Депутат от ГЕРБ излъгал хазната с 200 бона данък

Димитър Гамишев продал фирма с дългове към НАП на професионален „сламен човек“

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Да продадеш фирма задлъжняла към бюджета на малоимотно лице не би трябвало да е възможно. Поне така каза говорителят на НАП Росен Бъчваров след като избухна скандалът с милиардите несъбран ДДС. Той беше категоричен, че за вписването на сделки се иска удостоверение за липса на задължения към НАП.

Някои обяче явно са по-равни от другите пред НАП и Агенцията по вписванията, защото за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев номерът е минал.

Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев в края на април 2016 г., Гамишев се отървава от фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД като я прехвърля на „Файнест Асошиътс“ ЕООД.

Днес „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Тя е добавена в позорния списък на НАП през август 2017,  но дълговете в особено големи размери са налице доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик, сочат данни от ГФО на фирмата.

Как при това положение е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията е загадка, но то е факт.

„Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал и е регистрирана в Ловеч на ул. Шипка 5А. Неин собственик и управител е някой си Георги Михайлов Георгиев. Това лице е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества, показва справка в Търговския регистър. А на адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч на ул. Шипка 5А са регистрирани общо 23 фирми.

Проверка на Биволъ показа, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП.

Всичко това говори недвусмислено, че Гамишев е продал фирмата си на професионален „сламен човек“ с пълното съзнание, че го прави, за да избегне плащането на данъци. Сега НАП може да се надява единствено да прибере от Георги Георгиев на босия цървулите, или тихомълком да отпише вземането.

Заради отписване на такива несъбираеми данъчни борчове, само от ДДС хазната е обедняла с 5 милиарда лева за последните няколко години. Това показаха данните огласени през изминалата седмица от ГД „Боец“.

Димитър Гамишев не е човек, който е затруднен финансово, за да не може да си плаща данъците. Преди да стане шеф на местната структура на ГЕРБ и депутат, той е строителен предприемач и член на ГЕРБ – Предприемачи. По това време бизнесът на неговото семейство процъфтява. Същата тази фирма „Гамишев – НКБ“ според информационната система „Дакси“ отчита внушителни нетни приходи от продажби  – 1,7 млн. за 2013 г. 1,2 млн. за 2014 и 3,5 млн. за 2015 г. През 2012 г. съпругата на Гамишев Боянка е получила близо 400 000 лв. европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в с. Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен.

Има слаба вероятност Прокуратурата да се възбуди и да повдигне обвинение на хитрия депутат Гамишев за избягване на данъци в особено големи размери. Тя ще е улеснена в това начинание от факта, че народният представител от ГЕРБ вече е със свален имунитет. В средата на миналата година Цацаров му поиска имунитета, след като Гамишев стана обвиняем за убийство на пешеходец при шофиране с превишена скорост.

До момента обаче няма данни събираемостта на данъците отписани чрез такива измами да се е увеличила заради действията на държавното обвинение, дори напротив. Според следователя Бойко Атанасов делата за мащабно източване на ДДС и други данъци обикновено свършват „на трупчета“. Това е правило ако делата се водят срещу „неизвестен извършител“, който иначе е известен на всички като приближен на властта, но не и за ведомството на Цацаров.

От bivol.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.