Форинър: Blinded by Sofia

Обложката на първия албум на групата Foreigner (1977)

Първият концерт на групата „Форинър” в София на 29 ноември едва ли ще мине без тяхната знаменита балада Blinded by Science, която вече близо тридесет години е неувяхващ хит.

През 1976 г. в Ню Йорк трима англичани (Мик Джоунс, Иън Макдоналд, Денис Елиът) и трима американци (Лу Грам, Ед Галиарди, Ал Гринууд) създават групата с името „Форинър” – чужденец. По това време Джоунс и Макдоналд вече са звезди. Първият е свирил в Spooky Tooth, а вторият в King Crimson. Едноименният дебютен албум на групата достига през 1977 г. в хит парада на САЩ четвърта позиция, а от него излиза и първият им класически хит Cold As Ice. Албумът остава в топ 20 около година, а тиражът му е няколко милиона. Като изключим откровения поп уклон, хард рокът на „Форинър” е много мелодичен и запомнящ се. В резултат първият им албум става международен бестселър, въпреки, че в Англия успехът му е повече от скромен.

Вторият албум на групата Double Vision (1978) е още по убедителен. Хитове стават композицията Hot Blooded и едноименната Double Vision. Албумът надминава предшественика си и по чартови позиции и по продажби. В това време „Форинър” са на върха на славата си и без труд пълнят арените.

„Форинър” завършват седемдесетте с великолепния албум Head Games (1979), който също не се разминава с успеха. Въпреки този факт, някои персонални търкания в групата водят до първите промени. Макдоналд и Гринууд напускат и групата става квартет. Промените в състава изобщо не се отразяват отрицателно на групата. Мик Джоунс кани за продуцент на четвъртия им албум Мът Ланг и през 1981 г. те записват най-известния си албум “4”, който оглавява за 10 седмици американските чартове, а в Англия достига до пето място. Най-ярките композиции в него са Urgent с експресивните партии на саксофон, енергичната Juke Box Hero и Waiting For A Girl Like You, още една балада шедьовър в световната популярна музика.

Следващият им албум Agent provocateur се появява през 1984 г. Той с абсолютна точност повтаря хит парадните постижения на предишния, с тази разлика, че става номер едно в английските чартове, а в Америка стига до четвърта позиция. От него може да споменем трансатлантическата хит балада I Want To Know What Love Is. Албумите на групата неизменно заемат високи места, но не в списания от типа на Metal Hammer или Metal Star, а в такива като Bravo или Pop Corn, които пишат за по-лека музика.
„Форинър” се завръщат през 1987 г. с албума Inside Information, който съвпада с дебюта на Лу Грам в качеството му на солов изпълнител. Неговият хит Midnight Blue попада на пета позиция в американските класации, което го навежда на мисли за пълноценна солова кариера. Мик Джоунс също започва да отделя на групата все по-малко време, съсредоточен върху композиторска и продуцентска дейност. Въпреки това от този албум отново излиза един класически хит, песента Say You Will, като саундът максимално се приближава до американския вариант на хард енд хеви. Като цяло в албума изобщо няма тежки мотиви, характерни за хард рока и той представлява една съвършено шлагерна програма. Въпреки това отново става златен.

Поради неразбирателство между Джоунс и Грам последният напуска през 1990 г. и заедно с китариста Вивиан Кембъл (Dio и White Snake) сформира проекта Shadow King с краткотраен успех. „Форинър” вземат Джон Едуардс, с когото издават албума Unusual Heat (1991). В САЩ, където „Форинър” винаги са били на почит, новият албум на групата заема 117 място, което е равносилно на гръмък провал.

През 1992 г. по молба на „Атлантик рекърдс” в групата е върнат Лу Грам, но и това не помага на „Форинър” да си възвърнат загубените позиции. Групата губи американския пазар, а в Британия работите на „Форинър” от средата на 90-те (предимно сборни дискове) се ползват със скромна популярност. Следват поредните персонални промени и през 1994 г. съставът включва освен Джоунс и Грам басиста Брус Таргон, клавириста Джеф Якобс и барабаниста Марк Шулман. В този състав през 1995 г. Групата пуска албума Mr. Moonlight, който има умерен успех, макар и да е направен в типичния маниер на „Форинър”. Това е и последният им студиен албум към днешна дата.

В последните години групата се занимава основно с концертна дейност (и то не регулярно), също така и с преиздаване на ранните си албуми и издаване на всевъзможни компилации. През 2003 г., групата наново е напусната от Грам, а неговото място впоследствие заема Kели Хансен. Съставът на групата по това време радикално се обновява и партньори на Мик Джоунс стават Джеф Якобс, Том Гимбъл, Джеф Пилсън и Джейсън Бонъм на барабаните (син на незабравимия Джон Бонъм от Led Zeppelin). В този състав издават през 2006 г. един лайв албум, включващ стари композиции.

„Форинър“ в днешния си състав. Снимка: foreigneronline.com

„Форинър” идват в София като типична група от рок ветерани, предлагаща носталгични концерти, която за съжаление не прави опити за нови студийни албуми и хит сингли. Все пак този концерт ще бъде истинско удоволствие за всички, обичащи мелодичния хард рок, защото ще прозвучат най-големите хитове на групата, която въпреки всички промени на музикалните стилове в последните 30 години, продължава да има собствен блясък.
Защото, както казва един от основателите на групата, Лу Грам: „Имат някакво особено очарование тези песни, като че ли са издържали отлично изпита на времето – те са емоционални, в много случаи идват от сърцето. Никога не можеш да им се наслушаш. И това е запазената марка на песните на „Форинър”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.