Защо не стихват протестите срещу корупцията в Словакия

Ройтерс

Протестите в Словакия заради убийството на журналист доведоха до оставката на министър-председателя и до промени в правителството. Демонстрантите все още не са доволни и сега искат оставката на шефа на полицията и сурови мерки срещу корупцията.

Близо 50 000 души се включиха в шествие в столицата Братислава и други градове в четвъртък. Това беше нов знак за гнева срещу прикритата политическа система, която според мнозина си затваря очите за практиките за незаконно забогатяване.

Недоволството започна през февруари, когато 27-годишният Ян Куцяк беше намерен застрелян с годеницата си Мартина Кушнирова.

Неговите разследващи репортажи бяха съсредоточени върху практики за незаконно забогатяване с участието на бизнесмени с политически връзки, затова общественият гняв от убийството му беше насочен и към министър-председателя Роберт Фицо, който оглавяваше правителството на партия „Смер“ през 10 от последните 12 години.

Фицо подаде оставка през март и това доведе до промени в правителството, които оставиха „Смер“ на власт и макар че убийствата все още не са разкрити, мнозина очакваха протестите да стихнат.

Вместо това те се съсредоточиха върху началника на полицията Тибор Гашпар, който е на поста от пет години и през това време имаше няколко големи наказателни преследвания за корупция. Гашпар казва, че няма причина да подава оставка.

„Протестите вече постигнаха много и най-добрият сценарий, на който могат да се надяват, е реформа на полицията – ключово условие, ако те искат да видят някакво развитие в наказателното преследване на корупцията на високо равнище“, каза Анета Вилаги от университета „Коменски“. „Но това няма да стане веднага.“

Полицията казва, че Куцяк вероятно е убит заради своите репортажи. Той е отразявал подозирани данъчни измами и други практики за незаконно забогатяване, извършвани от хора, имащи връзки със „Смер“ и други партии.

В последния си, недовършен репортаж Куцяк също така е разследвал подозирани във връзки с мафията италианци в Словакия. Единият в миналото е имал бизнес отношения с двама словаци, работили по-късно в канцеларията на Фицо. Те са напуснали и отричат да имат връзка с убийството, а тези, които в репортажите на Куцяк са обвинявани в корупция, също отричат да са извършили нещо нередно.

Мнозина се тревожат, че почти нищо друго няма да се промени, след като сега министър-председател е заместникът на Фицо Петер Пелегрини. Предишните правителства предприеха стъпки за борба с корупцията, но това доведе най-вече до наказателно преследване за дребни подкупи.

Например кардиолог получи двегодишна условна присъда през 2015 г. за получаване на подкуп от 1000 евро, кутия шоколадови бонбони и две патици. Друг лекар се призна за виновен в получаване на подкупи в пари в брой, бутилка водка, трийсет яйца от свободно отглеждани кокошки и два килограма орехи по-миналата седмица.

Протестите в Словакия отчасти са отражение на уникалната й траектория в Източна Европа при управлението на Фицо. Страната с 5.4-милионно население бележи силен икономически растеж през последното десетилетие, движен от автомобилното производство. В същото време Фицо постави страната в положение на проевропейска крепост в един евроскептичен регион. Словакия е член на Европейския съюз от 2004 г., но за разлика от съседите си Полша и Унгария избягва спорове с Брюксел за върховенството на закона.

Освен това повечето анализатори казват, че ръководният стил на Фицо не е бил толкова авторитарен, колкото този на лидерите в Полша и Унгария, и хвалят правителството на „Смер“ за това, че запазва свободата на медиите и на съдебната система.

Първата знакова присъда в Словакия беше издадена миналата година, когато двама бивши министри бяха осъдени съответно на девет и 12 години за фалшифициране на обществен търг през 2007 г. И двамата остават на свобода в очакване на обжалването.

Много скандали напоследък в словашките вестници все още не са отшумели. През 2011 г. изтече досие на тайните служби, известно като „Горила“, свидетелстващо за корупция на високо равнище в целия политически спектър.

През 2016 г. хиляди хора се включиха в шествие до луксозен жилищен комплекс с изглед към Братиславския замък, за да поискат Фицо да освободи апартамент, който наел от строителен предприемач, разследван за данъчна измама. Сега срещу строителния предприемач са повдигнати обвинения, но Фицо остава в апартамента.

„Когато хората прочетат във вестниците за най-големите скандали и после чуят за тези дребни случаи, това само ги разгневява още повече“, каза социологът Зора Буторова.

Най-големите демонстрации от падането на комунистическия режим през 1989 г. показват как още една бивша комунистическа страна се мъчи да премахне продължаващите практики за незаконно забогатяване, вкоренени от десетилетията авторитарно управление и бързия преход към демокрация.

Словакия е на 54-то място от 180 страни в Индекса за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“ – зад своите съседи Полша и Чехия, но пред Унгария. Според организацията нито един висш словашки политик не е изпратен в затвора за корупция през последните шест години. Шестима регионални политици получиха условни присъди.

„Корупцията в Словакия е сравнима с тази в други централноевропейски страни. Разликата е в това колко рядко тя е преследвана и наказвана“, каза политическият анализатор Мариан Лешко от друга неправителствена организация – фондацията „Спрете корупцията“.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.