„Кеймбридж Аналитика“: съмнителна дейност из целия свят

Алекс Никс представя системата на „Кеймбридж Аналитика“. Снимка: фирмен сайт

Американските избиратели имат доста въпроси за евентуалната роля на „Кеймбридж Аналитика“ – компания за обработка на данни с централа в Лондон – при избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г.

Компанията, която по време на предизборната кампания е извършвала консултантска дейност за Тръмп, бе разтърсена в петък заради съобщения на вестниците „Ню Йорк таймс“ и „Обзървър“, че по неправомерен начин е придобивала данни от потребители на Фейсбук – което накара социалната мрежа да забрани на компанията да присъства на нейната платформа, а британските власти – да поискат обяснение.

„Кеймбридж Аналитика“ обаче може да е проблем не само за американците и британците. Компанията твърди, че е работила в широк кръг страни, включително в Австралия, Бразилия, Кения, Малайзия и Мексико, а политиците в някои от тези държави искат дейността й да бъде разследвана.

Списъкът със страните идва директно от представители на компанията, които наскоро били заснети от репортер на британския телевизионен канал „Ченъл фор“. Журналистът се представил за потенциален клиент, представител на богато семейство от Шри Ланка, което желае да увеличи политическото си влияние. На последвалите срещи, продължили четири месеца, служители на „Кеймбридж Аналитика“ рекламирали извършваната от тях по целия свят дейност.

Макар критиките към „Кеймбридж Аналитика“ да са концентрирани върху предполагаемата употреба от нейна страна на данни, събрани от страници в социалната мрежа, изпълнителният директор на компанията Александър Никс на видеозаписа изглежда оправдава използването на подкупи и изнудването със сексуални компромати като начин за накланяне на избори в нечия полза.

„Моля, не обръщайте прекалено внимание на това, което казвам“, заявява Никс пред репортера на „Ченъл фор“ на по питие в хотел в Западен Лондон. „Само ви давам примери какво може да се направи и какво вече е правено.“

„Кеймбридж Аналитика“ е основана през 2013 г., но е свързана с „Ес Джи Ел Груп“ – утвърдена британска компания, работеща от 1993 г. Според страницата на „Ес Джи Ел“ в интернет тя е „провеждала програми за промяна в поведението в над 60 страни“, представяйки себе си като услуга за предоставяне на данни, анализи и стратегии „на правителства и военни структури по целия свят“.

„Ес Джи Ел“ създала преди пет години „Кеймбридж Аналитика“, за да участва в американската политика; съсобственик на компанията е Робърт Мърсър, американски мениджър на хедж фонд и милиардер. На страницата на компанията в интернет обаче е посочено, че освен в Америка и Великобритания тя има представителства в Малайзия и Бразилия, а дейността й далеч надхвърля границите на САЩ.

Предполагаемата роля на „Кеймбридж Аналитика“ в миналогодишните избори в Кения, които бяха съпътствани от обстановка на хаос, вече е подложена на внимателно проучване. Миналата година компанията отказа да потвърди пред кенийски репортери каква роля играе там, а на нейната страница е посочена единствено дейността й за анализи на данни и проучвания по време на изборния цикъл през 2013 г.

На записаните със скрита камера кадри на „Ченъл фор“ Марк Търнбул, административният директор на „Кеймбридж Аналитика политикъл глоубъл“, обаче заявява, че компанията е „ръководила“ предизборните кампании на кенийския президент Ухуру Кениата през 2013 и 2017 г.

„Два пъти променяхме образа на цялата партия, пренаписвахме програмата й, направихме 50 000 проучвания“, казва Търнбул, допълвайки, че компанията е имала пръст в „буквално всеки един елемент от кампанията (на Кениата)“.

Кениата спечели изборите през август миналата година, резултатите от които бяха оспорвани от опозицията и впоследствие обявени за недействителни от кенийския Върховен съд. През октомври Кениата спечели повторените избори, след като неговият опонент Рейла Одинга отказа да участва. Както и в предишни години, около изборите имаше протести и насилие. Най-малко 92 кенийци загинаха.

Миналогодишните избори ще бъдат запомнени по-специално с използването на реклами за политически атаки в социалните мрежи, които се оформиха като влиятелна нова медия в Кения. „Прайвъси интернешънъл“, регистрирана в Лондон благотворителна организация, констатира, че за създаването на тези кампании в интернет в полза на Кениата е спомогнала американска компания от дигиталната сфера на име „Харис Медия“. Подобно на „Кеймбридж Аналитика“, базираната в Тексас „Харис Медия“ е работила за кампанията на Тръмп през 2016 г., както и в Европа за крайнодесни организации като „Алтернатива за Германия“.

Някои от лидерите на кенийската опозиция искат участието на „Кеймбридж Аналитика“ в кенийската политика да бъде разследвано, като по всяка вероятност и други страни ще проверят нейната роля в техни избори. Малайзийският премиер Наджиб Разак отрече твърденията, че правителството му е работило с „Кеймбридж Аналитика“, и обвини сина на неговия противник Махатхир Мохамад, че е използвал нейните услуги.

Австралийските политически партии също отрекоха да са използвали услугите на компанията, макар че бивш министър, в чийто ресор е попадала киберсигурността, заяви пред телевизия Ес Би Ес, че се е срещнал с Никс и други представители на „Кеймбридж Аналитика“ на „частна вечеря“.

В Индия отново се прави обстоен преглед на дейността на Ес Джи Ел по време на изборите за законодателно събрание на щата Бихар през 2010 г. В петък вестник „Хиндустан таймс“ също така съобщи, че преди националните избори догодина „Кеймбридж Аналитика“ и индийският й партньор провеждат разговори както с управляващата партия „Бхаратия джаната“, така и с опозиционната политическа сила Индийски национален конгрес.

Пълният обхват на тази дейност е неизвестен. На излъчените от „Ченъл фор“ кадри Търнбул заявява, че „Кеймбридж Аналитика“ е използвала „различна организация, за да ръководи много успешен проект в една източноевропейска страна“, добавяйки, че тя „се е появила, свършила си е работата, изчезнала е и произвела настина добър материал“. Въпросната държава не беше назована.

В края на миналата седмица Никс оспори репортажа на „Ченъл фор“, като заяви, че заснетите му изказвания за подкупи и други подмолни прийоми са „измислени хипотетични сценарии“, имащи за цел чрез тях да се установи какво представлява потенциалният клиент.

Дейността на компанията обаче сега неизбежно ще попадне под по-внимателно наблюдение по света – а за компании като Фейсбук, които са помогнали на „Кеймбридж Аналитика“ да си набави купища данни за избиратели по целия свят, също може да има последствия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.