Продажбата на медийна група Доган затяга хватката на Ердоган върху медиите

Ройтерс

Новият диктатор Ердоган. сатиричен колаж

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата на стойност 890 милиона долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Тайип Ердоган – сделка, която вероятно ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

Отдавна разглеждана като стълб на светската върхушка, групата Доган медия притежава високотиражния в. „Хюриет“, телевизия СиЕнЕн-Тюрк, други телевизионни канали и радиостанции. Придобиването й от холдинга Демирьорен, който е собственик на два проправителствени вестника, ще постави медиите в голяма степен в лагера на Ердоган.

„Хюриет“ има тираж от 300 хиляди и е един от малкото големи турски вестници, за които не се смята, че са проердоганистки. Повечето опозиционни вестници са с лява ориентация и читателската им маса не е така широка.

„Тази продажба означава смърт на плурализма и независимата журналистика в масмедиите на Турция“, каза Ерол Йондероглу, представител за Турция на „Репортери без граница“.

„Сега правителството има пълен контрол върху медиите преди предстоящите през 2019 г. избори. На фона на безпрецедентна кампания срещу гражданското общество и политическата опозиция само малко нискотиражни вестници предлагат алтернатива на правителствената пропаганда“, добави той.

Представител на Демирьорен заяви пред Ройтерс в сряда, че компанията ще купи медийното крило на Доган. Холдингът Доган потвърди вчера, че се водят преговори. Акциите както на Доган, така и на „Хюриет“ се покачиха с дневния лимит от 19,5 процента в четвъртък, след като ден по-рано поскъпнаха в приблизително същата степен.

Холдингът Доган и неговият над 80-годишен основател Айдън Доган са обвинявани от Ердоган, че са предубедени спрямо неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има ислямистки корени. Както холдингът, така и Айдън Доган отричат.

Доган медия бе глобена с 2,5 милиарда долара за неплатени данъци през 2009 г., което критиците на правителството сметнаха за опит да се разбие медийната критичност към Ердоган. След наложената глоба Айдън Доган бе принуден да продаде вестниците „Миллиет“ и „Ватан“ на Демирьорен. И двете издания станаха строго проправителствени.

„ЕДИН ЧОВЕК, ЕДИН ГЛАС“

Миналата година Айдън Доган бе повикан в съда да отговаря по обвинения за контрабанда на гориво, ден след като Ердоган критикува публикация в „Хюриет“, намекваща за разногласия между правителството и армията.

Той отрече да е извършил нещо нередно.

„Случаят с твърденията за контрабанда на гориво още не е приключил. Той е надвиснал над главата му като Дамоклев меч“, каза човек, запознат с преговорите и близък до ПСР. „Не знам дали тази продажба ще се отрази на случая, но е възможно да е причина за продажбата“.

В изявление на сайта на „Хюриет“ обаче Айдън Доган заяви, че решението за продажбата на компанията е лично негово.

„Вече съм над 80-годишен. На този етап реших да сложа край на издателската си професия по своя собствена воля“, обяви той.

В социалните медии някои турци изразиха гняв от затягащия се, според тях, контрол на Ердоган над медиите. Други коментираха, че медиите на Доган през последните години вече са били загубили своята опозиционна линия.

„В миналото медийни магнати можеха да променят управляващата партия. Сега управляващата партия променя медийните магнати“, отбеляза Мехмет, потребител на Туитър.

ИНТЕРНЕТ ЗАКОН

Задълбочавайки притесненията за медийните свободи, турският парламент прие закон през нощта срещу четвъртък, предоставящ на медийния регулатор правомощия да регулира и съдържанието в интернет.

„Турската масмедийна индустрия попада под директния политически контрол на президента Ердоган“, заяви в Туитър Кадри Гюрсел, анализатор на в. „Джумхуриет“.

Правозащитни организации и някои западни съюзници на Турция критикуваха състоянието на медийните свободи и човешките права в страната след предприетата от властите кампания, последвала опита за преврат през юли 2016 г. ООН призова Анкара в сряда да прекрати продължаващото 20 месеца извънредно положение, наложено след пуча, и я обвини в масови арести, произволни уволнения и други злоупотреби.

Турция казва, че докладът на ООН е пълен с неоснователни твърдения и сравни критиките с терористична пропаганда.

Съюзът на турските журналисти съобщи, че 154 журналисти се намират в затвори в Турция, по данни към януари. При кампанията на властите десетки независими медии бяха закрити заради предполагаеми връзки с тероризъм.

Миналия месец съд осъди шестима журналисти на доживотен затвор за подпомагане на конспираторите на преврата – обвинения, отхвърлени от журналистите.

Медийна група Доган има корпоративна стойност от 1,1 милиарда долара и стойност от 890 милиона долара след приспадане на дълга, обяви Доган в изявление до Истанбулската фондова борса.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.