Какво е строг режим в български затвор…

Фитнес, работа, компютърна зала, масова разходка, редовни свиждания и пратки отвън. Разбира се и право за предсрочно освобождаване за добро поведение. Това е „строг режим“ за изтърпяване на над 30- годишна присъда. Нищо, че предишния път, когато е пуснат предсрочно, Пелов (бел. ред. – рецидивистът, който избяга от софийския Централен затвор) прави още по- жестоки престъпления – грабеж, убийство, отвличане на дете, нападение на полицай. Важното е, че има проблем с очите и формално е „лош гражданин – добър затворник“.

Ако беше осъден на доживотен затвор щеше да е съвсем друго – изолиран коридор с единични килии, които са заключени по цял ден. Разходки на открито под строг контрол. Изолация. Почти невъзможна процедура за промяна на режима.

Щом присъдата не е доживот, значи затворникът (Пелов), макар и опасен, осъден за убийства, нападения, отвличане и бягство, е в общ коридор, в контакт с всички и с право да работи в цеха за металообработване.

До миналата година, когато е получен сигнал за подготвяно бягство, Пелов има достъп до режещи машини и метал, в цеха, който произвежда легла. Този цех е в двора на Софийския и там работят примерни лишени от свобода, за които е сигурно, че няма да си произведат шило, с което да избият всички по пътя си.

Още нещо – техниката, която затворниците получават, не се проверява от служители на затвора, казват вътрешни хора. Телевизорите примерно, трябвало да пристигат във фабрични опаковки, които служител на външна фирма СОТ разопаковал и удостоверявал, че вътре има телевизор. Казват, че техниката не минавала на скенер, защото той бил малък. Не знам дали това е така. Знам, че стаята, в която се получават пратките, е на метър от главния вход. А до него има само един пост надзиратели, които натискат бутона за отваряне на вратата към свободата.

И да, надзирателите не са въоръжени. Защото се предполага, че по-лесно от това да бъдат обезоръжени, няма.

От фейсбук-страницата на авторката

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.