София – столица с истанбулска застройка

Съборената Къща с кулата в кв. Лозенец, строена 1932 г.

Днес е 3 април, денят, в който София е обявена за столица. Декомунизаторите от СДС през 1991 г. отмениха деня на София 3 април и обявиха за празник на столицата Вяра, Надежда и Любов, щото майка им била София.

Днес декомунизаторите в парламента гласуваха закон, според който с частични изменения на плановете по квартали могат да се застрояват всички зелени площи и междублокови пространства. Преди тях други декомунизатори раздадоха земите в парковете на мафиотите Георги Илиев, Младен Михалев-Маджо и др. и сега много терени в парковете се водят частна собственост.
Да не се чудят хората после що имало носталгия по комунизма.

В София се заселиха законотворци от провинцията, раздадоха си апартаменти от разни фондове и вече се чувстват кореняци софиянци. И раздават терени и определят облика на града. И главният архитект е от Червен Бряг, без опит в градоустройство, но партиен човек. По негова инициатива са внесени исканията за поправки в закона. Във всяка софийска община дори назначение на дребна техническа длъжност става с партийна протекция. И познайте какви назначават.

София имаше що годе запазен вид на стар европейски град, поради традиции, които днес не се спазват. Много архитекти, работили по града до края на миналия век, бяха завършили във Виена и Мюнхен, или бяха ученици на такива възпитаници. Духът на виенското градоустройство присъстваше по някакъв начин, спазваха се нормативи, изисквания. Имаше традиция в градоустройството, въпреки всички безобразия. Имаше гражданска съпротива срещу градоустройствените безумия, чуваше се гласът на загрижени за традиционния облик и историята на София.

Днес събарят исторически сгради без да им мигне окото, включително шедьоври на архитектурата (като този на снимката, вече премахнат, за да си построят нещо уж модерно). Българските парвенюта, като се разхождат из Рим или Париж, да поогледат дали там така събарят исторически сгради и дали в исторически квартали строят нови многоетажни блокове и офис-сгради.
Градът се развива като Истанбул, масово застрояване, където падне, кой както го уреди, всичко с корупция и политическа подкрепа. Дори със закони.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.