Бургас-Александруполис се вклини в руско-американските отношения

Атина си играе с Москва и с Вашингтон в името на собствените икономически и политически интереси. От това обаче може да спечели стабилността в целия регион. Снимка: mk.ru

През миналата седмица Гърция се оказа във фокуса на ескалиралата в последно време американско-руска надпревара в Европа, а поводът за това беше присъствието на американския министър на енергетиката на откриването на газопровода между Турция, Гърция иvima-logo.gif Италия.

Визитата на американския енергиен министър предизвика недоволството на Москва, а преди това Вашингтон публично изрази възмущението си от предстоящия строеж на нефтопровода Бургас-Александруполис. В САЩ смятат, че има опасност Гърция да се окаже зависима от руските енергийни източници в момент, когато Русия използва енергийната си мощ в отговор на водената от Америка политика спрямо нея. Тази политика, както се видя и от острите реакции, които провокира във връзка с американския противоракетен щит в Източна Европа, беше порицана като опит да се подкопаят усилията на руския президент Путин да върне ролята на главно действащо лице на Русия на международната шахматна дъска.

При тези обстоятелства Атина е призвана да балансира между съюзническите си ангажименти към Вашигтон и НАТО, традиционната си прозападна политика и енергийните потребности на страната, които съвсем естествено я тласкат към по-тесни отношения с Москва. Но и Москва, от своя страна, за да компенсира американското влияние на европейския континент и по-специално на Балканите, където се разиграват прословутите игри, в центъра на които е Косово, търси съюзници в този регион, за да засили своята роля.

Не е случен фактът, че руският президент Владимир Путин посети Атина три пъти за последните две години, а гръцкият министър-председател Костас Караманлис предстои за втори път да посети Москва в средата на декември. По всяка вероятност това ще бъде и последната среща на двамата, като се има предвид, че мандатът на Путин изтича през март догодина, а той заяви, че няма повече да се кандидатира.

В този смисъл е понятно, че тази игра на Атина между Вашингтон и Москва не може да преследва друга, освен една единствена цел, а именно: да осигури по-добро обслужване на националните интереси на Гърция на политическо ниво, а на икономическо ниво да гарантира нужните ресурси и да задоволи енергийните нужди на страната.

Освен разбираемата икономическа значимост на нефтопровода Бургас-Александруполис, не може да се подцени фактът, че този тръбопровод ще допринесе за укрепване на така желаната стабилност и спокойствие в района на Егейско море, където ежедневно ще циркулират огромни танкери на път за Александруполис. В същото време Гърция има всички основания да създаде необходимите благоприятни условия за премахване на отчуждаването на Русия, като по този начин ще съдейства за балансиране на американското влияние в нашия регион.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.