните за болничните легла и изгорели живи някъде там далеч. Още по-забавно е репортажчето „Млада жена пробва два пъти да сложи край на живота си”.

Жената скочила от апартамента си, но не загинала и близките я закарали в болницата. Оттам скочила втори път – „За нейно съжаление обаче паднала на тераса на етаж по-долу и оцеляла. Това не є харесало и решила да потрети…” Е, потретила – за разлика от двата пъти в заглавието, и сега докторите се борят за живота є, а на мониторния репортер дано най-накрая да му е харесало…

Поелият междувременно от „МОНИТОР” щафетата на винаги-верен-на-партията (или поне на управляващата) „СТАНДАРТ” рови в гръцката митология, за да прослави любимия премиер – „Борисов открива форум на пъпа на света”. Естествено – където е Той, там е и Пъпът! И, тъй като по съвпадение въпросният пъп се оказал в Делфи, естествено е на другия ден речта на премиера да бъде възвеличена като „Борисов като оракул за Балканите в Делфи”!

Докато премиерът оракулства, опозицията поведе народа на барикадите – „Корнелия Нинова оглави протеста” – прославя водачката „24 ЧАСА”. „Господин Борисов, народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата, а тя е оставка” – с тия нейни думи започва репортажът. Улицата е в единствено число – може би е коректорска грешка, а може би и не – във всеки случай улицата с излезлият народ беше само една.

В предшестващия протеста брой на часовия вестник можем да открием и малки пикантни организационни тайни на народното недоволство: „Три автобуса със 150 членове на БСП тръгват в сряда от Пловдив за София”… „Автобуси към София ще тръгнат и от Дупница…

„Време е вместо да се възмущаваме от всичко, да излезем на улицата и ясно да заявим, че тази държава е и наша…” – се казва в призива на дупнишкото ръководство на партията. Симпатично е намигането към другаря Живков и неговото „Този свят е и мой” – дано да е неволно. Във всеки случай финалът на обръщението към „цялото будно българско общество” е, че „Автобусите тръгват в 9 ч. от Спортната зала в Дупница”.

Бургас е далеч за автобусен превоз на възмутените – затова „Никой не се е обаждал да ни иска хора”, казва обидено областният партиен шеф.

Какви времена – като няма автобуси – няма и недоволни, така ли вече ще дойде работата?

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.