Кейт Бланшет: Елизабет е фантастична!

Кейт Бланшет. Снимка: Ройтерс

„Елизабет: Златният век” – най-новият филм с участието на Кейт Бланшет тръгна предпремиерно по кината в петък. В него тя за втори път навлича тежкия кринолин, за да изиграе ролята на кралицата-девственица Елизабет I. Първият път беше преди почти 10 години в „Елизабет”. Режисьор на новия филм отново е индиецът Шекар Капур, а в другите роли са Клайв Оуен, Джефри Ръш, Саманта Мортън и Аби Корниш.

38-годишната австралийка Бланшет се снима в киното от 1994 г. и във филмографията й присъстват над 30 заглавия. По-популярни сред тях са „Талантливият мистър Рипли” с Мат Деймън и Гуинет Полтроу, „Дарбата” с Хилари Суонк и Киану Рийвс, „Бандити” с Брус Уилис и Били Боб Торнтън, „Властелинът на пръстените” с Илайджа Ууд и Орландо Блум, „Вавилон” с Брад Пит, „Записки по един скандал” с Джуди Денч и др.

През 2005 г. за ролята си в „Авиаторът” с Леонардо Дикаприо актрисата спечели Оскар за поддържаща роля. Ето какво разказва тя пред киносайта moviesonline.ca

– Трудно ли се съгласихте да играете ролята на кралица Елизабет за втори път?
– Основната причина, поради която се съгласих, беше, че от приключването на първия филм беше минало доста време. С режисьора Шекар Капур сме много близки и когато той каза: „Какво ще кажеш да пробваме да напишем сценарий за продължение на „Елизабет”?”, се развълнувах. Още повече се зарадвах, когато разбрах, че във втория филм ще участва Клайв Оуен.
– С какво най-много ви привлече ролята на Елизабет?
– През годините тя е играна от много актриси, повече от които страхотни – Флора Робсън, Бет Дейвис, Гленда Джаксън, Хелън Мирън. Елизабет е преоткривана постоянно и това е разбираемо, защото тя е истинска енигма. Мисля, че ще има още много филми за нея. Тя е фантастична!
– Как се почувствахте на първия снимачен ден?

Актрисата в кадър от филма. Снимка: Ройтерс

– Странно. Мислех си: „Боже мой, минаха 10 години от първия филм. Толкова ли съм остаряла?” Но в същото време се почувствах сякаш се завръщам у дома.
– Във филма има една много интересна сюжетна линия – увлечението на Елизабет по авантюриста Уолтър Рали – героя на Клайв Оуен. Сигурно за вас е било интересно да играете влюбената Елизабет?
– О, да, много! Елизабет е имала много ухажори, но това, което я е привлякло в Рали, вероятно е била свободата и приключенският му дух. Тези неща тя не е можела да си позволи. Елизабет никога не е напускала бреговете на Англия.
– Между вас и Клайв Оуен определено има химия…
-… всяка актриса, която работи с Клайв, има химия с него! (смее се)
– Според вас защо той е такъв магнит за жените?
– Клайв е изключително привлекателен, но в същото време е страшно открит и честен. Знае, че жените са луди по него, но се прави, че не му пука. (смее се)
– Мислите ли, че да си международна звезда може да се сравнява с това да бъдеш кралица?
– Не. Всеки, който твърди това, е побъркан!
– Съществуват версии, че Елизабет е била луда. По време на снимките опитвахте ли се вкарате и такъв елемент в характера й?

Кейт Бланшет и Джефри Ръш на фестивала в Торонто. Снимка: Ройтерс

– Не съвсем. През този период, за който разказва филмът, тя по-скоро е влизала в критическата. Настоявах да ми направят още бръчки, но Шекар държи актрисите от филмите му да изглеждат красиви и не се съгласи.
– Снимахте се в четвъртата част на поредицата за Индиана Джоунс. Разкажете малко повече за филма.
– Не мога. Ако го направя, ще застрелят и мен, и вас. (смее се) Не се шегувам, на снимачната площадка има агенти на ФБР. (пак се смее)
– Как се чувствате като част от такава знаменита поредица?
– Израснах с филмите за Индиана Джоунс. Първият снимачен ден беше почти нереален за мен. Гледах как режисьорът Стивън Спилбърг и Харисън Форд говорят помежду си и не можех да повярвам, че ще стана част от историята на тази прочута филмова поредица. Беше фантастично и много забавно. Синовете ми бяха с мен на снимачната площадка и просто пощуряха от радост.
– И те ли са заклети да мълчат?
– Да. Абсолютно! (смее се)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.