Криптоборсите се готвят сами да се разправят с хакерите

Системите от затворен тип в момента изглеждат  по-сигурни

Илюстрация: Импакт мениджмънт

Агенцията Bloomberg разпространи през седмицата вестта, че Binance – една от най-големите борси за криптовалути в света  дава около 250 хиляди долари (в токени, разбира се) за всяка информация, позволяваща да се арестуват хакери, опитали нерегламентирано проникване в сметки на клиенти.
Основаната от Чанпън Чжао Binance твърди, че е заделилила 10 млн. долара за бъдещи парични награди и призовават  другите големи борси да направят същото. Реакцията на борсата потвърди слуховете, че самата Binance е била обект на „мащабен опит за фишинг и кражба“. И макар от централата  да обясняват, че всички пари на клиенти са в безопасност, те не отричат, че е невъзможно някои сделки да бъдат отменени.
Това се случва в седмицата, в която основателят на криптовалутната борса Чанпън Чжао се нареди на трето място в първата класация на списание Forbes на милиардерите, забогатели от операции с криптовалути, оценяван на 1,1-2 млрд. долара.

Самият той е един от най-гласовитите пропагандатори на новите пари, а в момента смята, че крипто борсите могат сами да се справят с хакерите. Голяма част от проблема с нерегламентираните атаки идва и от липсата на адекватно общо законодателство и регламентация по отношение на криптовалутите. Платформите, на които се търгува с криптовалути, все по-често стават цели за кибератаки. Само в Япония и Италия, за които има официално потвърдени данни, от началото на годината хакери са откраднали цифрови пари на стойност около  700 млн. долара. Най-скандалният единичен случай все още е атака отпреди четири години срещу  японската борса за криптовалути Mt. Gox, която струваше на клиентите й 460 млн. долара.

Проблемът с анонимните криптопари е, че когато хакер успее да прехвърли актив от даден онлайн портфейл другаде, този актив е много трудно да бъде върнат и „разпознат“, независимо от  историята, която поддържа борсата на криптовалути.

На този фон дойде и потвърждението от Германия и Италия за смекчаване на първоначалните подозрения към криптовалутата one coin. Създадената от българката Ружа Игнатова по-специфична криптовалута беше обвинявана и за това, че е от „затворен тип“ и сделки с нея са възможни само вътре в общността, която търгува с нейните образователни пакети и специални токени. Тази общност – никак не малка, впрочем надхвърляща 3 млн., всъщност се оказва доста по-защитена от хакерски атаки, точно заради „затворения тип“ блокчейн. Но, независимо от по-голямата сигурност на системата оne coin, всеки клиент, излязъл да играе през някоя от големите борси за криптовалути, трябва да има едно наум, че може да е обект на хакерска атака.

На фона на все по-изоставащата от  развитието на пазара регулация е любопитно  дали бързо развиващите се виртуални пари, няма да започнат да развиват и собствена виртуална полиция, която да преследва и лови хакерите?

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.