В САЩ ще има по-малко руски шпиони, но следенето им става по-трудно

Ройтерс

Решението на Вашингтон да изгони 60 предполагаеми шпиони едва ли ще осакати руския шпионаж в САЩ, защото други са се внедрили (или хакнали) в американски компании, училища и дори в правителството, казват настоящи и бивши висши американски представители.

Шпионските служби на Москва продължават да използват прикритието на посолства и консулства, както правят и тези на Вашингтон, обаче освен това вербуват руски емигранти, създават компании паравани, изпращат в САЩ краткосрочно пребиваващи агенти, вербуват американци и проникват в компютърни мрежи, казват източниците.

„Преди Русия действаше само по един начин. Сега, при Путин, е като „нека разцъфнат хиляда цветя…“ (цитат от Мао Цзедун – бел. прев.), каза в интервю неотдавна бивш високопоставен американски служител, описвайки възприетия от Москва по-разнообразен подход под управлението на президента Путин – самият той бивш съветски шпионин.

ФБР следи движенията и наблюдава комуникациите на предполагаеми чуждестранни шпиони, но засиленото руско присъствие и появата на комерсиални достъпни криптирани комуникации са допълнително предизвикателство за звената за контрашпионаж на ФБР, казват източниците, пожелали анонимност, тъй като нямат право да обсъждат поверителната тема.

„Сега е по-сложно. Сложността идва от техниките, които може да бъдат използвани“, отбеляза американски представител, запитан дали руският шпионаж е станал по-трудна мишена.

Докато ЦРУ следи чуждите шпиони зад граница, а Агенцията за национална сигурност наблюдава международните комуникации, ФБР отговаря за залавянето на шпиони в САЩ.

В понеделник Белият дом заяви, че ще изгони 60 руски дипломати, 12 от които от мисията в ООН, и ще закрие руското консулство в Сиатъл в рамките на многонационалната реакция на отравянето на бивш руски шпионин с нервнопаралитично вещество във Великобритания – предполагаемо дело на Кремъл.

На брифинг за репортери висш американски представител каза, че преди да бъде наредено експулсирането, в САЩ е имало „доста повече“ от 100 руски шпиони, представящи се за дипломати.

Опитен американски представител, натоварен да следи руския шпионаж, каза, че правителството е огласило по-малък брой предполагаеми руски агенти, работещи под прикритието на дипломати, за да не стане ясно на Русия колко много хора са под наблюдение. „Действителният брой варира, но е средно около 150 души“, каза той.

„Разполагаме с много, много, много добър апарат за контраразузнаване“, казва Робърт Лит, бивш главен съветник на американския Директор на националното разузнаване. „Във ФБР има много сътрудници, чиято работа е да следят тези хора, и те са много добри в това“, допълва той.

ЗА ТАНГО СА НУЖНИ ДЕСЕТИМА

От друга страна, може да са нужни 10 и повече обучени от САЩ сътрудници на ФБР и служители на местни правоприлагащи органи, за да следят един обучен шпионин за 24-часов период – да „покриват“ задните входове на сградите и многобройни асансьори, да са нащрек за сменени дрехи, коли и дори перуки, разказва същият служител.

Една от руските тактики е изпращането в дадена дипломатическа мисия на голям брой служители наведнъж, сред които само един или двама са агенти на разузнаването, което затруднява ФБР да установи кого да следи, казва бивш сътрудник на американското разузнаване, също пожелал анонимност.

„Майкрософт Корпорейшън“ е била обект на руската шпионска операция в Сиатъл, казаха осведомени американски източници. Една от целите е била да се набележат мишени за вербуване в отдела за кодиране, защото продуктите на компанията се използват в толкова много приложения. „Майкрософт“ отказа коментар.

През 2010 г. Алексей Каретников, 23-годишен руски шпионин, който беше участвал в тестването на компютърен код в централата на „Майкрософт“ в Ричмънд, щата Вашингтон, беше депортиран от имиграционен съдия.

Няколко от цитираните източници проследяват връзка между по-агресивния шпионски подход на Кремъл и връщането на Путин на президентския пост през 2012 г., анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и интервенцията в Източна Украйна.

„Установихме пропорционално засилване на руската разузнавателна и шпионска дейност в САЩ и Европа, макар че малцина анализатори направиха такава връзка“, казва бившата висша служителка в Държавния департамент Хедър Конли, която сега работи за мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Майкъл Рашфорд, бивш шеф на шпионажа във ФБР, каза, че масовото изгонване на заподозрени шпиони, представящи се за дипломати, влияе върху службите за сигурност на Русия и понижава духа в московската им централа.

След предишните случаи на експулсиране, казва той, руските шпиони са предавали операциите си на оставащите офицери или на т.нар. „нелегали“ – дългосрочни агенти без видими връзки с руското правителство, казва той.

Рискът е, че когато Москва замени експулсирания персонал, няма да е ясно кои са новите шпиони, отбелязва Рашфорд. „Понякога е по-добре да знаем кои са и да ги следим“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.