Кубинският ром най-добър в света, но е под американско ембарго

Мохито и трите най-разпространени вида кубински ром „Хавана клуб“ в заведение в Хавана. Снимка: Маргарита Иванова

Известен по цял свят, кубинският ром успява да съперничи на най-големите търговски марки, въпреки че е лишен от достъп до американския пазар, най-големия в света, заради ембаргото, наложено на карибския остров от 1962 г. насам.

Получавана от дестилацията на захарна тръстика, тази алкохолна напитка се появява в Куба преди век и половина, по време на испанското владичество.

Бистрата форма на рома, наричан „светъл“, постепенно е преминала в по-меки, тъмни и фини нектари, получени благодарение на отлежаването в бъчви от бял дъб и тънкостите, усвоени от майсторите на рома, които допринасят за репутацията на този алкохол „made in Cuba“.

„Не се страхуваме да кажем, че за нас кубинският ром е най-добрият в света“, казва 49-годишният майстор Абел Моралес, който е посветил 30 години от живота си на рома. „Това е международно признато“, уверява той.

Този ром, продаван в 120 държави, е особено търсен в Германия и Франция. Китай, страна на любители на вина и спиртни напитки и голям купувач на кубински пури, има огромен потенциал. За да продължи разпространението си по света, кубинският ром не може да разчита на американския пазар.

Достъпът до американския пазар на „автентичния“ кубински ром е забранен въз основа на съдебно решение. Съединените щати представляват 39 на сто от световния пазар на ром от най-висока класа.

На фона на дипломатическото затопляне между Вашингтон и Хавана, през 2016 г. САЩ дадоха на кубинското правителство право да продава ром на тяхна земя…, когато ембаргото бъде вдигнато. Но идването на власт на Доналд Тръмп, който е против вдигането на ембаргото от Конгреса, поля със студен душ надеждите на производителя.

За майстора на рома Асбел Моралес кубинският ром е единствен по рода си. И за това има няколко причини. „Не може да се говори за кубински ром без да се вземат под внимание почвата, температурата и влажността, които има в Куба. Процесът на отлежаване не може да се сравни с този на други места по света, той става при естествени условия и без добавки“, твърди специалистът.

Освен това, припомня Моралес, „почвата в Куба е много по-чиста. Захарната тръстика израства в рамките на една година, много бързо и с високо съдържание на захар и ниско на вещества, които развалят меласата“, суровината за производство на ром.

Съществува и човешкият фактор: „Майсторът от избата, който има обоняние и вкусови възприятия и знае къкъв продукт трябва да бъде получен“. „Ако няма майстор, който да контролира (целия процес), преминаването от суровината към крайния продукт, не е възможно да се говори за кубински ром“, продължава Моралес, който е един от осемте Майстори на рома на острова.

Технологията включва също дъбовите бъчви, в които отлежава най-качественият ром. Бъчвите, в които е отлежавало и уиски, дават оттенъка на отлежалия ром и неговите аромати, сред които е и този на ванилия, усещани в реколта, която е поне десетгодишна.

БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.