Странният случай УанКойн

Излишна показност или основателна превенция?

Илюстрация: OneCoin

След шумно оповестената акция на българската прокуратура срещу компанията УанКойн се оказа, че доказателства за незаконна дейност не са открити.
Арестувани няма и обвинения не са повдигнати.

Към днешна дата резултатите от акцията на прокуратурата са: няма установена незаконна дейност от страна на Уан Нетуърк Сървисес на територията на Република България, или в която и да е друга държава, където УанКойн е популярна и ползвана. В желанието да се открие поне зрънце сензация в българските, а и в някои чуждестранни медии, излязоха публикации с твърдения за арести, укрити представители на мениджмънта на компанията, както и статии с направо зловещо съдържание.

Главното „обвинение”, заради което компанията търпи непрестанни удари е, че няма собствена блокчейн система. Това твърдение също беше опровергано по категоричен начин, от доклада на IT специалистите, приложен в документите по разследването в Германия. В него се подчертава , че общият брой транзакции е точен, няма преводи извън блокчейна и че информацията, предоставена на ползвателите, отговаря на действителността. Наличието на такъв доклад категорично отхвърля обвинението, че компанията „симулира“ съществуването на блокчейн система.

Оказа се още, че онлайн платформата за обмен на стоки и услуги ДиълШейкър (DealShaker), също е била проверена от службите, като за целта са се допитали до доставчиците, които са изразили удовлетвореността си от компанията и услугите предлагани от платформата.

В крайна сметка заключението след ударната акция и разследването на властите е следното: Анонимните сигнали, пуснати срещу дружествата Уан Нетуърк Сървисис и УанКойн от недоброжелатели, имат единствено за цел да уронят имиджа на компаниите и целенасочено да ги доведат до прекратяване на дейност.

През седмицата представители на пострадалите компании заявиха: “Благодарение на тази акция на службите, ние за пореден път доказахме прозрачността, с която се изправяме пред своите потребители и службите за сигурност и борба с престъпността. За да излезе истината наяве, всички изискани документи и материали са предоставени на разследващите власти. Многократно сме изтъквали, че УанКойн е единствената компания на пазара на криптовалутите, която притежава централизирана блокчейн система, където всеки потребител е идентифициран с документ за самоличност.”

Експерти от двете компании допълват: “Заедно със закупуването на образователен курс от УанЛайф, всеки потребител получава възможността да си избере дали да получи Токени, които да използва за копаене на валута, или не. Образователните пакети са концентрирани в областта на финансите, като се предоставя възможност на потребителите да разберат механизмите на икономическите пазари, да усвоят търговията с валута и акции на борсите, да събират нови знания в областта на криптовалутите и блокчейните.
Тези образователни пакети отварят нови перспективи пред нашите потребители, а ние се стремим знанията за иновациите в сферата на икономиката и технологиите да бъдат по-достъпни, за да бъдат по-добре разбирани.”

От компаниите заявиха, че ще отстояват твърдо позицията си и няма да позволят на очевидно безпочвените обвинения да очернят името и дейността им. Те изразиха надеждата, че щетите и притесненията, които им причиняват тези проверки, поне ще допринесат за по-голяма яснота сред обществото относно бързо развиващият се сектор на блокчейн технологиите и ще компенсират поне малко липсата на ясна нормативна уредба и общоевропейска регулация.

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.