Що не махат безсмисления данък върху лихвите? Какво става с вложителите при ниска лихва?

Лихва от 0,0 до 0,5% годишно, каквито са повечето в момента, може да се окаже и отрицателна върху суми до около 10 000 лв., защото банките имат и такси върху сметките. А около три четвърти от влоговете са в размер до 1000 лв. по данни на БНБ. Снимка: архив e-vestnik

Лихвите по депозити и по каквито и да е сметки в банките и досега се облагат с 8% данък. Тъй като от година насам лихвата в повечето банки е нулева или близо до нулата, а дори някъде е отрицателна, като се сметнат таксите за поддръжка, този данък е безсмислен и в момента няма никакъв финансов или икономически ефект.
През 2015 г. ГЕРБ дори искаше да го вдигне отново на 10%, на фона на падащите лихви. Не успя да го вдигне, но оттогава успя да го наложи върху всички сметки в банките, не само върху депозитите. Сега данъкът е пълна безсмислица. Преди падането на лихвите близо до нулата, държавата успя с него да събере 80 млн. лева за година. Сега сумата е символична.

Данъкът беше измислен през 2012 г.

от финансовия мозък на първия кабинет Борисов – Симеон Дянков. Тогава (десните) управляващи изтъкнаха, че този данък бори социалното неравенство и взима от тези, които имат пари в банка. Всъщност целта му беше да изцеди пари откъдето е възможно, за да докладват Борисов и Дянков, че са отличници. Уж десни и правят икономии, пък на практика популистка лява политика, за да съберат повече пари за публични разходи, които не могат да покрият.

През 2013 г. данъкът върху лихвите беше намален на 8%, с идея да се намалява с по 2% през година и да отпадне след 2017 г. Но през 2015 г. ГЕРБ не допусна това, дори поиска да върнат ставката от 10%.
Този данък го критикуваха и хора от тогавашната „Синя коалиция” и „Атака”, които подкрепяха правителството без официална коалиция. Но въпреки това беше приет. ГЕРБ са обещали предизборно да не въвеждат нови данъци – остро реагираха тогава и от опозицията БСП и ДПС. Те изтъкнаха, че това ще засегне дребните вложители – към онзи момент 75% от влоговете в банките бяха до 1000 лева по данни на БНБ (и сега няма голяма разлика).

Тоест,


ГЕРБ подстрига всички,

които имат пари в банка, като според изказвания на Борисов едва ли не в България всички са рентиери и живеят от лихва. Тази идея последователно се развива от Борисов и ГЕРБ. При неотдавнашното сърдито интервю на Борисов в бТВ, в което се накара на зрителя, той каза, че икономика се развива с предприемчивост, а не от живукране с лихви. Как добре звучи. Да имаш влог от 2000 лева и да живуркаш с лихви… Особено сега, когато лихвите са или 0,0% или най-много 0,6%.
Менда Стоянова, данъчният мозък на ГЕРБ, мотивира така въвеждането на данъка върху лихвите – „Искаме да накараме хората да извадят парите си от банките и да ги инвестират”. Демонстрира единомислие с вожда на партията.

Десният Борисов и ГЕРБ се нуждаят някой да им обясни, че лихвите са измислени, за да могат онези хора, които нямат предприемчивост и не искат да поемат риск, да си доверят парите за управление на други, които са предприемчиви. Това са банките – посредници с инвеститорите, които имат нужда от пари. Въвеждането на данък върху лихви означава по-малко депозити ва банки, което значи по-малко пари за инвестиции.

Всъщност какво се случва сега,

поради ниската лихва и несигурността в банките, една от които фалира, а някои се клатят? Хората, които имат пари, ги влагат в недвижими имоти. Това е сравнително добре при работеща икономика, но носи рискове в България, с оскъдна икономика и Брутен вътрешен продукт от 45 млрд евро (за сравнение в Гърция в криза БВП е 4 пъти по-голям, в Чехия също, в Словакия и Унгария е двойно по-голям и т. н.). Защото цените на недвижимите имоти в обезлюдена България са надценени. Временно оживление на пазара и покачване на цени имаше, когато след фалита на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете върна над 3,5 млрд. депозити на ощетени. Много от тях насочиха тези пари към недвижими имоти, поради страх от банките и ниска лихва. И в момента предлагането на пазара на недвижими имоти превишава търсенето. А започна вече тенденцията наши емигранти да си продават имотите в България, защото родителите им измират, а те са купили жилища в чужбина и се установяват трайно там. Става дума за продажба на поне няколкостотин хиляди апартамента и къщи.
Така че вложението в имоти има смисъл, само ако те се дават под наем и носят някакъв приход – по-добре от лихва в банка.

(следва – Кои банки какви лихви дават и как при някои лихвата се получава отрицателна?)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.