Изкупителна жертва ли е ученият зад данните на „Кеймбридж аналитика“

Ройтерс

Александър Коган. Снимка: от тв екрана

Психологът, който е в центъра на скандала със злоупотреба с личните данни на милиони потребители на Фейсбук, е работил с руски учени върху изследване на опасните личностни характеристики.

Александър Коган е бил консултант на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал дали психопатията, нарцисизмът и макиавелизмът – наричани от психолозите „мрачна триада“ – са свързани с агресивно поведение в интернет, казва Янина Ледовая, старши преподавател във факултета по психология към университета. „Искахме да открием тролове, за да подобрим по някакъв начин живота на хората, страдащи от тролове“, каза Ледовая пред Ройтерс.

Преподавателят в британския Кеймбриджки университет Коган – известен и с фамилното Спектър, което избрали двамата със съпругата му – бе подложен на критики заради това, че е предоставил на консултантската компания „Кеймбридж аналитика“ данните, събрани чрез личностна анкета във Фейсбук. Анкетата е била сред неколкостотин хиляди души, но приложението, с което е била осъществена, е събирало подробности за техните „приятели“ в социалната мрежа без тяхното знание или съгласие.

Тези данни били използвани за създаване на насочена дигитална рекламна кампания в подкрепа на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, призна изпълнителният директор на „Кеймбридж аналитика“ Александър Никс пред репортер под прикритие на британския Четвърти канал (Channel Four News).

Във вторник Никс бе временно отстранен от поста си на фона на разрастващия се скандал за това как данните са попаднали в ръцете на неговата компания в нарушение на правилата на Фейсбук. Сагата свали с 50 милиарда долара пазарната цена на социалната мрежа. Коган не отговори на изпратено му по имейл искане да коментира работата си в Санкт Петербург, но в сряда каза пред Би Би Си, че е станал изкупителна жертва на Фейсбук и „Кеймбридж аналитика“. Тази компания не е свързана с университета.

НЯМА ИЗТИЧАНЕ НА ДАННИ

Ледовая разказа, че в периода 2015 – 2017 г. Коган е съветвал санктпетербургския екип по проекта, финансиран от университета. Той пристигал рядко на място и предимно действал от чужбина.

Екипът изготвил приложение към Фейсбук чрез анкета с 61 въпроса към рускоезични потребители, целяща да определи до каква степен у тях има прояви на „мрачната триада“.

Приложението събирало отговорите, както и публични данни за респондентите, след като получило тяхното съгласие. Отделно от това изследователите анализирали текстовете в публичните постове на потребителите във Фейсбук.

Ледовая каза, че събраните данни не са били предоставяни никому извън петчленния екип, нито са били споделяни с Коган. „Нямаме право да споделяме с никого данните за тези около 10 хиляди човека. Това е въпрос на етика и ние се придържаме към нея“, каза тя.

Проучването на личностни качества, смятани за зловредни, ни връща най-малкото към Зигмунд Фройд – виенския психиатър, който пръв идентифицира нарцисизма, тоест прекомерната самовлюбеност. Макиавелизмът, назован по името на италианския писател и дипломат от ерата на Ренесанса, представлява манипулативно поведение, а психопатията се изразява в липса на съпричастност. Ледовая каза, че една от целите на проекта е била да установи душевното здраве на респондентите и ако се налага, да предложи безплатни съвети.

РУСКАТА ВРЪЗКА

Санктпетербурската връзка на Коган излезе наяве, когато отношенията между Москва и Запада стигнаха до нови ниски равнища. Американският гражданин Коган е роден в Молдова, но се е преселил в САЩ още като дете, съобщи британският вестник „Гардиън“.

В САЩ специалният прокурор Робърт Мълър предяви обвинения към 13 физически и 3 юридически лица в Русия за съучастие в престъпен и шпионски заговор за намеса в президентската кампания в САЩ. Една от линиите на разследването на Мълър е предполагаемо използване на целенасочени призиви във Фейсбук, отправяни от руски групи, сред които работещата в Санкт Петербург „Агенция за интернет изследвания“.

Изследователският екип от Санктпетербургския университет няма нищо общо с „Агенцията за интернет изследвания“, каза Ледовая. „Познавам много добре хората, участвали в този проект. Те са последните хора, за които мога да си представя, че са замесени в такива действия“, каза Владимир Волхонски, който е работил до 2011 г. във факултета по психология.

Кеймбриджкият университет каза, че Коган добросъвестно е взел разрешение от ръководителя на катедрата по психология да работи със Санкт Петербург. „Изясни се, че тази работа и всички съпътстващи я субсидии ще бъдат от частно естество, отделно от работата му в университета“, се казва в изявлението.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.